Kaşgarlı Mahmut Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, Subaşı'nda etnografik malzemelerin sergilendiği Göç Müzesini ziyaret etti. 11. ve 12. Sınıf öğrencilerinin gerçekleştirdiği ziyarette Subaşı Sözlü Tarih Çalışma Grubu Başkanı Zeki Gürsu, gazetecilik ve radyo televizyon öğrencilerine Subaşı'nın tarihini anlattı. Gürsu, özellikle sandık öykülerini merak eden öğrencilerle yaptığı söyleşide kendisini en çok etkileyen hikayenin Ümmügülsüm anneye ait olduğunu söyleyerek onun hikayesini öğrencilerle paylaştı.

Gürsu, Ümmügülsüm annenin, "Ben okula gitmedim, anam-babam okutmadı beni. Sonra okuma yazma seferberliği var dediler, ben bilmem ama... Beni göndermedi babam, ilk çocuğu olduğum için. Ağlardım göndermedi diye. Manda gütmeye ben, tarlaya ben, deniz boyuna hayvan gütmeye ben... E nereye gönderecek beni, her iş bana bakıyor. Anamın babamın hatası, şimdi suçluyorum onları, biraz bari okutsalar idi! Ben kör geldim kör giderim, kahrım bundandır. Hiç değilse kendi adımı yazsam yeterdi bana, babam benim hakkımı ödeyemez kolay kolay" sözlerini öğrencilere aktararak özellikle kız çocuklarının okuması gerektiğinin önemini vurguladı.

Sandık öyküleriyle beraber Hıdrellez geleneği hakkında da Gürsu'dan bilgi alan öğrenciler, kendileri için nişan çektiler. Hıdrellez geleneği olan nişan çekme sırasında öğrenciler kendilerine çıkan manileri okuyarak keyifli dakikalar yaşadı.

Sandık öykülerinden çok etkilendiklerini dile getiren Kaşgarlı Mahmut Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerinden Cansu Çolak, Meltem Bozkurt, Tuana Koç bu öykülerden ders alınacak birçok şeyin olduğunu söylediler.

Gürsu, öğrencilere eşlik eden Kaşgarlı Mahmut Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Teknik Müdür Yardımcısı Bilal Şahinoğlu, Türk Dili ve Edebiyat Öğretmeni Tülay Gökhan ve Usta Öğretici Sezgin Altınel'e, derlediği "Yalova Subaşı'ndan Sandık Öyküleri" adlı kitabı hediye etti.

Haber: Oğuzhan Öztürk