23 Mart Cumartesi Günü saat 20:00’de Jineps Kafe’de basın toplantısı düzenleyen Yalova eski Milletvekili, Çalışma ve Sosoyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan, AK Parti hükümetine ağır eleştirilerde bulundu.
Aynı gün, Bursa’da MHP’nin mitingini izleyip geldiğini söyleyen Okuyan, ‘Diyarbakır’daki Nevruz kutlamalarından sonra milletin, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin konuşmasına ihtiyacı vardı. Bu MHP ve CHP meselesi değil, tüm Türkiye’nin sorunudur. Diyarbakır’daki Nevruz kutlamalarından sonra milletin moreli sıfıra indi. Bu süreçte, Milliyetçi Hareket Partisi’nin Bursa mitingi çok iyi oldu. Demokratik tepkilerin çoğalması lazım’ şeklinde konuştu.
Okuyan, ‘Bu suç AK Parti iktidarı tarafından işlenmektedir’
PKK’nın, 5. Osso görüşmeleri hakkında değerlendirme yapan Okuyan, ‘Hükümlü müebbet hapis cezası olan PKK lideri Öcalan’ın, Nevruz Bayramı’nda yapılan mitingde, posterleri ve PKK bayraklarının açılması, mesajlarının okunması, okutulması bir anayasal suçtur. Anayasa yürürlükteyse, Terörle Mücadele Yasası yürürlükteyse, bu bir ciddi suçtur. Bu suç, AK Parti iktidarı tarafından işlenmektedir.
15-20 yıl öncesinde yaşananlar sorgulanıp, suçlular yargılanıyorsa, yarında bu günlerde yapılanların hesabı sorulur. Sağ olanlar görecekler ki, Sayın Başbakan yargılanacak ve mahkûm olacaktır’ dedi.
Okuyan, ‘Bir istisnası şudur, anayasayı değiştirirler’
Okuyan, ‘Mevcut yasalar da yapılan Türkiye’deki tüm bu gelişmeler birer anayasal suçtur. Bunun altını özellikle çiziyorum. Bir istisnası şudur, anayasayı değiştirirler. Bir af yasası çıkartırlar, bu dönemdeki yanlışlıklar affedilir. Bu ayrı bir şey, ozaman siyaseten sorgulanır. Yasalar ortadayken, yapılanlar suçtur. KCK davasında siz sorguluyorsunuz, tutukluyorsunuz adamları, KCK davalarında tutuklu olan müebbet hapis istenen, birçok avukat Öcalan’la irtibat sağlamaktan tutuklu. Diyarbakır’da olsun, Van’da,İstanbul’da olsun, oradan aldıkları bilgileri, terör örgütüne götürdüklerinden dolayı suçlanıyorlar’ dedi.
Okuyan, ‘Türkiye Cumhuriyeti devleti, maalesef, terör örgütünün karşısında mağlubiyete uğramıştır’
Mit yasasını bir gecede değiştirdiği için Başbakanı eleştiren Okuyan, ‘Türkiye Cumhuriyeti Devleti, maalesef,âdete terör örgütünün karşısında mağlubiyete uğramış. Sanki karşınızda savaş vermiş bir devletle MondrosMütarekesi yapıyor. Bu felaket bir durum, kabul edilir bir durum değil. İmralı görüşmelerin tutanaklarının sızdırılmasını, bizzat Öcalan’ıntalimatıyayapıldı. Çok iddialı konuşuyorum, sızma değil, sızdırılma vardır.Bu sızdırılmatalimatlıdaİmralı’dan çıkmıştır’ dedi.
Okuyan, ‘Terör örgütünün yaptığı kutlamaya AKParti hükümeti kanaat gerdi’
Nevruz kutlamalarında yaşananların, PKK’nın Diyarbakır’da erken ilan edilmiş zafer kutlaması olduğunu ifade eden Okuyan, ‘PKK militanları, şehir merkezinde kutlama yapıyorlar. Orada 300 bin kalabalık, Abdullah Öcalan posterleri asıyor, bir tane Türk bayrağı yok.En önemli ise bir hükümlünün, görüşmelerinin kanunda bir yeri var. Terör örgütünün yaptığı kutlamaya AKParti hükümeti kanaat gerdi’ dedi.
Okuyan, ‘Öcalan, Misak-i Milliye’den bahsediyor. Misak-i Miliye’yi biz yanlış biliyoruz. Türkiye’ninsınırları olarak biliriz. Kerkük hissiyatıdır. Türkiye’de bu milletin çoğu bu konudan rahatsız. “Türki’ye bölünecek mi?, “Yok büyüyecek”diyorlar’ şeklinde konuşmasını sürdürdü.
Okuyan, ‘Oyunun adını, doğru koyacaksınız. Amerika’nın, İsrail’inçıkarlarıdır’
Oyun içinde, oyun olduğunu söyleyen Okuyan, ‘İsrail’in Türkiye’den özür dilemesi ile PKK’nın ateşkeş emrini vermesinin arka arkaya gelmesi bir tesadüf değil.Bu yaşananalar, Ortadoğu’daki yeni yapılanma senaryosunun bir parçasıdır. ABD istedi. İsrail özür diledi. Bunda Türkiye’nin bir menfaati yok. ABD’nin ve İsrail’in çıkarları vardır. İsrail lobisi bugün ABD’nin derin devlet konumundadır. Amerika’nınbir tek görevi vardır İsrail’ingüvenliğidir. Petrol, enerji çıkarları, ikinci sıradadır. Oyun içinde oyunları söylüyorum. Bunları bilmeden Ankara siyasetçileri, her akşam nöbetçi eczane gibi TV’lere çıkıp, bilmeden yazıp çiziyorlar. Oyunun adını, doğru koyacaksınız. Amerika’nın İsrail’in çıkarlarıdır’ dedi.
Okuyan, ‘Anaların gözyaşı dinsin deyipte, Türkiye PKK’yaboyunmueğecek?
 Kimse istemez, analar ağlasın’ şeklinde konuştu.
Daha sonra sohbet havasında geçen basın toplantıda Okuyan, gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Haber Foto: Gamze Yüksel