1988 yılında kurulduğu günden bu yana yurtiçi ve yurtdışı şubeleri ile başta engellilerin eğitimi, istihdamı olmak üzere toplumsal farkındalık çalışmaları yürüten Türkiye Beyazay Derneği, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü farkındalık etkinlikleri ile gündem oluşturuyor.

   Türkiye Beyazay Derneği Yalova Şube Başkanı Fatih Olğun, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü münasebetiyle 82 şubesi ile birlikte tüm yurtta eş zaman düzenledikleri kan bağışı kampanyası, engelliler günü etkinlikleri ve Engelliler Günü hakkında açıklama yaptı.            

    Engellilerin yılda sadece bir gün hatırlanmaktansa engelli haklarının, çıkan kanun ve genelgelerin yeterince hayata geçirilip geçirilmediğinin yetkililerce takibini daha önemsediklerinin altını çizdi. Türkiye Beyazay Derneği’nin 82 Şubesi ile eş zamanlı kan bağışı yaparak engellilerin de toplumda sorumluluk duygusunu taşıdığını hatırlatmak istediklerini belirtti.

“Bu hakların engelleilerin en doğal hakları olduklarını unutmamak gerekir”

   Fatih Olğun; “İlimizde erişebilirdik anlamında kamu kurum ve kuruluşların yapmış olduğu düzenlemeler engellilere verilen bir lütuf olarak görülmemelidir. Bu hakların engellilerin en doğal hakları olduklarını unutmamak gerekir.

    3 Aralık Dünya Engelliler Günü toplumda kutlanılan bir anneler veya sevgililer günü gibi kutlanmaktansa, engelli haklarının çıkan kanun ve genelgelerin yeterince hayata geçirilip geçirilmediğinin altını çizerek toplumu bilinçli hale getirme günü olduğunu vurgulamalıyız.
   Kamu kurumlarında ve belediyelerde engelliler koordinasyon birimleri kurulmalı ve işlevsel hale getirilmelidir. Her yıl 3 Aralık’ ta hatırlatılan engellilerimiz ile ailelerimizin bu durumdan oldukça rahatsız olduklarını gözlemlemekteyiz. 3 Aralık Dünya Engelliler günü ülkemiz ve ilimizdeki engellilerimiz adına istihdam alanlarında olsun, eğitimde olsun, sosyal faaliyetler bakımından tutun erişebilirlik ulaşılabilirlik alanlarına sportif ve siyasi alanlara kadar her alanda toplumla iç içe ve en iyi şekilde yaşamın içinde olabilmelerini diliyorum.

“Kan Vermeye Engel yok”
   Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın söylediği gibi pozitif ayrımcılık yapılarak gelmesi gereken konuma kavuşmalarını umut ediyoruz. Türkiye Beyazay Derneği, 82 Şubesi ile eş zamanlı kan bağışı yaparak engellilerin de toplumda sorumluluk duygusunu taşıdığını hatırlatmak amacıyla “Kan Vermeye Engel Yok” kampanyasıyla Kızılay’a destek vermekteyiz.
   Kızılay’ın verilerine göre ülkemizde her 4 saniyede bir ünite kana ihtiyaç olduğunu, her bir kan bağışı üç kişinin hayatını kurtardığını söylemektedir. Böylesine insani ve ulvi bir olayda engellilerin de desteğinin olması gerektiğinin bilinciyle hareket etmeliyiz” dedi.

   Olğun ayrıca; “ 3 Aralık Dünya Engelliler Farkındalık Günü’nde ‘Kan Bağışı Kampanyası’nın yanı sıra, Sayın Valimiz Muaammer Erol Bey’in katılımlarıyla Halı Saha maçı ve 120’nin üzerinde özel sporcuyla İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile ortaklaşa geçen yıl 1.sini düzenlediğimiz spor şenliğinin 2.si, 4 Aralıkta 90.Yıl Kapalı Spor Salonu’nda gerçekleştireceklerini dile getirerek, amaçlarının beklentisiz ve karşılıksız tüm aile olarak engelli gençler ve ailelerinin yanında olmak” dedi.