Karahan; ‘’OSB’lerin ihtiyaçlarının tespit edilmesi lazım’’

Yalova Valisi Muammer Erol’un yaptığı açılış konuşmasının ardından, çalıştay hakkında bilgilendirmede bulunan Yalova İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Selim Karahan yaptığı bilgilendirmede; ‘’Çiftlikköy ilçesinin Gacık ve Laledere köylerinde, Samsun deresi havzasında 5 tane büyük OSB kuruluyor. İlimizde toplamada 7 OSB var. Öngörülere göre 5’i aynı yerde kurulan OSB’lerin 1000 tane fabrikanın kurulması, 50.000’in üzerinde istihdam sağlaması, bunların mutlaka çarpan etkisiyle bir sürü ihtiyaçları olacaktır. Esas bu toplantıda biz OSB’lerin her yönden ilimize olan katkıları ve karşılıklı şehrin ve OSB’lerin etkileşimleri üzerine, istihdamdan çevreye olan etkilerinden, yan sektörler, ticaret merkezleri gibi birçok konuda bu çalıştayı yapmak istedik.

OSB’ler yavaş yavaş hareketlenmeye başladı. OSB’lerimiz adına son derece önemli olan elektrik, doğalgaz ve internet bağlantısı gibi enerji ihtiyaçlarının tespit edilmesi ve su temini kullanma, içme suyu ve bunların atıklarıyla ilgili bu toplantının yapılması gerekiyor.

Valimizin riyasetleriyle, 5. defa bizim koordinatörlüğümüzle OSB’lerle koordinasyon toplantıları düzenliyoruz. Bu toplantı, OSB taraflarıyla yaptığımız görüşmeler neticesinde bu konunun öncelikli olduğu ortaya çıktı. Biz bu başlığı ele alacağız. OSB’ler kurulum esnasında kendi fizibilitelerini yapabilirler. Çiftlikköy ilçesinde kurulan OSB’lerin hepsi de aynı lokasyonda kuruluyor ve belki fizibilitelerini kendileri yaptılar. Bu 5 OSB’de; içme suyu, kullanma suyu, elektrik ve doğalgaz enerjisini hep aynı kaynaktan kullanacaklar. Aynı yol güzergahını kullanacaklar. O yüzden öncelikle bu OSB’lerin ihtiyaçlarının tespit edilmesi lazım. Bununla ilgili elimizde ön çalışmalar var.

Şu anda OSB’lerin kuruluş sürecinde, şantiyeden başlayıp en son tesis yapılana kadar, bu süreç içerisinde ve daha sonrası için kendi yatırım planlarına ve projeksiyonlarına göre bu yatırımlar için yeterli hazırlığı yaptılar mı?

Çarpıcı örnekler vermek istiyorum; Su ihtiyacını bugün veya 1-1,5 aylık bir süre içerisinde bu çalıştayın sonuç bildirileri yayınlanacak. 15 milyon suya ihtiyaç olduğunu farz edelim. Bu 15 milyon metreküplük su, Yalova’nın %80 su ihtiyacını karşılayan Gökçedere Barajı’nın tam dolu kapasitesinin %60’ına tekabül eder. Şu anda yeraltı su kaynakları ne kadardır?

DSİ’nin en büyük yatırımcı kurumu, bu bölge için su teminiyle ilgili ne türlü yatırımları var ve projeksiyonları nedir?

Organize Sanayi Bölgelerimizin su ihtiyacıyla ilgili nasıl öngörüler ve çözüm önerileri var hepsini masaya yatıracağız.

Diğer illerde belki ilerleme stabil devam ediyor. Nüfus artışı olsun, yatırımlar olsun. Fakat ilimizde özellikle son 5 yıl içerisinde Osmangazi Köprüsü, İzmir Otobanı, OSB’lerin kendilerinin zaten buraları buluyor olması, ciddi anlamda diğer illerle mukayese edilemeyecek derecededir.

Geçmişte, 10-15 yıl önce yapılan ve bu yılların projeksiyonuyla hazırlanan plan programlarında mutlaka ciddi sapmalar oluşmuş olabilir.

Mesela; 2007 yılında yapılan 1/25.000’lik çevre düzen planı belki 30-40 yıllığına yapıldı ama 10 yıl sonra ilimizde olan bu astronomik diyebileceğimiz gelişmeler neticesinde 1/50.000’lik plan, 10 yıl sonra tekrar edilme gereği doğdu. O yüzden bu yatırım planlamaları kocaman bir şehir kurulacak 50.000 kişinin çalışması, en az 200.000 kişi demektir. İlk planda olmasa da belki bir 10 yıllık projeksiyonda bunların mutlaka ihtiyaçları olacak. Bundan ötürü bu çalıştay da öncelikle bu ihtiyaçlar belirlenecek.

Buradan çıkan sonuç bildirisi de, hem OSB’lerin kendilerine bir tedbir alma anlamında bir rapor ortaya çıkacak. Yatırımcı kurumların bu ihtiyaçlar nasıl giderilir? Bu enerji yeterince karşılanabilir mi? Bunlar ortaya çıkmış olacak.’’ Şeklinde bilgilendirmede bulundu.

Soygüzel, ‘’OSB’lerin, obez bir büyümeye evrileceği yönünde endişe taşıyorum’’

Karahan’ın yaptığı bilgilendirmenin ardından, Yalova İl Genel Meclis Başkanı Hasan Soygüzel yaptığı konuşmada; ‘’Yalova 25 yıllık henüz genç bir il. Geçmişte Yalovalılar 2 şeyi çok istemişlerdi. Bunların bir tanesi üniversiteydi. Üniversitesi olmayan tek il diye konuşulmuştu. Üniversitemiz, 2008 yılında kuruldu. Bir diğeri de Organize Sanayi Bölgesiydi. Yıllarca Yalova’da Organize Sanayi Bölgesi olmayan tek il diye bir ifadeyle dile getirildi. Bir süredir Organize Sanayi Bölgelerinin kuruluşuna ilişkin bir süreç yaşıyoruz. Aslında şehrin hafızasında yer edinmiş süreçten bahsediyoruz. İnşallah bu yıl ve önümüzdeki yıldan itibaren bir oluşum sürecini hep birlikte gözlemleyeceğiz. Tabi biz bu beklentileri yaşatırken bu OSB’lerin nasıl olması gerektiğiyle ilgili de çeşitli platformlarda konuşuldu. Bu platformların başında da Yalova Kent Konseyi geliyor. OSB’lerle ilgili beklentiler geçmişte epey masaya yatırılmıştı. İl Özel İdaresi’nin öncülüğünde, 2006 yılında yaptığımız İl Stratejik Planı çalışması vardı. Bu Stratejik Plan çalışması uzun uzun üzerinde konuşulan bir süreçti. Orada OSB’lerle ilgili şehrin vizyonuyla ilgili bir tespitte bulunulmuştu. Stratejik planda sanayi ile ilgili ‘Yüksek katma değer yaratan ve ekolojik dengeyi koruyan sektörlerin desteklenmesi’ ifadesi var. Genel beklenti ve vizyon tespiti var. Bizim OSB’lerimize baktığımız zaman aslında bu beklentinin büyük bir ölçüde karşılandığını görüyoruz. OSB’lerimiz kuruluyor. Bu vizyon cümlemizin ikinci aşamasında ekolojik dengenin korunması var. Geçtiğimiz haftalarda İMES OSB’ye bir ziyaret gerçekleştirdik. O ziyarette, yönetim kuruluyla yaptığımız toplantıda ‘İMES Türkiye’nin ilk Yeşil OSB’si olacak’ dendi. Bu hususun Yalova açısından önemli olduğunu düşünüyorum. Burada biz fikirlerimizi ve önerilerimizi ortaya koyacağız. Bu fikirleri ve önerileri ortaya koyarken, bu vizyonla uyumlu olmasına dikkat etmemiz gerektiğini düşünüyorum. Biz, Yalova İl Genel Meclisi olarak da zaman organize sanayi bölgeleriyle ilgili OSB’lerin ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik çeşitli kararlar alıyoruz. İl Genel Meclisi temsil eden bütün partilerin o anlamda oy birliğiyle OSB’den gelen kararları alıyor. Bütün siyasal kuruluşların OSB’lerle ilgili ciddi bir desteği var. Bunu da ifade etmekte yarar görüyorum. OSB’lerin kurulmasıyla beraber bu hızlı büyümenin adeta obez bir büyümeye evrileceği yönünde bir endişe taşıyorum. Şehrin zaten doğal bir özellikle nüfus bakımından büyüme karakteri var. OSB’lerle birlikte bu doğal büyüme karakterinin daha da artacağını ve hızlanacağını öngörüyoruz’’ şeklinde konuştu.

Özdemir ‘’OSB’lere ulaşım için yol güzergahı belirlenmeli’’

Toplantının ilk bölümünde Yalova İMES Makine İhtisas OBS Yönetim Kurulu Başkanı Direnç Özdemir yaptığı konuşmada; ‘’Hafriyat çalışmalarına başlayan OSB’lerin şu an için en önemli sorunun yol olduğunu, OSB alanlarına ulaşmada bir yol güzergahının belirlenmesi gerektiğini, yol bağlantılarının hayati önem taşıdığının altını çizdi.

OSB’lerin enerji ve su teminine ilişkin ihtiyaç ve kapasitelerinin belirlenmesi amacıyla yapılan Çalıştayın 2. Oturumu, Su ve Enerji olmak üzere iki ayrı gurupta gündeme getirildi.