Kavis aldıktan sonra yapımı tamamlanan Osmangazi Köprüsü, üzerinde oluşturduğu sıcak hava dalgasıyla büyük kanatlı göçmen kuşların da rahatlıkla geçiş yapmasını sağlıyor.

Göçmen kuşlara geçiş güzergâhı

Yalova'nın Altınova ilçesinde bulunan Hersek Lagünü, Türkiye'nin önemli köprülerden biri olan Osmangazi Köprüsü sayesinde artık 230 farklı kuş türüne ev sahipliği yapıyor.

Avrupa-Asya arasındaki geçiş güzergahı üzerinde bulunan lagünü kullanan göçmen kuşlar, köprü üzerinde oluşan sıcak hava dalgasını kullanarak geçişlerini yapabiliyor.

Altınova Belediye Başkanı Metin Oral, AA muhabirine, köprünün yapımı sırasında Hersek Lagünü'ne zarar vermemesi için yapılan çalışmaları anlattı.

"Bu koruma sayesinde 104 türden 230'a çıktık"

Köprünün, lagünün üzerinden geçmesinin planlandığı sırada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve bakanlıkların destekleriyle köprüye kavis verildiğini hatırlatan Oral, şöyle konuştu: "Böylece köprü kavis verilerek gölün üzerinden uzaklaştırıldı. Yakın zamanda yine Sayın Cumhurbaşkanımızın kararı ile bu bölge kurtarılmış oldu aslında. Şu anda 230 tür kuşumuzun konakladığı kuş oteli olan Hersek Lagünü'müz bölge için çok önemli bir yer. Bu koruma sayesinde 104 türden 230'a çıktık. Böylece çevrecilik anlamında ne kadar doğru bir iş yapıldığını görmüş olduk. Yapılan bu duyarlılıkla hem bölgemizin hem de ülkemizin önemli bir değerini ortaya çıkarmış olduk. Bunun ödülünü de 230 türe çıkarak almış olduk diye düşünüyorum."

“Doğa ve tarihle iç içe”

Hersek Lagünü'nde engelli uyumlu kuş gözlem kulesi, doğa eğitim merkezi ve tıbbı aromatik bitkiler bahçesiyle alanın daha da değerlendiğine değinen Oral; "İnşallah burası kısa bir süre sonra vatandaşlarımızın gelip doğa ile ilgili eğitim alabilecekleri, kuşları izleyebilecekleri, tıbbi aromatik bitkilerle ilgili bilgi alabilecekleri, doğa ve tarihle iç içe olabilecekleri bir yer olacak" dedi.