HABER: Abdullah Bozkurt

Yalova MHP İl Başkanı Namık Öz, “Organize sanayi bölgesi, sanayinin etkinliğini ve kentte düzenli yerleşmeyi sağlamak amacıyla, sanayi tesislerini bir araya toplayarak sanayi kuruluşlarının ulaşım, kentsel toprak, enerji, yakıt, su, endüstriyel atık su arıtma tesisi, hammadde gibi altyapı ve gereksinmeleriyle ilgili kolaylıkları bir arada bulunduran, bunun yanı sıra sanayinin çevreye olumsuz etkilerini en aza indirmek amacıyla atık yönetim politikaları uygulayan, özel olarak planlanan ve imar planlarında da yer verilen bölge türüdür.

Birleşmiş Milletler Örgütü Organize Sanayi Bölgeleri, “birbirleriyle senkronize üretim yapan küçük ve orta ölçekli sanayi kuruluşlarının, planlı bir alanda ve ortak altyapı hizmetlerinden faydalanacak şekilde standart yapılarda toplanmasıdır” şeklinde tanımlar.

Organize Sanayi Bölgeleri kısaca OSB; Sanayinin uygun görülen alanlarda yapılanmasını sağlamak, çarpık sanayileşme ve çevre sorunlarını önlemek, kentleşmeyi yönlendirmek, kaynakları rasyonel kullanmak, bilgi ve bilişim teknolojilerinden yararlanmak, sanayi türlerinin belirli bir plan dahilinde yerleştirilmesi ve geliştirilmesi amacıyla; sınırları tasdik edilmiş arazi parçalarının imar planlarındaki oranlar dahilinde gerekli idari, sosyal ve teknik altyapı alanları ile küçük imalat ve tamirat, ticaret, eğitim ve sağlık alanları, teknoloji geliştirme bölgeleri ile donatılıp planlı bir şekilde ve belirli sistemler dahilinde sanayi için tahsis edilmesiyle oluşturulan ve bu Kanun hükümlerine göre işletilen mal ve hizmet üretim bölgeleri olarak tanımlanıyor. Bu yüzden OSB’ler kişilere ve bazı kurumlara rant aracı olarak görülemez. OSB’lerin yapımına kamu otoritesi karar verir. Tamamlanan bu OSB'lerin gelişim sürecine baktığımızda; ilk OSB BURSA İlimizde 1962 yılından 2019 yılına kadar ki zaman aralığında tamamlanan OSB sayısı 190’dır” açıklaması yaptı.

Namık Öz, “Karma OSB'ler hakkında kaygılarımız bulunmaktadır”

MHP Yalova İl Başkanı Namık Öz, “Yalova’mızda yapımları devam eden OSB'ler faaliyete geçtiğinde hem ilimize hem de ülke ekonomisine ciddi ekonomik katkılar sağlayacak olup istihdamını da arttıracağı kesindir. Yalova’nın gerek coğrafi konumu (deniz, hava, kara) iklim yapısı, gerek üretim gücü yüksek çevre illerle olan ulaşım kolaylığı açısından sanayi ve çiçekçilik anlamında yatırımların gelmesi gayet doğal bir durumdur. Tüketen değil, üreten bir ekonomik anlayışla OSB'lerini desteklemekteyiz. İlimizde sanayi kültürünün gelişmesiyle, yatırımcıların gözünde Yalova'nın cazip hale gelmesini temenni ediyoruz. Katma değeri yüksek ürünlerle markalaşma anlamında Yalova'nın geleceğini aydınlık görmekteyiz.

İlimizin iklim yapısını, bitki örtüsünü, yer altı ve yer üstü zenginliklerini dikkate alınarak yapılan yatırımlara desteğimiz tamdır. Aynı meslek gruplarının ve türevlerinin birleşmesiyle meydana gelen İhtisaslı OSB'ler Yalova'nın ekolojik dengesini minimum ölçüde tesir edecek şekilde planlanmalı ve çevreye duyarlı teknolojik tesisleri kendi içinde barındırmalıdır. Planlanması belli olmayan, her türlü farklı sektörlerden yatırımcıları içinde bulunduran Karma OSB'ler hakkında kaygılarımız bulunmaktadır.

Başkan Öz, “Yalova’ya zarar verecek her şeye karşıyız”

Başkan Namık Öz, “Yalova’nın yüzölçümü olarak küçük olmasına karşın, toplam yüzölçümünün (847.000 ha) %82’si, tarım arazisi (221.730 ha), orman alanı (468.090 ha) ve çayır-mera arazisinden (7.944 ha) oluşmaktadır. Hal böyle iken ilimizin çehresini olumsuz anlamda değiştirecek bacalı sanayiye karşı olduğumuzu, havaya karışan ağır metaller ve benzerleri toplum sağlığını bozacak ve çevreyi kirletecektir. Sahip olduğumuz değerlerin kıymetini bilerek Yalova’mıza uygun OSB'leri destekliyoruz” şeklinde konuştu.

Örnek vermek gerekirse Kocaeli'nin Dilovası İlçesinde yasayan insanların kansere yakalanma oranı ortalamanın çok üstüne çıkmıştır. Türkiye’de kanserden ölüm oranının yüzde 12,9, Kocaeli'nde yüzde 18,6, Dilovası'nda ise yüzde 33,7'dir. Tesislerden havaya karışan ağır metaller ve benzerleri toplum sağlığını bozmuştur.

Daha öncede değindiğimiz üzere Yalova'nın yüzölçümü küçük olması ve yerleşim yerlerine yakın olan OSB faaliyetleri ve teknolojik sistemleri tüm bu etmenlere uygun olmalıdır.

Bütün bu bilimsel ve yasal bileşenler üzere Yalova’ya zarar verecek her şeye karşı duruşumuzu belirtiyor ve karma OSB’lerin ucu açık olan yapısını Yalova’ya ve Yalova’nın çıkarlarına zarar vereceğini düşünerek karşı duruşumuzu belirtmek istiyorum” ifadelerini kullandı.