6 Mayıs Pazartesi günü saat 14:00’de Uygulama Otel’de düzenlenen toplantıda,  Yalova Ticaret ve Sanayi Odası’nın (YTSO) yeni dönem başkanlığına adaylığını açıklayan YTSO Başkanı Celal Özel, son 4 yıldır YTSO tarihindeki birçok İlk’e imza attıklarını, birçok yıldız projeyle, Yalova ticaret hayatına önemli bir ivme kazandırdıklarını ve yeni dönem için hazırladıkları 100’e yakın projeyle de kendi rekorlarını kıracaklarını söyledi.

      Özel, “Bugün itibarıyla kırmızı listeyle çıktığımız yolda, aklımızda ve gönlümüzde hayata geçirmeyi planladığımız yaklaşık 100 proje, bu projelerin stratejik planları ve iş planları bulunuyor. Bunları gerçekleştirmek, Yalova’ya müjdelerini vermek için şu andan itibaren tek ihtiyacımız, üyelerimizin ve Yalova halkının desteğidir. Ben de sizlerin nezdinde üyelerimizden ve Yalova halkından bize ‘Yola Devam’ mesajını vererek bir 4 yıl daha hep beraber hareket etmemizi sağlayacak izni istiyorum” dedi.

    Özel, “Kendim ve ekibim adına henüz Yalova için gönlümüzden geçen tüm projeleri paylaşmadığımızı, daha yapacak çok önemli projelerimiz olduğunu bütün açık yürekliliğimle belirtmek istiyorum. Bundan sonraki dönemde de yıllardır ‘bir gün keşke Yalova’da olsa’ diyerek izlediğim projeleri YTSO ile hayata geçirmeye devam etmek istiyorum. Bu konuda bugüne kadar benden ve ekibimden desteğini esirgemeyen, yapmış olduğumuz tüm projelere yüksek oranda ilgi ve katılım gösteren, memnuniyetini her fırsatta dile getiren oda üyelerimize ve tüm Yalova halkına teşekkürlerimi sunuyorum. Aynı zamanda çalışmalarımızı ilgiyle takip eden ve desteğini her zaman gösteren Yalova Kentinin tüm resmi ve siyasi kurum temsilcilerine, eğitim kurumlarına, sivil toplum kuruluşlarına ve değerli basın mensuplarına da ayrıca teşekkürlerimi ve minnettarlığımı sunarım” dedi.

“5 yıldızlı” YTSO’yu “7 yıldız” seviyesine çıkaracağız

    Özel,“Çok fazla geriye gitmeye gerek yok, kısa süre öncesine kadar Yalova ticaret hayatı daha çok yerel anlamda ilerliyordu, ancak gururla söylüyorum ki, şu anda gelinen noktada Yalova olarak bırakın şehrimizi, bölgemize sığamıyoruz. Bunun artarak devam etmesi, ‘5 yıldızlı’ odamızı, ‘7 yıldızlı’, her şeye sahip olan, tüm standartları, fırsatları ve potansiyelleri en üst seviyede sunan, şeffaf, yenilikçi, genç ve dinamik bir kurum olarak daha da ileriye taşımak istiyorum. Bunun için de tüm tecrübem, inancım, heyecanım ve isteğim ile bugün kırmızı listeyle aday olarak karşınızdayım” dedi.

 

Projelerimi sürdürmek ve gelişime devam etmek için tekrar aday oldum

    Özel, “Son yıllarda Yalova Ticaret ve Sanayi Odası yönetimi olarak üyelerimizi tanımak, sorunlarını anlamak ve çözümler bulmak için yoğun bir şekilde çalışmalar yaptık. Bu çalışmalarımızın ve projelerimizin yarım kalmaması, daha da ileriye taşınması için yeni dönemde de YTSO için aynı tutku ve heyecanla çalışmak istiyorum. Bu noktada tüm Yalova’nın da son 4 yıldır gelinen noktayı, yakalanan başarıyı objektif olarak değerlendirmesini, vicdanlarının ve ortak aklın sesini dinlemelerini temenni ediyorum’’dedi.

 

    Önemli olan “çok iyi şeyler yapacağım” demek yerine, “şunu yapacağım” diyerek somut hedef ve projeler ortaya koymaktır

     Özel,” Bir işe talip olurken, ya da bir işe başlarken genel tabirlerle açıklama yapılması, ‘çok iyi şeyler yapacağım, çok güzel olacak’  gibi ifadeler kullanılması benim fikrime göre yetersiz bir heyecan ve hazırlığın göstergesidir. Bu nedenle her zaman sizlerin karşısına somut projelerle, yapılmış işlerle ve analizlere dayanan belirgin hedeflerle gelmeyi tercih ettim”dedi. Yeni dönem için hedef projelerinden örnekler verdi.

Tüm projelerde bir anlamda geleceğin Yalova’sı olan “Marka Şehir Yalova”yı düşünerek çalıştık

     Yalova için en önemli kısım olan Gebze-Bursa hattının 2015'te açılacağını belirten Özel,  “Avrupa'nın en büyük, dünyanın 2. büyük yatırım projesi bizim şehrimizi marka şehir haline getirecek, Yalova tarihinde çok farklı bir çağın başlamasına sebep olacak bir projedir. Biz, Köprü ve otoyol projesi ilk gündeme geldiğinden beri programlarımızı buna göre yaptık. Gelecek dönem için hazırladığımız tüm projelerde de bir anlamda geleceğin Yalova’sı olan ‘Marka Şehir Yalova’yı düşünerek strateji ve planlama geliştirdik ”dedi.

      Köprü ve otoyol projesi sonrasında Yalova’nın statüsünün değişmesi gerektiğine inanan Özel, Yalova İzmir arasını 3 saate, Yalova – İstanbul arasını ise 15 dakikaya düşürecek proje ile Yalova’nın ekonomik, sosyal ve kültürel hayatının hızla değişeceğini söyleyerek, mevcut yasalar el vermese de Yalova’nın ilerleyen zamanlarda büyükşehir statüsünde olmasını gerektiğini söyledi.

    Özel ayrıca, üretim için yer talebi olan üyelerin konumlandırmasını da köprü ve otoyol projesinin lojistik ve stratejik sonuçlarını düşünerek değerlendirmeye alacaklarını belirtti.

Yalova’ya 5 Organize Sanayi Bölgesi daha kurmayı hedefliyoruz

Özel,“Ekonomik büyümenin başlıca itici güçlerinden birisi de şehirlerde Organize Sanayi Bölgeleri’nin oluşturulmasıdır. Yerel firmalarımızın tek çatı altında toplanarak hep beraber sinerji içerisinde büyümesi geçtiğimiz dört yıl süresince bizim için çok önemli oldu. Başta Çiftlikköy’de Taşıt Araçları Yan Sanayi İhtisas OSB ve Taşköprü Islah OSB olmak üzere, toplamda 5 OSB’yi sizlerle paylaşmayı hedefliyoruz”dedi.

Yalova Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı’nı kuracağız

Yalova’da Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı’nı kurmayı istediğini belirten Özel, “ Yalova Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı, ekonomi, yönetim ve yurtdışı pazarlarla ilişkiler başlıkları altında gelişme sağlanması için bilgi ve veri içeriğini artıracak araştırmalar yapacaktır. Bu oluşum aslında özetle bir düşünce kuruluşudur. Burada yapmak istediğimiz Yalova’nın fikir önderlerini, akademisyenlerini ve ticaret hayatını tek çatı altına toplamak, güçlü bir sinerji yaratarak hep beraber hareket etmektir”dedi.

Yalova esnafının ekonomik ve rekabet gücünün artırılması için kümelenme projelerini başlatıyoruz

     Son yıllarda kümelenme projelerinin ulusal ve uluslararası rekabetçilik politikalarında önemli bir yaklaşım olduğunu belirten Özel,“Kümelenme girişimi, sektörlerin gelişimini, mevcut oyuncular arasındaki işbirliği potansiyelini güçlendirerek artırmayı hedefleyen organize bir çabadır. Yalova esnafının ekonomik ve rekabet gücünün artırılması için kümelenme projelerini başlatacağız. Böylece, Yalova ticaret hayatını her anlamda daha organize, birlik ve beraberlikle hareket eden, büyüme ve gelişim için ortak hareket eden bir hale getireceğiz” dedi.

    Yalova,“Liman”ına kavuşmalı

    Özel, “Sizlere her fırsatta aktardığım gibi, Yalova büyük bir gelişim ve değişim sürecine girmek üzeredir.  Bununla birlikte, tüm Türkiye’yi düşündüğünüzde de bu bölgede uluslararası nitelikte ve geniş kapasiteli bir limana ihtiyaç duyulduğu açıktır. Yalova’yı 1 milyar dolar ihracat yapan iller arasına sokma hedefimizle, biz de oda olarak liman projesinin başlıca takipçisi ve talepçisi olmaya devam edeceğiz.  Hali hazırda devam eden, başlatılmayı bekleyen birçok projemizin hedefi, Yalova ticaretinin büyümesine ve gelişmesine katkı sağlamaktır.  Dolayısıyla, bu yalnızca bizlerin talebi değil, Yalova ticaret hayatının gelişmesi sonucunda zorunlu hale gelecek doğal bir sonuç olacaktır”dedi.

      Yeni dönemde yeni binamızla hizmet vereceğiz

Yeni dönemle birlikte yeni oda binalarına geçmeyi hedeflediklerini belirten Özel, “ Sizlere bahsettiğim ve bahsedeceğim tüm projeler Yalova’yı ekonomik, sosyal ve kültürel anlamda kalkındırmaya yöneliktir. Ancak, bu kadar hizmeti sunan, takipçisi olan, üreten ve yaratan bir odanın daha verimli şartlarda çalışması için yeni binamıza taşınmakta hedeflerimiz arasındadır”dedi.

YTSO2013 – 2017 Dönemi Hedef Proje Örnekleri

Finansal destek fonlarının yılık yaklaşık 100 Milyon TL’ye ulaştırılması.

Yalova’nın ihracatı 1 Milyar dolar olan iller arasına sokulması.

Çiçek sektöründeki firmaların en az 100 milyon dolarlık çiçek ihracatı yapması.

Önümüzdeki 4 yıl içinde en az 1 Meslek Lisesi projesinin daha Yalova’ya kazandırılması.

Yalova’ya Vakıf Üniversitesi kurulması için çalışmalara başlanması.

Tersane bölgesinin tam kapasiteye ulaştırılması

Yalova Kalıcı Fuar Alanı çalışmalarının hayata geçirilmesi.

Üretim yapan ve yer talebi olan üyeler için üretim bölgeleri oluşturulması.

Köprü ve otoyol projesi çevresinde ekonomik bölgelerin oluşturulması.

En az 5 Avrupa firmasının Yalova ile entegre olacağı işbirlikleri oluşturulması.

Sektörel meclislerin oluşturularak tam verimli çalışmalarının sağlanması.

Komşu illerin odalarıyla ortak projeler yapılması

Yalova Bilgi Bankası Projesi’nin hayata geçirilmesi.

Her 2 ayda 1 yurtdışı, her ay 1 yurtiçi fuarına katılım sağlanması.

Yalova’da her yıl en az 2 ulusal ya da uluslararası panel düzenlenmesi.

Son 4 yılda toplam 89 olan eğitim programı sayısının 200’e ulaştırılması.

Oda üyelerinin web sitesi sahibi olma oranının % 95’e ulaştırılması.

YTSO tarafından profesyonel bir firmaya “Yalova Tanıtım Filmi” hazırlatılması.

Diğer il odalarıyla iletişimin ve bilgi alışverişinin artırılması.

Yalnızca Yalova’da değil, komşu illerde de gençlere staj imkânı için görüşülmesi.

Yalova’daki kadın girişimci sayısının mevcuda göre % 50 artırılması.

Turizm sektörünün canlanmasına yönelik projelerin oluşturulması ve desteklenmesi

Turizm potansiyelinin geliştirilmesiyle ilgili uluslararası firmalarla işbirliği yapılması.

Yalova’nın sosyal ve kültürel hayatının yeni aktivite merkezleriyle zenginleştirilmesi

Yalova’da her yıl en az 1 büyük festival düzenlenmesi.

YTSO’nun her yıl 1 kitap projesi yayınlaması

 

       Basın toplantısının kapanışında, tüm diğer YTSO Başkan adayları’na başarılar dilediğini belirten Özel, “Bugün rakip olarak görüldüğüm diğer adaylarla da aslında aynı amaç için istek ve heyecan duyduğumuzu çok iyi biliyorum. Hepimizin ortak amacı Yalova’yı ve ticaret hayatını daha üst seviyelere taşıyarak, bu şehrin yaşayanı, çalışanı, girişimcisi, emekçisi, emeklisi ve genciyle daha iyi şartlara, fırsatlara ve potansiyellere erişmesini sağlamaktır. Bu noktada tüm diğer başkan adaylarına başarılar dileyerek, hepsine ayrı ayrı sevgi ve saygılarımı iletiyorum” dedi.

 

Haber Foto: Gamze Yüksel