CHP Yalova Milletvekili Özcan Özel, “20 yıl önce, 17 Ağustos 1999 tarihinde gece 03.02’de büyük felaketi, en uzun ve sonuçları en acı 45 saniyeyi yaşadık. Yalova’da, İzmit’te, Gölcük’te, İstanbul’da binlerce insanımızı, yakınlarımızı, arkadaşlarımızı, aynı havayı soluduğumuz, aynı sokakta yaşadığımız hemşerilerimizi yitirdik” diye konuştu.

Özel açıklamasının devamında şu ifadelere yer verdi:

“Türkiye dünyadaki en etkin deprem kuşakları üzerindedir. Topraklarının ve nüfusunun büyük bir bölümü deprem tehlikesi altındadır.

“Ticari kaygılarla yapı inşa etmek insan hayatıyla oynamaktır”

17 Ağustos 1999 depreminin 20. yıl dönümünde, deprem ülkemizin hala en büyük sorunudur. Bu büyük sorun nedeniyle deprem önlemlerini almak, toplumu depreme karşı bilinçlendirmek, yapı üretim sürecini ve yapılaşmayı deprem tehlikesini gözeterek düzenlemek başta ülkemizi yönetenlerin olmak üzere herkesin sorumluluğudur.

Deprem gerçeğine kayıtsızlık göstermek, bilimi ve tekniği yok saymak, ticari kaygılarla yapı inşa etmek insan hayatıyla oynamaktır. Deprem öncesinde alınacak önlemler ile kayıplarımızı en aza indirebilir, büyük acılar yaşamaktan kurtulabiliriz.

Türkiye’nin en büyük doğal felaketlerinden biri olan 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nde yaşamının yitiren yurttaşlarımızı rahmetle anıyor, çaresizliğin ve büyük acıların bir kez daha yaşanmamasını diliyorum.“