CHP İl Başkanı Özcan Özel, Altınova İlçesi Kaytazdere Beldesi’nde dolgu yapılarak, liman yapıldığını, dolgu çalışmasının kimler ve hangi amaçla yapıldığına ilişkin kamuoyuna bilgi verilmediğini, 1/25000 Ölçekli Yalova Çevre düzeni İmar Planı’nda gözükmediğini, Uygulama İmar Planı olmadan kıyının nasıl doldurulduğunu sordu.

CHP İl Başkanı Özcan Özel, dolgu çalışmasının yerel meclislerin ve bölge halkının bilgisi dışında yapıldığını belirterek, “Altınova İlçesi Kaytazdere Beldesi Marmara Denizi sahilinde ne olduğunu anlayamadığız dolgu yapılıyor. Bu konuyla ilgili çeşitli iddialar da bulunuyor. Kamuoyunun merak ettiği bu soruların yanıtını yetkililerden bekliyoruz” diyerek şu soruları yöneltti;

Bu dolgu kimler tarafından ne amaçla yapılmaktadır?

3621 Sayılı Kıyı Kanunu’nun 7. maddesi gereğince, ilgili Bakanlığa gönderilen Valilik görüşü, Bakanlığın ve İlgili kuruluşların dolgu için uygun görüşü alınmış mıdır?

Aynı Kanunun 7. Maddesi, “Uygun bulunması halinde ilgili idare tarafından uygulama imar planı hazırlanır. Bu yerler için yapılacak planlar hakkında İmar Kanunu hükümleri uygulanır.” Demektedir. Uygulama İmar Planı olmadan, kıyı nasıl doldurulmuştur. Belediye İmar Kanunu hükümlerini niye uygulamamıştır?

Uyulmak zorunda olunan, 1/25000 Ölçekli Yalova Çevre Düzeni İmar Planı’nda bu dolgu alanı var mıdır? Yok ise, Uygulama İmar Planı Kararı alınması  kanuna uygun mudur?

Bu dolgu alanı iş bitiminde balıkçı barınağı bırakılacak ise, yer seçimi uygun mudur?

Bu konuda Kaytazdere halkının da görüşünün alınması daha doğru olmaz mıydı?      

5393 Sayılı Belediye Kanununun 79. “Maddesi Kıyı Kanunu ve ilgili mevzuata uygun olarak kullanılmak şartıyla Maliye Bakanlığı tarafından belediyelerin tasarrufuna bırakılır.” Demektedir. Bu dolgu alanının iş bitiminde belediyeye devri yapılacak mıdır?” şeklinde oldu.