YTSO Başkanı Celal Özel, odanın son yıllarda “5 yıldızlı oda” tabiriyle anılmasına neden olan, birçoğu YTSO tarihinde İLK olan projelerini düzenlendiği basın toplantısıyla paylaştı.

2 Mayıs 2013 Perşembe günü Yalova Ticaret ve Sanayi Odası’nda (YTSO) düzenlendiği basın toplantısında, Yalova’nın ekonomik potansiyelini artıran, üyelerin finansal kaynaklara erişimini hızlandıran ve istihdama katkı sağlayacak çalışmalara öncelik verdiklerini belirten Özel, başkanlık yaptığı son 4 yıllık dönemde, YTSO’yu çok iyi yönetilen halka açık bir şirket gibi ele aldığını, şeffaflık, hesap verilebilirlik, kurumsallık ve saydamlık ilkeleriyle hareket ettiğini söyledi.

Özel, “Yıllar boyu katıldığım, devlet ve özel sektöre ait çok çeşitli platformlarda gördüğüm uygulamaları, yenilikleri ve fırsatları her zaman bir gün Yalova’da uygulamak için bir kenarda biriktirdim. Bugüne kadar edindiğim tecrübeleri sadece kendime saklamak yerine, tüm Yalova ticaret erbabıyla paylaşmak, kurumsal, şeffaf ve bir makine gibi düzgün işleyen bir oda sistemi yaratmak en büyük amacım oldu.” dedi.

    Özel, ‘Iş dünyasının çok çeşitli kademelerinde edindiğim tecrübelerini de Yalova ile paylaşmaktan hiç bir zaman çekinmedim. Kendi yönetici kimliğiyle katıldığım tüm platformlarda da Yalova’nın gönüllü bir sözcüsü olarak, Yalova’yı anlattım ve elinden geldiğince varolan başarılı projelere Yalova’yı ya da uygun üye şirketlerime katmaya çalıştım’dedi.

“Veri Değerlendirme Ofisi”ni kurduk, istek ve ihtiyaçlara doğrudan karşılık veren projeler ortaya çıkardık

Üyelere ve Yalova’ya ait verilerin sürekli olarak toplandığı Veri Değerlendirme Ofisi’ni kurduklarını belirten Özel, “Veri Değerlendirme Ofisi’nin edindiği bilgiler ışığında YTSO tarihinde ilk kez üyelerimizin de katılımıyla odamızın SWOT (güçlü ve zayıf yönler) analizini yaptık ve bu analize göre de misyon ve vizyonumuzu belirleyerek stratejik planlarımızı oluşturduk. Bu çerçevede 3 ana amaç altında 52 kritik performans göstergesi ve 26 hedef oluşturduk. Şu ana kadar hayata geçirdiğimiz ve geçirmeyi planladığımız tüm projelerimizi bu verilerden ortaya çıkan istek ve ihtiyaçlar doğrultusunda planladık” dedi.

Üyelerin kayıtlı mail oranını % 24’den  % 95 e çıkarttık

YTSO’nun son 4 yıllık dönemine bakıldığında  en çok gelişme gösterilen alanlardan birisinin de üye veri tabanıyla ilgili çalışmalar olduğu görülüyor.

YTSO tarihinde ilk kez üyelerin tüm bilgilerinin yer aldığı sürekli güncellen bir veri tabanı oluşturduklarını belirtenYTSO Başkanı Celal Özel, ”Göreve geldiğimiz 2009 yılından beri faal üyelerimizin kayıtlı güncel mail adresi oranı % 24 iken, Nisan 2013 itibarıyla bu oran % 95’e ulaşmıştır. Kayıtlı cep telefonu bilgisi oranını da aynı şekilde artırarak, % 53’ten, % 96’ya çıkardık. Bu verilerin oluşturulmasıyla, gerek önemli olayları sms ile bildirerek, gerekse eğitim, seminer gibi duyurularımızı üyelerimizin anında öğrenmelerini sağlayarak  oda ve üyeler arasındaki iletişimi en üst seviyeye çıkardık. Aynı zamanda, üyelerimizle ilgili önemli gelişmeleri de bildirerek, üyelerimizin birbirlerinden haberdar olmalarını, birlik, beraberlik ve bütünlük değerlerini yükseltmeyi hedefledik” dedi.

Üye veri tabanını oluştururken gerekirse üyeleri yerlerinde ziyaret ettiklerini belirten Özel, ‘Güncel verilere sahip üye listeleri, çevre illerin oda yöneticileri tarafından da takdirle karşılandı. YTSO seçim maratonu için çalışan tüm grupların da bu güncel listeler sayesinde daha kolay yol alabildik’dedi.

Her 100 günde 1 biaraya gelerek, gelecek planlarımızı üyelerimizle birlikte yaptık

YTSO Yönetim Kurulu’nun göreve başladığı günden bugüne kadar her 100 günde bir düzenli olarak gerçekleştirdiğimiz değerlendirme toplantılarıyla YTSO’nun stratejileri şekillendirildi. Günün gerektirdiği dinamizme kavuştu.

 “Eğitim” ve “Gençlere ve Kadınlara Yönelik İş Dünyası Fırsatları” başlıkları altında çalışmalar yaptık.  OSB ve Kalıcı Fuar Alanı konularında takipçi olmaya devam ederken, Yalova Ekonomik Konseyi ve Yalova Ekonomi ve Politika Araştırma Vakfı projelerinin de de gündemde olduk.

Kurumsal Sosyal Sorumluluk Kurulu ile gelişime destek olduk

Özel, “ Kurumsal Sosyal Sorumluluk (KSS) çalışmalarının aktif olarak uygulanabilmesi amacıyla Kurumsal Sosyal Sorumluluk Kurulu’nu kurduk.  Ekonomik, sosyal ve kültürel projelere destek olarak içinde yaşadığımız toplumun yaşam kalitesini iyileştirmeyi hedefledik. Bugün geldiğimiz noktada, YTSO ihtiyaç duyulan noktalarda başvurulacak başlıca kurumlar arasındadır ve  oda olarak bu anlamda elimizden gelen her türlü desteği veririz” dedi.

Son dönemde hayata geçen KSS projeleri arasında ise, “Kan  Ver, Can Ver”, “Resif Projesi” gibi ilgi çeken projelerin yanı sıra, 30 üniversite öğrencisine burs verilmesi, çevre okulların ekipman, inşaat  ve uzmanlık ihtiyacına yönelik  çok çeşitli çalışmalar,ilköğretim öğrencilerine her yıl kıyafet yardımı, Van depremi için yardım, kriz varsa çare de var kampanyası, üyelerimiz ile birlikte ramazan iftar çadırı gibi bir çok sosyal projede yer aldık’dedi.

Yalova’yı yeni pazarlarla tanıştırarak “Yalova Lobisi”ni güçlendirdik

Yurtdışı pazarlara ulaşımla ilgili iletişim zincirlerini kurmak amacıyla DEİK (Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu) ve ASCAME (Akdeniz Ticaret ve Sanayi Odası) üyeliklerini gerçekleştirdiklerini belirten Özel, YTSO üyelerinin yurtdışı pazarlarına açılarak yeni iş potansiyellerine ulaşmalarının önemine değindi.

Özel, “Gürcistan, Irak, Almanya, Kosova, İngiltere gibi ülkelerle ticaretin gelişmesi için üyelerimize ikili görüşmeler organize ettik. Örneğin, yapılan görüşmeler sonrasında birçok üye firmamız Almanya’ya ihracat yapmaya başladı, Irak’a yapılan gezi sonrasında Yalova çiçekçilik sektörü önemli iş fırsatları geliştirdi” dedi. Ayrıca, Kore, Romanya, Belçika, Çin, Tayvan, Moldova gibi ülkelerin temsilcileri ile görüşmeler gerçekleştirildi’dedi.

Yurtiçi fuarlara ziyaret organizasyonlarının ve katılımın da son dönemlerde oldukça yükseldiğini belirten Özel, ‘KALDER (Türkiye Kalite Derneği) üyeliği de bu dönemde gerçekleşti.

Tüm bunların yanı sıra, üyelerin uygun faiz oranlarıyla kredi kullanmaları için bankalarla protokoller imzaladık. Üyeleri özel hastane ve otellerden daha avantajlı fiyatlarla faydalandırdık’dedi.

YTSO’ya toplam 1500 yeni üye kazandırdık, her ay 30 yeni üyenin işlemleri yapıldı

   Aylık bazda ortalama 30, toplamda ise yaklaşık 1500 civarında yeni üyeyle önemli bir yükselişe imza attıklarını belirten Özel, “YTSO’ya yeni üye kazandırmak için sürekli olarak üyeliğin sağlayacağı katma değerleri anlatıyoruz. Kimi zaman birinci elden bilgilendirme sağlayarak, yeni üyelerimizi ‘Üye Sertifikasyon Takdim  Töreni ve Bilgilendirme Toplantısı‘ ile oryantasyon sürecine dahil ediyoruz. Sektörleriyle ilgili verileri paylaşarak, fırsatlar, tehditler hakkında detaylı bilgilendirme yoluyla odayla ilk verimli temaslarını sağlıyoruz” dedi

“Kent Gündem Panelleri” ile konunun uzmanlarını üyelerimizle buluşturduk

   Özel, ‘YTSO üyelerinin taleplerine yönelik olarak konu başlıklarının belirlenmesiyle “Kent Gündem Panelleri” düzenlendiğini belirten Özel, “Çiçeklik, enerji sektörlerinin yanı sıra, Köprü ve Otoyol projesiyle ilgili de geniş katılımlı paneller düzenledik. Her panele yaklaşık 400’den fazla üyemiz katıldı ve konunun uzmanlarından ilk elden bilgi alma şansına sahip oldular.

YTSO tarihinde İLK kez üyelerimiz işyerlerinde YTSO Yönetim Kurulu tarafından ziyaret edildi, toplam 1018 firma ziyareti gerçekleştirildi. YTSO tarihinde ilk kez, üyelerin işyerlerinde Başkan, Yönetim Kurulu ve Meclis Üyeleri ve odamızda oluşturulan proje koordinatörlüğü ekibi tarafından ziyaret edildi. Toplam 1018 firma ziyareti yapıldı ve bu ziyaretlerden çok önemli sonuçlar elde ettik. Sürdürülen projelerin verimliliğini de bu sürekli ziyaretler sayesinde ölçebildik’dedi.

Son 4 yılda 89 eğitim, konferans ve bilgilendirme  programında 3507 katılımcıya eğitim verdik

Bugüne kadar 89 farklı eğitim konferans ve bilgilendirme programlarında 3507 katılımcıya eğitim verildiğini belirten YTSO Başkanı Özel, ” Üyelerimizin talep ettiği konuları kendilerine sorarak belirliyor ve buna göre eğitim planlarımızı oluşturuyoruz. Biz her zaman genel bir tabirle balık vermeyelim, balık tutmayı öğretelim diyerek projelerimizi planladık.Üyelerimize bilgi kaynaklarına erişim konusunda vizyon vermeyi, gerçekten ihtiyaç duydukları desteği sunmayı hedefledik. Kobi Haftası Panelleri, Avrupa Günü Etkinliği, Avrupa Kobi Haftası Paneli ve Global Girişimcilik Haftası panelleri bu anlamda en önemli projelerimizden bazılarıdır”dedi.

Üyelerimiz K Türü Yetki Belgesi için artık Bursa’ya gitmiyor, bu hizmeti odamızdan alıyor

         Özel, “Eskiden K Türü Yetki Belgesi için Bursa Ulaştırma İl Müdürlüğü’ne başvurmak gerekiyordu. Bununla ilgili talebimizi ilettik ve 2010 yılında K Türü Yetki Belgeleri’nin odamızdan temin edilmesiyle ilgili protokolü Ulaştırma Bakanlığı ve TOBB ile imzaladık. Bu proje tüm Yalova için oldukça önemli ve Yalova halkına şehir dışında verilen bu tarz hizmetlerin ilerleyen yıllarda Yalova’ya getirilmesi için büyük bir adımdır. Aynı şekilde, Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurulu ile gerçekleştirilen protokol ile TAPDK Satış Belgeleri’nin de YTSO’danverilmeye başlandı’dedi

Yalova, Organize Sanayi Bölgeleri’yle güçleniyor

YTSO’nun Organize Sanayi Bölgesi’nin (OSB) yüzde 40 hissedarı olduğunu belirten Özel, “Güçlü yerel firmalarımızın tek çatı altında toplanması amacıyla çalışmalarımız tüm hızıyla sürüyor. Önde gelen sektörlerimizden çiçekçilik için, Çiçeklik OSB kurulması kararlaştırıldı, YTSO, Gemi İhtisas OSB’de % 13, Kalıpçılık İhtisas OSB’de % 6 ortak konumundadır” dedi.

Özel, Çiftlikköy’de Taşıt Araçları Yan Sanayi İhtisas OSB ve Taşköprü’de Islah OSB projeleriyle ilgili de çalıştıklarını belirtti.

Özel, “TOBB’un öncülüğünde ilerleyen 125 milyon Euro değerindeki ‘Büyük Anadolu Lojistik Organizasyonlar’ (BALO) projesi de hissedar olarak yer aldığımız önemli bir diğer projedir. İki sene içinde bu proje sayesinde YTSO’ya önemli anlamda gelir sağlarken, üyelerimizede birçok avantaj sunabileceğiz. Üyelerimiz blok tren taşımaları sayesinde düşük maliyetlerle Avrupa ve Uzakdoğu’ya mal satma imkanıbulacak”dedi.

YTSO’nun Yıllık Faaliyet Raporu’na bugün sektöründe öncü birçok firma sahip değil

Her zaman siyaset dışında kalmayı ve YTSO itibarını ön planda tutmaya çalıştığını söyleyen YTSO Başkanı Celal Özel, göreve geldiklerinde ekibiyle birlikte öncelikle YTSO’nun Kurum Kimliği’ni oluşturduklarını, yaptıkları SWOT (Güçlü – Zayıf Yönler) analiziyle stratejik planlama yaptıklarını, yıl sonunda ise bu plana ne kadar uyduklarını gösteren YTSO Yıllık Faliyet Raporu’nu hem web sitelerinde yayınladıklarını, hem de üyelere basılı olarak gönderdiklerini söyledi. Özel, “Ekonomik Durum Tespit Anketleri”ne de aynı şekilde ulaşılabileceğini belirtti.

Özel, ‘YTSO’nunİlk süreli yayını 3000 tirajlıve Türk Patent Enstitüsü tarafından marka tescili yapılmış olan “0226” dergisini oda üyelerini bilgilendirmesinin yanı sıra, Yalova’nın da tanıtımını yapan en önemli araçlardan biri haline geldi. Yalova ihracat potansiyeli “adında bir kitap yayınlayarak önemli bir veri kaynağı oluşturduk. En başından beri finansal desteklerin yıllık bazda 100 milyon Tl’ye ulaşması için planlama yaptık. Finansal kaynaklara erişimde KOSGEB, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı ve AR-GE Kurulu en önemli üç oluşum oldu.

Üyelerimizin projelerine finansal destek sağlamak amacıyla, üyelerimizi bu üç oluşum ve sunduğu fırsatlarla ilgili anormal bir bilgi bombardımanına tuttuk. Odamızın bünyesinde kurulan KOSGEB Sinerji Odağı bu konuda canla başla çalışarak inanılmaz bir bilinç oluşturdu. KOSGEB Bursa İl Müdürlüğü, yaptığımız çalışmalar neticesinde Yalova’dan inanılmaz bir talebe maruz kaldı. İki yıl içerisinde 20’den fazla çok önemli ARGE destekleri aldı. Böylece bilinçlendirme çalışmalarımız sonucunda oluşan talep, bu konudaki ısrarlı tavrımız ve sonucunda oluşan potansiyel ile birlikte şu anda geçici olarak binamızda hizmet veren Yalova KOSGEB İl Müdürlüğü’nün kurulmasını sağladık. En başından beri finansal desteklerin yıllık bazda 100 milyon TL’ya ulaşması için planlama yaptık’’dedi.

“İnovasyon” her zaman önemli gündem maddelerimizin arasında oldu

YTSO olarak her yıl inovasyon konusunda etkinlikler düzenlenmesinin stratejik planlarında yer aldığını belirten Özel, “Amacımız, bu konuda girişimcilerimizin özendirilmesi, donanımlarının artırılması ve Yalova’daki önemli beşeri sermayenin harekete geçirilmesidir. Yalova Üniversitesi işbirliğiyle Yalova'da ilk kez inovasyona yönelik olarak; ‘Yalova İnovasyon Günü’ gerçekleştirdik. TOBB Yönetim Kurulu Başkanı M.RifatHisarcıklıoğlu’nun katılımıyla gerçekleştirilen Yalova İş Dünyasına Yön Verenler Vergi Ödül Töreni’nde ‘Yalova İnovasyon Yarışması’ ödülleri verildi”dedi.

Yanlızca 2 yılda toplam 48 firma yaklaşık 1.696.937.10 TL’lik destek hacmi oluşturdu

Bugüne kadar KOSGEB Destek Hizmetleri’nin içerik olarak zor ulaşılabilir bir proje gibi algılandığına dikkat çeken Özel, “Girişimcilik Destek Programı’ndan 2011 ve 2012 yıllarında toplam 48 yeni firma Kosgeb Desteğiyle açılarak 1.696.937,10 TL destek hacmi oluşturuldu. 2009 yılında 74.626 TL olan hibe destek hacmi ise, ciddi bilgilendirme ve takip toplantılarıyla 2012 yılına gelindiğinde 1.467.912,10 TL’ye ulaştırıldı” dedi.

Çok yakında TOBB ve YTSO işbirliğiyle Kız Meslek Lisesi açılıyor

Şubat ayında “ İş Dünyası’na Yön Verenler Ödül Töreni”nde TOBB Başkanı M. RifatHisarcıklıoğlu’na Yalova’nın Kız Meslek Lisesi ihtiyacını gündeme getiren  ve 16 derslikli bir kız meslek lisesi için Hisarcıklıoğlu’ndan söz alan Celal Özel, konuyla ilgili mutabakatı önümüzdeki hafta imzalayacaklarının müjdesini de ilk kez yaptığı basın toplantısında açıkladı.

Özel , “Türkiye’nin tek kadın valisinin bulunduğu ile yakışır bir şekilde, kızlarımızın eğitimi için önemli olan Kız Meslek Lisesi projemizi TOBB Başkanı Sayın Hisarcıklıoğlu’nun da desteğiyle hayata geçiyoruz. Umuyorum açılışını da yine hep beraber, aynı coşku ve heyecanla, bu sefer Yalovalı genç kızlarımızın da katılımıyla yapacağız.” dedi.

Meslek Edindirme Kursları’yla gençlerimize destek oluyoruz

İşgücü piyasasında arz-talep uyuşmazlıklarından kaynaklanan işsizliğe çözüm getirmeyi amaçlayan Uzmanlaştırılmış Meslek Edindirme Merkezleri projesi (UMEM)’ne dahil olduklarını belirten Özel,” Yalova’da genç işsizlerinin oranının yüksekliği bizim için çözülmesi gereken önemli sorunlardan birisi. Bu anlamda gerek meslek kurslarıyla, gerekse meslek okulları projeleriyle bu probleme bir nebzede olsa çözüm olmayı amaçlıyoruz” dedi.