Özel,  Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal’a; “Osmanlı Parkı’nda Bulunan Osman Bey Heykeline gösterdiğin özeni, neden Atatürk’ün Yürüyen Köşk’ün bahçesinde bulunan Atatürk Büstü’ne göstermiyorsun” dedi

 

Özel, Koçal’ın Osmanlı Parkı’na halı desenli çiçek parkı yaptığını, Osmanlı Parkı’nda ki çiçeklerin her gün düzenli olarak bakımının yapıldığını, Yürüyen Köşk Bahçesi’nde bulunan Atatürk Büstü’nün çiçeklerinin kuruyarak, Büst mozolesinin ise aylardır parçalanmış bir şekilde atıl vaziyette kaldığını söyledi.

 

CHP İl Başkanı Özcan Özel, Atatürk’ün Yürüyen Köşkü’nü ziyaret ederek, Köşk ve Köşk Bahçesinin bilinçli olarak atıl duruma bırakıldığını söyledi.

 

Büyük Önder Atatürk’ün, 1930 yılında bir tek Çınar Ağacının dalına zarar verilmemesi için, Köşk’ü kızaklarla 5 metre ileriye taşıyarak, tüm dünyaya çevre dersi verdiğini belirten Özel, “Atatürk’ün son kez 75 yıl önce, 20 Ocak 1938’de Köşkü ziyaret ettiğini, Köşk’ün o  yıllarda daha bakımlı ve düzenli olduğunu, aradan geçen 75 yılda, Köşk’ün her geçen gün çürümeye terk edildiğini belirtti.

 

Özel; “Osmanlı Parkı’na gösterilen, Atatürk’ün Yürüyen Köşk’üne de gösterilmeli”

 

Köşk’ün bakım ve onarım yetkisinin Anıtlar Yüksek Kurulu’nda olduğunu, ancak 2005 yılından bu yana  işletim ve bakım gibi tüm sorumluluğun Yalova Belediyesi’nde olduğunu belirten Özel, Köşk’ün bahçesine  geçmiş yıllarda yapılan Atatürk Büstü ve mermer kaidenin parçalandığını, çiçeklerin kuruduğunu ve Atatürk Köşkü bahçesinin ise çöplüğe dönüştüğünü söyledi.

 

Yalova  Belediyesi’nin Yalova sahiline dolgu yaparak, burayı Osmanlı Parkı adını verdiğini belirten CHP İl Başkanı Özel; “Sayın Belediye Başkanı Yakup Koçal, Osmanlı Parkı’na halı desenli çiçek parkı yaparken, park içersine diktiği Osman Bey heykelinin her gün çevre temizliğini yaptırırken, Atatürk’ün Yürüyen Köşk’ün Bahçesi’nde bulunan Atatürk Büstü ve mozolesinin parçalanmış durumunu görmezden geliyor. Atatürk’ün Köşkü ve Bahçesi’nin durumu içler acısıdır” dedi

 

CHP İl Başkanı Özel,  açıklamasını şöyle sürdürdü: “Bahçedeki kuruyan çiçeklerin temizlenmesi, çöplerin kaldırılması Atatürk büstü ve silinen yazıların yazılması için Yalova Belediyesi Anıtlar yüksek Kurulu’ndan izin mi alması gerekiyor?

Köşk’ün sorumluluğu Anıtlar Yüksek Kurulu’nda olabilir. Ancak Köşk’ün bahçe düzenlemesi ve bakımı tamamen Yalova Belediyesi’nin sorumluluğundadır. Köşkün çevresini saran demir parmaklıklar pas tutmuş ve demirler de çürümeye başlamıştır.”

 

Özel: “Atatürk’ün eşyaları ve Tarihi Eserler yağmurdan zarar görüyor”

Atatürk’ün Köşkü ve Bahçesi’ni gezerek tek tek fotoğraflattıran CHP İl Başkanı Özcan Özel, Köşk ve çevresinde gördüklerinin Atatürk’ün kenti Yalova’nın bir utancı olduğunu belirterek,

“Atatürk’ün Yürüyen Köşk’ü her geçen gün çürüyor. Ahşap yapı zarar görüyor, çatısı akıyor. Köşkün içerde bulunan Atatürk’ün eşyaları ve tarihi eserler zarar görüyor.

Bu sorumsuzluk bir an önce giderilmelidir. Anıtlar Yüksek Kurulu ve Yalova Belediyesi üzerine düşen sorumluluğu bir an önce yerine getirmelidir.” Dedi.

 

 

Büyük Önder Atatürk'ün, Yalova'ya ilk kez geldiği 1929 yılında yaptırdığı ahşap 2 katlı Yürüyen Köşk’ü her geçen gün çürümeye devam ediyor. Büyük Önder Atatürk’ün Çevre sorunlarına karşı gösterdiği duyarlılığın bir simgesi olan Yürüyen Köşk’ün yapımında bir çınar ağacı dalının Köşk’ün yapımına engel olması üzerine, Atatürk dalın kesilmesi yerine köşk’ü kızaklarla 5 metre ileriye taşımış ve 1930 yılından buyana Köşk Yürüyen Köşk olarak tarihe geçmişti.

 

12 Eylül 1980 darbesiyle birlikte halkın ziyaretine kapatılan Yürüyen Köşk, 1999 depreminde hasar görmüş ve 2005 yılında Yalova Belediyesine devredilen Yürüyen Köşk, aynı yıl AK Parti’li Belediye Başkanı Barbaros Binicioğlu tarafından onarılarak, halkın ziyaretine açılmıştı.