Parıldar yayımladığı mesajda, Uluslararası Sütçülük Federasyonu (IDF) kararıyla, 1956 yılından bu yana her yıl 21 Mayısın Dünya Süt Günü olarak kutlanırken, beslenmenin olmazsa olmazı olan sütün tüketimini teşvik etmek amacıyla, BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ile Uluslararası Sütçülük Federasyonu (IDF) tarafından 2001 yılında itibaren 1 Haziran tarihini Dünya Süt Günü olarak ilan ettiğini ve bu yıl etkinliğin 20. yılının kutlandığını ifade etti.

Suat Parıldar; “Ülkemizde ise 1991 yılında başlatılan “Süt Tüketimini Artırma Kampanyası” çerçevesinde 21 Mayıs Dünya Süt Günü, 21-26 Mayıs tarihleri de Dünya Süt Haftası olarak kutlanmaktaydı. Dünya çapında uygulama birliği sağlamak ve karışıklığa mahal vermemek amacıyla, Ülkemizde de son iki yıldan itibaren Dünya Süt Günü’nün 1 Haziran, Dünya Süt Haftası içinse; 1 Haziranı içine alan haftada kutlanmasının Tarım ve Orman Bakanlığı ile Süt Sektöründe faaliyet gösteren işletmelerce uygun olacağı değerlendirilmiştir.

Yalova İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak biz de Bakanlığımızın talimatları çerçevesinde Dünya Süt Günü’nü Milli Eğitim Müdürlüğümüzce belirlenen okullarda Anaokulu öğrencilerimize süt ikramında bulunarak kutlamakta idik. Ancak bu yıl tüm dünyada meydana gelen küresel Covid-19 salgını nedeniyle okullarımız kapalı olduğundan bu etkinliğimizi üzülerek gerçekleştiremiyoruz.

Süt, insan vücudunun günlük olarak protein, kalsiyum, sağlıklı yağ, potasyum ve B vitamini gibi ihtiyaç duyduğu pek çok besin maddesini içeren mucizevi bir besin kaynağı, insanın bedensel ve zihinsel olarak sağlıklı gelişimi için en temel ve en kolay ulaşılabilen gıdadır. Bu nedenle üretim süreciyle düzenli ve sürekli bir ekonomik kaynak yaratarak toplumsal refaha katkı sağlayan bir üründür.

Süt, içeriğindeki B1, B2 ve oksijen taşıyan kırmızı kan hücreleri için önemli bir vitamin olan B12 vitaminleriyle sinir sistemini düzenler, B5 vitamini ile ise kanda demirin tutulmasını sağlar. A vitamini yönünden zengin süt hem bağışıklık sisteminin güçlendirir, hem de görme yeteneğini destekler. İçinde barındırdığı laktoz, vücudun enerji ihtiyacını karşılarken, kalsiyum ile fosfor kas ve kemikleri güçlendirir, proteinler ise doku yenilenmesi ve büyüme için gerekli desteği sağlar.

Ülkemizde kişi başına düşen süt tüketim miktarı her geçen yıl artmakla beraber Avrupa ülkelerine oranla düşük kalmaktadır. Büyüme ve gelişme çağındaki çocuklar ile yaşlılar başta olmak üzere her yaş grubu için, süt ve süt ürünlerinin yeterli miktarda tüketimi gerekmektedir. Yeterli ve dengeli beslenme için günde en az 2 bardak sağlıklı süt içilmesi tavsiye edilmektedir. Bu nedenle özellikle çocuklarımıza bol miktarda süt içirelim” dedi.