18 Şubat 2013 Salı günü, saat 21:00’da  başlayan ve iki saat süren “Sistem Avcısı’nın” programı oldukça keyifli geçti.
  “Sistem Avcısı” programının sunuculuğunu yapan Yalovaspor Kulübünü’nün Başkan Yardımcısı ve CEO Hakan Suiçmez, Yalova gündemini meşgul eden siyasi konular üzerinde, konuklarına sorular yöneltti.
  Suiçmez, ‘Yalova Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ayhan Polat’a, ‘İki dönemdir Yalova Gazeteciler Cemiyeti Başkanlığında görev alıyorsunuz. Yalova’da gazetecilik yapmak zor mu?
  Gazete, basım, haber konusunda Yalova medyasını nasıl buluyorsunuz?
  14 yıl Manset Gazetesi’ni ve 4 yıldan beri de Çifftlikköy’ün vasıflı ilçe gazetesini çıkardığını söyleyen Yalova Gazeteciler Cemiyet Başkanı Ayhan Polat, ‘Yalova’da gazetecilik mesleğinin zorlukları, ilkeleri, basının tarafsızlığı gibi konularda bilgi ve tecrübelerini canlı yayında paylaştı.
  Polat, ‘Gazetecilik maddi ve manevi fedakarlık istiyor. Yalova’daki medya sektörü son 5-6 yıldır saygınlığını kaybetmeye başladı. Bu işin gerçek emekçileri sahada çalışıp gündemi takip ederlerken, gazetecilik mesleğine emek harcarlarken, hiç tanımadığımız kişiler, kayıtdışı haber site ve diğer yayınlarla, emek hırsızlığı yapıyorlar. Yalova’da birçok internet sitesi yasal değil, ama ilan, duyuru ve reklamlarını yayınlamaktadırlar. Her önüne gelen bir site açıp, ben gazeteciyim diyebiliyor’ dedi.
  Ekonomik sıkıntı içerisinde olan gazete sahiplerinin en önemli şikâyetlerinin, bayramdan bayrama, seçimden seçime çıkan ve sürekliliği olmayan gazeteler olduğunu söyleyen Polat, ‘Hiç bir kriterin aranmadığı gazetecilik mesleği kan kaybetmekte. Bu konuda bazı yaptırımlar uygulamaya geçilmeli. Yayın periyotları denetlenmeli. Yalova’daki gazetelerin yayın periyotları genellikle haftalık, 15 günlük ve aylık gazete var. Ancak bu periyotlara çoğu zaman uyulmuyor. Devletin gazeteler üzerinde denetimi gerekiyor. Örneğin 15 günde bir gazete çıkaracağını beyan eden yılda bir iki kez gazete çıkarıyor. Yalnızca seçim dönemlerinde gazete çıkarılıyor. Hiç imtiyaz almadan, jeneriği olmayan korsan gazeteler var. Bunların önüne geçilmesini istiyoruz. Önümüzdeki süreçte gerekli yasalar çıkar ise gazetecilik yapmanın belli kriterleri olacak. Basın’dan sorumlu Başbakan Yardımcımız Sn. Bülent Arınç’a sorunlarımızı zaman zaman iletiyoruz. Önümüzdeki aylarda sabırsızlıkla beklediğimiz yeni çıkacak kanunlar ile, basın sektörünün disipline edileceğine inanıyorum’ dedi.  
  Yalova’daki basının engellerle karşılaştığını söyleyen, Yalova Gazeteciler Cemiyeti Başkan Yardımcısı ve  Atakent Gazetesi’nin İmtiyaz Sahibi olan Oral, ‘Basın olarak biz engelleniyoruz. İnternet haberciliğinde, korsan yayınları birbirinden ayırt etmemiz gerek. İnternet sitesi açılmasında bir sınırlama yok. Biz Yalova Gazeteciler Cemiyeti olarak, hukuki anlamda bu korsan yayınları engelleyemeyiz.
  Yalova’da habercilik mantığı şu; Kimin hangi partiden belli olmadığı bir şehirde, birbirlerine küfür edenler, şimdi ise aynı partideler.
   Yalova’da Mehmet Ali Birand’ların çıkmasını bekliyoruz ya, ben buna çok gülüyorum. Üst yapı, alt yapıyı belirler. Üst yapı siyasettir, alt yapı bizleriz, sizlersiniz. Böyle bir şehirde nasıl kamerayla oradan oraya koşturalım. Üst yapının bu kadar çirkin olduğu bir şehirde, ne kadar iyi bir medya bekliyoruz ki. Bu şehrin siyaseti o kadar çirkin ve kirli ki...
  Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal, kendisi gibi düşünmeyen kim varsa, merdiven altı gazeteci olarak nitelendiriyor. Peki hangimiz korsanız dersek. Bence ANAP zihniyeti korsan. Bu sözlerde beni bağlar. Osman Oral olarak. Sistem avcısını bağlamaz. Bence, Koçal’ın kendisi korsan. Yalova’da korsanı tartışalım. Yalova’da kimler korsan, hangi siyasetçiler kaçak güreşiyor, hangi imar işlerinde neler dönüyor’ şeklinde görüşlerini dile getirdi.
  Yalova medyasının birbirinden uzak olduğunu da değinen Oral, ‘Daha dün kavga eden siyasetçilerin aynı masada selamlaşarak konuştuğunu görüyoruz. Bizler gazeteci olarak malaasef bir araya gelemiyoruz, selamlaşmıyoruz bile...
  Yalova medyası, Türkiye’nin en zayıf medyası. Öyle zayıfız ki aynı haberi birimiz ‘A’, diğeri ‘B’, bir diğeri ise ‘C’ olarak haber yapabiliyor. Artık okurda neye inanacağına şaşırıyor. Gazeteciler arasında beraberlik yok. Yalova’da muhabirler, patronları tarafından engelleniyor. Gazetecilikte yalnızlığa alışacaksınız’ dedi.
  Birkaç belediye başkanının kendilerini eleştiren gazetelerin, abone ve reklamlarını engellediğini söyleyen Polat, ‘Bazı belediyeler, işadamlarına, esnafa  hadda devletin muhtarına dahi şu gazeteye abone olmayacaksın diye baskı uyguluyor.
  Çitlikköy’de vasıflı bir ilçe gazetesi yayınlamamdan dolayı, Çiftlikköy Belediye Başkanı’nın beni takdir etmesi gerekirken, 4 yıl içerisinde kendisi sadece bir kere gazeteyi ziyaret etti.
  Bir Belediye Başkanı’nın, bir yöreye emeği olan, bir gazeteciye, esnafa veya ticaret yapan bir mütaahitin ekmeğiyle oynaması kadar çirkin bir şey olamaz.
  Maalesef bu çirkinlikleri Yalova’da, Çiftlikköy’de çokça görüyoruz. “Bizden değilseniz yok olun..!” Mantığı hakim. Objektiflikten bahsedin bir gazetecinin siyasilerle, seçilmişlerle aynı düşüncede olması ne kadar doğrudur..!
  Gazetecilikte olumlu, olumsuz her şeyi yazacaksınız ki bu mesleğin hakkını vereceksiniz...
  Yalova’da o kadar çok olumsuzluk yaşanıyor ki, biz belgeye dayanarak haber yapıyoruz. Eğer siz iktidarda olan olumsuz bir konuyu eleştiremiyorsanız, gazeteci değilsiniz’  şeklinde tepkilerini dile getirdi. 
  2009 yılında yapılan yerel seçimlerde Demokrat Parti’den Yalova Belediye Başkanı seçilen, geçen yıldan bu yana görevine bağımsız olarak devam eden Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal’ın, 2014’te yapılacak yerel seçimlerde, yeniden aday olacağını açıklaması ve AK Parti’ye geçiş süreci hakkında yerel gündeme dair birçok konuya da değinen Suiçmez, konukları Polat ve Oral’dan Yalova’nın gündemiyle ilgili doğru ve net cevaplar aldığı ve Kanal 77’e konuk oldukları için teşekkür etti. 
 Yaklaşık iki saat süren canlı yayın sırasında, yüzlerce e-posta alan Suiçmez, Yalova’nın sahipsiz olmadığını, kentteki tarafsız yayınlarla Yalova’da doğru bilgi akışının sağlayacağını söyledi.

Haber: Gamze Yüksel