“Huzurun, barışın, hoşgörünün ve en önemlisi sevginin başkenti olan Yalova’mızın düşman işgalinden kurtuluşunu bir kez daha coşkuyla kutlayacağız” diyerek sözlerine başlayan Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman yayınladığı mesajında, ’’Bundan tam 98 yıl önce 19 Temmuz 1921’de  Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde Yalova’mız düşman işgalinden kurtulmuştur.

  10 Ağustos 1920’de imzalanan Sevr Antlaşması’ndan sonra Yalova ve civarında Yunan işgali başlamıştı. Bu aynı zamanda civarda bulunan Rum ve Ermenilerle Müslüman Türklerin aralarının açılmasının da başlangıcı oldu. Yunan silahlı kuvvetlerinin işgalinin yanı sıra, halkın kurduğu çetelerle olaylara karışması ile bölgede çatışmalar yaşandı.

  Batı Cephesi’nde yapılan 1. ve 2. İnönü, Eskişehir ve Kütahya muharebelerinden sonra Yunanlılar Marmara Denizi güney kıyılarında ve Yalova’da bulunan kuvvetlerini münavebeyle ve kuvvet azaltarak önce Bursa bölgesine çektiler ve oradan da Sakarya’ya doğru doğuya kaydırdılar. Bölgede ve dağlarda bulunan milli müfrezeler, bunun üzerine teker teker boşalan yerleri ele geçirdiler.

  19 Temmuz 1921 tarihi Yalova’mız için milat oldu ve Bağımsız Yalova Bölüğü unsurları Yalova’ya girdi. Anadolu’nun büyük çoğunluğunda olduğu gibi kentimizde yanmış, yıkılmış ve yağmalanmıştır. Yaşlılarımız, kadınlarımızın ve masum çocuklarımız öldürülmüştür. Ölüm kasırgası kentimizi adeta sarmıştı. Bu sebepten dolayı kurtuluş sevinci çokça hüzünlü ve bir o kadar buruktu. Bugün Yalova’nın bayırlarında, ormanlarında binlerce kefensiz şehidimiz yatıyor. Onlar bizim için öldüler; düşmana değil, ecele yenildiler.

  98 yıldır bu topraklarda huzur ve barış içerisinde yaşıyorsak bunu kuşkusuz bu vatan uğruna bedenlerini siper eden Alilere, Mehmetlere ve adını sayamadığımız isimsiz binlerce kahramana borçluyuz. Başta Cumhuriyeti’mizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, vatanın kurtuluşuna canlarını feda eden aziz şehitlerimizi, gazilerimizi, isimsiz bütün kahramanlarımızı rahmet ve şükranla anıyor; kurtuluş gününüzü en içten dileklerimle kutluyorum. Ruhları şad olsun” ifadelerine yer verdi.