“İhaleyi alan firma engelli çocukları taşıyor”

Arif Oktay Tunç; “Ben bir dönem önceki Yalova Servis Odası başkanıydım, şu anda da AK Parti Yalova Belediye Meclis Üyesiyim. Yalova’da her yıl yapıldığı gibi bu sene de 2019-2020 yılında engelli taşıma ihalesi yapıldı. Bu ihaleye şartlara uyan, yeterliliği olan her firma ve şahıs firması katılabiliyor. Bu ihalenin önemli bir özelliği var çünkü ihaleyi alan firma engelli çocukları taşıyor. Bu engelli çocukların taşınmasında 36 tane hat var, 36 tane hattın 6 tanesinde rampalı araç olması gerekiyor. Bu rampalı araçların da aynı zamanda lifli ya da hidrolikli olması ve araçların ruhsatlarına da işlenmiş, muayeneden geçmiş olmaları gerekiyor. Biz geçen sene bu uygulamayı gerçekleştirdiğimizde; bütün Yalova’daki esnaflara bu önemli hizmeti dağıtmaya çalıştık ve esnaflarımızın en az 5 tanesine de istendiği için rampalı araç aldırttık.”

“İhaleyi alan firmanın 36 tane aracının 25 tanesi şartlara uygun değil”

Biz kimseye emrivaki yapmıyoruz, hakkımızı arıyoruz diyen Arif Oktay Tunç; “Yalova İl Milli Eğitim Müdürlüğü ihaleyi açtığında, “Araçların okullar açılmadan ya da okulların açıldığı gün özelliklerine uygun şoförlerinin ve hosteslerinin sertifikalı bir şekilde hazır olması gerekiyor” dedi.

Tunç; “Bu konuyla ilgili 1 sene önce kanun çıktı. 1 hafta boyunca Halk Eğitim Merkezi’nde eğitim almaları gerekiyor. İhaleyi alan firmanın 36 tane aracının 25 tanesinde ne uygun şoför var ne uygun hostes var, ne de araç şartlara uygun. 1999 senesinden beri Yalova’da bir mücadele veriyoruz. Kazalara veya kötü olaylara karışmış hiçbir tane şoförü aramızda bulunmamakta. Bu zamana kadar ki emeklerimiz zayi oldu. Araç değişikliklerinde, şoför uygun değilse, araç geç gelirse cezalandırılıyor. Bu firmanın yemiş olduğu cezaları biz yazmışız gibi davranıyorlar. Bizim araçlarımız arıza yaptığında aynı cezaları biz de alıyoruz. Milli Eğitim’in çıkartmış olduğu bu cezalara bizim bir şey deme yetkimiz yok. Emniyete yap, Belediye’ye şunu uygula deme hakkımız da yok.”

“Ben hepsinin hakkını savunmak zorundayım”

Servisçi esnafının arkasında olduğunu vurgulayan Tunç; “İhaleyi alan firmanın ihaledeki teknik şartnameye araçlarının uymadığını, yazılan cezalar zaten onaylıyor. Yalova İl Milli Eğitim Müdürü ihaleyi alan firmaya eksiklerini gidermesi için 10 gün süre verdi. İlk gün araçlarını tamamlayamayanlar, 10 gün bu işe böyle devam etti. Oysa İdari şartnamede okullar açılmadan önce, evraklar ve araçlar tamamlamamış olursa ihale iptal olur deniyor. Araçlar tamamdır, şoförler tamamdır, ancak hosteslerin 1-2 tane sertifikası eksiktir, tamamlanması için 10 gün süre verilir.

‘’Oda’ya geldiğimde parti rozetini çıkartıyorum’’

Tunç; “Ben bu kadar sene yöneticilik yapmış bir insanım, servisçi esnafının arkasında durmamdan daha doğal hiçbir şey olamaz. Ben AK Parti Belediye Meclisi üyesi olsam da benim esnaf arkadaşlarımın içinde AK Parti’lisi, CHP’lisi, MHP’lisi birçok partiye mensup insanlar var. Ben hepsinin hakkını savunmak zorundayım. Ben Yalova Servisçiler Odasına geldiğime bu rozeti çıkartıyorum. Şahsıma, servisçi arkadaşlarımıza bu yapılanı kabul etmiyoruz.” dedi.

‘’Uygun olmadıklarının farkındalar’’

Tunç; “İhaleye çıkarken teknik şartname var, idari şartname ve taahhütname var. İhaleye giren şahıs ya da firmalar bu idari şartnameyi, teknik şartnameyi, taahhütnameyi imzalıyor, sürecin nasıl olacağını biliyor. Bizim bir şey söylememize gerek yok kendileri uygun olmadıklarının farkındalar.”

“Bu işi yapan herkes şartlara uygun olsun”

Başkalarının kusurlarından dolayı servisçiler odasının adının lekelenmesini istemediklerini belirten Tunç; “Bu ihale 10 senedir yapılıyor Türkiye’de. Engelli çocuklara ve onları topluma kazandırmayla ilgili bir proje. Parasını da devlet ödüyor. Bizle beraber bu işi yapan herkes şartlara uygun olsun, biz bunu istiyoruz. Biz Milli Eğitim Müdürü Ali Tosun’a gidip eksiklikleri gündeme getirdiğimizde ‘’Ben 10 gün süre vermek zorundayım, bakanlığı aradım’’ diyor. 10 gün süre vermeden zaten eksikler belli olduğu için idari şartnameye göre de Yalova İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün ihaleyi iptal etmesi gerekiyor. Yaşanılan süreci incelesinler, kamuoyunu aydınlatsınlar.’’

“Bu saatten sonra bu işin takipçisiyiz”

Biz hakkımız olanı istiyoruz diyen Tunç; “Aynı zamanda servisçilik yapan ama bu işe uygun olmayan bir esnaf topluluğu da var. Onlar da yaptıkları işin ciddiyetini fark etmeyen, ne olduğunu bilmeden, gününü kurtarmak için bu işi yapan kişiler. Bu zamana kadar kanun ne dediyse; her sene kanunlar değişmesine rağmen, kendimizi yenileyip, geliştirip en iyi hizmeti verdiğimize inanıyoruz. Burada kimse bizim şahsımızla, aklımızla ve odamızla oynamasın. Bu saatten sonra bu işin takipçisiyiz. Madem bu cezalar yazılmış ve gereği yapılmamış, biz hakkımız olanı istiyoruz. Bu zamana kadar bu olayı hiçbir yere taşımadık. Sadece Yalova İl Milli Eğitim Müdürü ile görüştük; bu firma ihaleye uygun değil gerekli koşulları sağlamıyor dedik. Sonrasında bizlere ‘’ihale iptal oldu’’ diye mesaj dahi geldi. Biz de yeni bir ihale yapılana kadar, ücret alamadan çocukları taşımaya razıyız dedik.

CİMER’e yazacağız CİMER’den gelecek cevap doğrultusunda yolumuzu belirleyeceğiz. Daha sonrasında savcılığa başvurup hukuki yollarla hakkımızı arayacağız.” şeklinde konuştu.