Mahalle Afet Gönüllüleri Derneği (MAG-DER) Başkanı Sabri Karaçam olası büyük Marmara depremine yönelik açıklamalarda bulundu.

MAG Başkanı Karaçam, Kandilli Rasathanesi’nin 3 yıl önceki açıklamasına göre İstanbul’da 30 binanın ağır hasar görüp yıkılacağına değinerek, “Son İzmir depreminde 18 binada 5 gün çalışma yapıldı. Şimdi Marmara depremi oldu varsayalım. İstanbul'da 30 bin bina yıkılacağını varsayalım. Marmara’nın etrafında bulunan tüm iller bundan etkilenecek. Tüm bölgede 50 binin üzerinde bina yıkılırsa ne yapacağız?” diye konuştu.

“Kendi Yağımızla Kavrulmalıyız”

Yıllardır feryat ediyoruz diyen Karaçam, ”Yalova'da kendi yağımızla kavrulmak zorundayız. Pandemi sonrası ‘Afet Bilinç Eğitimleri’ ve ‘Arama Kurtarma Eğitimleri’ başlayacak.

Şimdi duyarlı olma zamanı” diye ekledi.

Yalova’da vatandaşlarımızın öncelikle Aile bireylerine yönelik farkındalık eğitimlerine önem göstermelerinin altını çizen Karaçam, “İkinci aşamada gönüllü çalışabilecek kişilerin arama-kurtarma eğitimlerini tamamlanacak” diye devam etti.

Kimler MAG Olabilir?

Karaçam, “18-65 yaşları arasında olan, mahallede uzun süredir oturan ve oturmayı planlayan, fiziksel engeli olmayan, yüz kızartıcı suçtan hüküm giymemiş, gönüllü çalışmasına inanan ve takım çalışmasına yatkın kadın ve erkekler MAG olabilir” dedi.

“Çare Sizsiniz”

Doğal afetlerde çok kritik saatler olarak nitelendirilen ilk müdahalenin yerel imkânlar kullanılarak yapılmakta olduğunu söyleyen Başkan Karaçam, “İnsan hayatı en çok bu zaman zarfında kurtarılmaktadır. Yapılan araştırmalar sonucunda kurtarmaların yüzde 75’i bu zaman diliminde gerçekleştiriliyor. O yüzden afet bölgelerindeki insanların temel afet bilinç ve arama kurtarma eğitimi almış olmalarının büyük önemi var. Çare sizsiniz. Eğer örgütlenmez, deprem öncesinde, sırasında ve sonrasında neler yapmanız gerektiğini bilmezseniz, çaresiz kalırsınız. Seyirci değil katılımcı olalım” diye ekledi.