Panelde Defne’nin tarihçesi, mitolojisi, Türkiye’ye sağlayabileceği ekonomik katkısı, sağlık, kozmetik alanlardaki kullanımı, ülkeye sağlayacağı ekonomik fayda, ham maddenin ötesinde işlenmiş ürün olarak pazara çıkmasının önemi konuşuldu.

  Panelde Vali Muammer Erol, Tarım ve Orman Bakanlığı Bursa Orman Bölge Müdürü Yalçın Akın, Odun Dışı Ürün ve Hizmetler Daire Başkanı Emin Şimdi, Bursa Teknik Üniversitesi Orman Mühendisliği Dekanı Mustafa Yılmaz, Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdür Yardımcısı Şahin Aybal konuşmalarını yaptı.

  Doç. Dr. Gül Atanur Moderatörlüğü’nde gerçekleşen panelde, panelist olarak Doç. Dr. Gül Atanur, Dr. Öğr. Üyesi Salih Parlak, Dr. Öğr. Üyesi Mahmut Ali Ermeydan, BTSO Meclis Başkan Yardımcısı ve Dış Ticaret Konsey Başkanı Murat Bayizit, OGM Odun dışı Ürünler ve Hizmetler Daire Başkan Yardımcısı Özgür Balcı katıldı.

Akın, “6 bin’i Yalova’da olmak üzere 17 bin hektar potansiyel defne sahamız bulunmaktadır”

  Bursa Orman Bölge Müdürü Yalçın Akın; “Yalova Valiliğimiz ve Orman Fakültesi ile çalışmalarını birlikte yürüttüğümüz defneyaprağı üretimini arttırmaya yönelik konuları gündeme getireceğimiz panelimiz Yalova’mız ve ülkemize hayırlı olmasını diliyoruz. Son yıllarda doğal beslenmenin, doğal tedavinin gündem olmasıyla birlikte, odun dışı orman ürünleri ve bu ürünlerin sürdürülebilirliğinin önemi artmıştır. Odun dışı orman ürünleri çalışmalarının planlanması için gerekli tüm arazi envanter çalışmalarımız tamamlanmıştır. 6 bin’i Yalova’da olmak üzere 17 bin hektar potansiyel defne sahamız bulunmaktadır. Daha fazla ürün almak için 2018 yılından itibaren yeni faydalanma planları hazırladık. Toplamda 400 ton defne yaprağı üretilebileceğini gördük” dedi.

Şimdi, “Avrupa’daki ülkeler bunu istiyor, müthiş bir pazarı var”

 Odun Dışı Ürün ve Hizmetler Daire Başkanı Emin Şimdi; “Ülkemizin belki bir petrolü yok; ama bir o kadar yer üstünde biyoloji çeşitliliğimiz, zenginliğimiz var. Bu potansiyeli değerlendirebilirsek ülkemiz daha farklı noktalarda olabilir. Avrupa kıtası kadar bizim de bitki türümüz var. Bunların birçoğu dünyanın başka yerinde olmayan endemik türümüz, 3600 tane endemik türümüz var. Bu zenginliği tam anlamıyla değerlendiremiyoruz. Bunlardan biri de defne. Geniş bir kullanım alanı var. Avrupa’daki ülkeler bunu istiyor, müthiş bir pazarı var. Bundan ülkemiz ne derece faydalanıyor bunu tartışmak anlatmak için toplantılar yapıyoruz.

  Defne’nin mitolojik çıkışı da Anadolu, eski çağlara baktığınızda Apollon ve Daphne (Defne) aşkı vardır. Bunu bile gündeme alıp harekete geçemiyoruz. Bu noktada özel sektörlerimiz, güçlü kuvvetli bir şekilde gelmeye başladı.

  Biz defneyi tam manasıyla işleyemiyoruz. Yaprağını gönderiyoruz. İnovatif ürünlere çeviremiyoruz. Defne yağının kilosu 10 bin TL. Bunları katma değerli ürün haline getirebilirsek yılda 40-50 bin dolar katkı sağlar” dedi.

Yılmaz, “Artık ham madde olarak yurt dışında satılmasının ötesine geçilmesi gerekmektedir”

  Bursa Teknik Üniversitesi Orman Mühendisliği Dekanı Mustafa Yılmaz gen korsanlığını anlattı ve “tohumu kaçırmak çok kolay, kibrit kutusunda bile kaçırılabilir. Bursa, Yalova Sanayi kenti, tıbbi ve aromatik bitkilerde katma değer ülkemizde kalacak şekilde çalışılması, farkındalık oluşturulması gerekmektedir. Artık ham madde olarak yurt dışında satılmasının ötesine geçilmesi gerekmektedir” dedi.

Haber/Fotoğraf: Yasemen Yeter