Belediye Başkanı Turan Canbay başkanlığında toplanan Subaşı Belediye Meclisi, gündemdeki konuları görüştü. Meclis gündem maddeleri esnasında söz alan CHP’li Belediye Meclis Üyesi Zeki Gürsu, Çin Halk Cumhuriyeti’nde baskı gören Uygur Türklerine ilişkin sunulan önergeyi okudu.

Gürsu, “Çin Halk Cumhuriyeti’nin 2014 yılından itibaren Uygur Türkleri ile diğer soydaşlarımıza yönelik sistematik ve kitlesel şekilde uyguladığı ağır zulüm insanlığa karşı suçtur ve ne yazık ki halen devam etmektedir” dedi.

“Soydaşlarımızın dini vecibelerini yerine getirmeleri engelleniyor”

Terörle mücadele kisvesi altında milyonlarca soydaşımızın zorla toplama kamplarına alıkonulduğunu ve ‘yeniden eğitim’ adı altında dini ve kültürel baskılara tabi tutulduğunu kaydeden Gürsu, şöyle devam etti:

“Müslüman soydaşlarımızın dini vecibelerini yerine getirmeleri engellenmekte, ibadethaneleri yıkılmaktadır. Bu şekilde; işkence, tecavüz, kısırlaştırma, İslamiyet’in zorla terk ettirilmesi gibi uygulamalarıyla alenen insanlığa karşı suç işleyen Çin yönetimi, toplama kamplarının ve kamplardaki uygulamaların uluslararası bağımsız bir heyet tarafından denetlenmesine izin vermemektedir.

“Bu sorun Birleşmiş Milletler gündemine taşınmalı”

ABD, İngiltere, Kanada başta olmak üzere Avrupa Birliği ve Birleşmiş üyesi 39 ülke, Uygurlar ile birlikte diğer Türk ve Müslüman halkların gördükleri zulme karşı Çin’e tepki gösterip çeşitli yaptırımlar uygularken, Türkiye’nin de bu uluslararası girişimlere aktif destek vermesi ve hatta öncülük etmesi beklenmektedir. Soydaşlarımız, bu sorunun Birleşmiş Milletler'in gündemine taşınmasını beklemektedirler.

Subaşı Belediyesi Meclis Üyeleri olarak, Çin’in soydaşlarımıza karşı yaptığı mezalimin karşısında durmaya, bu vahşi politika son buluncaya kadar Uygur Türklerinin ve diğer soydaşlarımızın mücadelesine destek verip sesleri olmaya devam edeceğimizi beyan ederiz.”

CHP grubunun sunduğu önerge mecliste oy birliğiyle kabul edildi.

Subaşı Belediye Başkanı Turan Canbay, önergeye destek veren tüm belediye meclis üyelerine teşekkür ederken Uygur Türklerini yanında olduklarını kaydetti.