Tanaçan, yaptığı basın açıklamasında; “12 Eylül 1980 Türk Milletinin yıllarca unutamayacağı, ülkemizdeki gelişmelerin sekteye uğratıldığı, telafisi yıllar sürecek kara bir gündür.

Demokrasi ve milli iradenin hiçe sayıldığı, dış mihrakların ve Türk düşmanlarının sevindiği gündür. Türk milliyetçilerinin 1944’te tabutluklarda başlayan uğradığı zulüm, 12 Eylül 1980 ile Türk milliyetçilerini yok etme hamlesi olarak bir kez daha baş göstermiştir.

Ülkücü hareket, 12 Eylül Darbesinin çilesini, vatan sevgisinin bedelini; uydurulan senaryo, tertip, düzmece belge ve yalancı şahitlerle haksız yere suçlanarak, tutuklanarak, işkenceler görerek ve idam sehpalarında ödemiştir.

Türk milliyetçiliğine düşman kişilerin öncülüğünde yapılan yargılamalar neticesinde, ülküdaşlarımızdan; Ahmet Kerse, Ali Bülent Orkan, Cengiz Baktemur, Cevdet Karakaş, Fikri Arıkan, Halil Esendağ, İsmet Şahin, Mustafa Pehlivanoğlu, Selçuk Duracık idam edilmiş, nice dava arkadaşlarımız çeşitli cezalara çarptırılmış ve bazıları da, yargılanma sona ermeden ilahi rahmete kavuşmuşlardır.

12 Eylül'ün darbeci zihniyetine göre devletini ve vatanını sevmenin suç olarak addedildiği dönemde, tek suçu devleti ve vatanı sevmek olan Ülkücüler; bedeli ne olursa olsun vatan sevdası uğruna canlarını hiçe sayarak mücadeleye devam etmiştir. Vatan sevdalılarına reva gördükleri zindanlar ve dar ağacı bile ülkücüleri, yolundan, ülküsünden döndürememiştir.

Ülkücü hareket, Mete Han’dan, Osman Gazi’den, Fatih'ten, Mustafa Kemal Atatürk’ten, Başbuğ Alparslan Türkeş’ten aldığı bayrağı asla yere düşürmemiştir, düşürmeyecektir.

12 Eylül Türk milletinin milli-kültürel erozyona karşı vatan topraklarının kaybedilmemesi için diktiği fidanların acımasızca kırılma tarihidir. Ancak ülkücü hareket kanlarıyla vatan toprağını sulayarak nice ülkü fidanları yetiştirmeye devam etmiştir. Cümle alem bilsin ki her türlü iç ve dış düşmana karşı mücadelemiz son damla kana, yurdumuzun üstünde tüten en son OCAK sönene kadar sürecektir.

Başta cennet mekan Başbuğumuz Alparslan Türkeş Bey olmak üzere, Kahpe Eylül'ün kırdığı vatan güllerini rahmet ve minnetle anıyorum. Ruhları şad, mekanları cennet olsun." ifadelerini kullandı.