Raif Dinçkök Kültür Merkezi’nde, yer alan İbrahim Müteferrika Kağıt Müzesi’nin açılışına, Yalova Valisi Esengül Civelek, Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal, Yalova AK Parti İl Başkanı Mustafa Pehlivan, akademisyenler ve bir çok davetli katılım sağladı.

      Saygı duruşu ve istiklal marşının ardından açılış konuşmasını yapan Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal, ‘ Yaklaşık 15-16 yıl oldu. Yalova’nın il olmasından üç yıl sonra, Yalova’da YTSO ve Valilik tarafından bir kongre yapılmıştı. 0 kongrede Yalova’nın gelecek vizyonunda neler yapılması sorusuna, cevap arayan bir hafta süren çalışmaydı. Bu çalışmada da önemli komisyonlar görev almış ve Kültür ve Turizm Komisyonu’nunda da, neler yapılmalı sorusuna, verdiği cevaplardan bir tanesi de, Yalova’da tarihsel bir geçmişi olan İbrahim Müteferrika ile ilgili bir organizasyonun muhakkak yapılması kararı alınmıştı. Aradan 15 yıl geçmesine rağmen, bu kararın hayata geçmiş olması bizi heyecanlandırıyor. İlk Matbaacımız olan İbrahim Müteferrika tarafından çalıştırılmış olan bu kağıthane o dönem tamamen ithal bir ürün olan kâğıdın yerli üretimini gerçekleştirmiş olması bakımından önemlidir’dedi.

     İbrahim Müteferrika’nın, tarihimizde Osmanlı medeniyetinde matbaa konusunda çok önemli bir yere sahip olduğunu söyleyen Koçal, ‘Türkiye’nin en büyük üstatlarının 60 küsur tane, her birinin eserlerinden oluşan bir sergimiz var. Müzemizin farklılığı bir kere gezip bitirilecek, bir müze olmayacak. Yalova’ya gelen herkesin uğrayacağı bir yer olacak. İmalathanemizde kuruldu. O imalathanede her gelen becere bildiği kadarıyla, el üretimi kağıt prosedürünce gerçekleşecek. Eksiklerimizde var zamanla tamamlayacağız’ dedi.

    Yalova Valisisi Esengül Civelek, ‘Osmanlı İmparatorluğu'nun resmi belgelerle varlığı kanıtlanabilen ilk kağıthanesi, İlimiz Yalova'ya bağlı Elmalık Köyü'nde kurulmuştur. İlk Matbaacımız olan İbrahim Müteferrika tarafından çalıştırılmış olan bu Kağıthane müzesini, ülkemiz açısından çok değerli ve önemli buluyorum. İnsanlığın bugüne geldiği uygarlık tarihinde, kağıt çok önemli bir yere sahiptir. Ziyaretçilerimizin ilgisini çekeceğine inandığım müzemize, kağıdın tarihiyle, üretimiyle ve geçmişiyle, heyecanını yaşayarak bugün kağıdın, daha önemini anladığımızı düşünüyorum. İlimizin tanıtımına, katkı sağlayacak kültürel zenginliklerimizi vatandaşlarımıza, genç nesillerimize ulaştıracak bireysel ve toplumsal güç kazandıracak müzemizin Yalova’mıza ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum’ dedi.

   Daha sonra konuşmaların ardından İbrahim Müteferrika müzesi gezildi ve yetkililer tarafından bilgiler alındı.

Haber Foto: Gamze Yüksel