Konuyla ilgili açıklama yapan Karahan, ‘Yalova ili tarım sektörü içinde bulunduğu sorunlar, talepler ve çözüm önerilerinin görüşüldüğü toplantı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ferhat Şelli başkanlığında gerçekleşti.

   Yalova Valisi Esengül Civelek, Yalova AK Parti İl Milletvekili Temel Coşkun ve bakanlığımızın tüm genel müdürlükleri ve tarım sektöründeki tüm yerel paydaşlarımız olan birlik, kooperatif, oda ve yatırımcıların katılım sağladığı 18.07.2012 tarihinde ilimizde gerçekleştirilen “Yalova İli Ortak Akıl Toplantısı”nda öncelik sektör temsilcilerinin sorunları ele alınmak suretiyle ilimiz tarımının yapısal gelişimi, sürdürülebilirliği ve geleceği ile ilgili temel sorunlar belirlendi’ Dedi.

    Karahan, Sekiz başlık altında toplanmış ve çözümüne yönelik Eylem Planı’na dönüştürülmüştür. Anahatlarıyla sıralamak gerekirse:

Kivi Üretiminin Geliştirilmesi tedbiri dahilinde düzenlenen uluslararası çalıştay, festival ve projeler neticesinde, ilimiz üretim rekoltesi artan oranda etki etmiş olup Türkiye kivi üretiminin %40-50’si Yalova tarafından karşılanmaktadır. Yalova Çiçekçilik İhtisas OSB Kurulması ile ilgili tedbir OSB’nin içinde bulunduğu etüdü yapılan Gacık ve Laledere köylerindeki arazilerde toplulaştırma çalışmalarıyla başlamış ve çalışmalar son hızda devam etmektedir. Yalova’nın Gıda Lojistik Merkezi Olması Yönünde Özellikle Soğuk Hava Depoculuğu’nun Geliştirilmesi ile ilgili tedbire istinaden; Gıda işleme sanayicileri, soğuk hava depoları yatırımcıları, kivi üreticileri ve ilgili STKların katılımı ile toplantılar yapılmış ve kararlar alınmış ve hedefler doğrultusunda tanıtım, yayım çalışmaları ve sektörlerle görüşmeler yapılmıştır. Su Ürünleri avcılığının yoğun olduğu ilimizde 7 kooperatiften birinin bulunduğu Armutlu İlçesi Kapaklı Köyüne Balıkçı Barınağı Yapılması sorununa karşılık müdürlüğümüz çalışmalarıyla barınma kapasitesi belirlenmiş olup; Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığınca balıkçı barınağı ile ilgili çalışmalar başlatılmıştır. Halk Elinde Küçükbaş Hayvan Islahı Kıvırcık Koyun Projesi ise başarıyla tamamlanmış olup; desteklemeler, eğitim, teknik gezi ve teşvik müsabakalarıyla proje uygulanmıştır. Öncelik Jeotermal Enerji Olmak Üzere Seralarda Yenilebilir Enerji Kaynaklarının Kullanımının Araştırılması tedbiri için enerji kaynakları araştırılarak potansiyel belirlenmiş ve gerekli altyapı çalışmaları başarıyla tamamlanmıştır.  İptidai Seraların Modernizasyonu tedbiri için ilgili kooperatiflerle proje fikirleri üzerinden görüşmeler yapılmış ve üreticiler düşük faizli yatırım kredileri konusunda geniş kapsamlı bilgilendirilmiştir. Arıcılık Potansiyelinin Belirlenmesi, Alternatif Konaklama Yerlerinin Tespiti ve Irk Islahı konusunda Orman ekosistemindeki arıcılık potansiyeli ile ilgili saha çalışmaları ve Müdürlüğümüz tarafından bilgisayar üzerinde ve güncel uydu fotoğrafları kullanılarak uygun konaklama yerlerinin tespiti yapılmıştır ve Arıda Suni Tohumlama Çalışmalarının Yaygınlaştırılma çalışmaları son hızda devam etmektedir’ dedi.

     Karahan, ‘Hedefler tüm taraflarca süratle değerlendirilmiş ve ilimizin jeostratejik konumu, İl Müdürlüğümüzün ve tüm diğer ortak çalıştığımız paydaşlarımızın katkı ve destekleri, çiftçi ve sektörlerle ilgili yatırım yapan kişilerin istek ve duyarlılığı sayesinde, kısa sürede ve büyük oranda Ar-ge, planlama, projelendirme ve uygulama noktasında başarıyla gerçekleştirilmiştir. Gerçekleşen bu hedefler sayesinde, makro düzeyde temel sorunların çok kısa bir sürede çözüme kavuşması diğer gelişmiş sektörlerin yanı sıra tarımında ilimizde önemli bir sektör olduğunu göstermiştir’ dedi.