Konu ile açıklama yapan TEMA Vakfı Yalova İl Temsilcisi Faruk Tezcan, ‘TEMA Vakfı 182 kırsal kalkınma, koruma, biyolojik çeşitlilik ve ağaçlandırma projesine imza attı. Doğal varlıkların savunuculuğu kapsamında açılan ve müdahil olunan 188 davanın 87’sini kazanarak, yüzde 71 gibi yüksek bir oranda başarıya ulaştı.

    11 Eylül 1992 tarihinde kurulan TEMA Vakfı, 21. yılında 80 il ve 200 ilçede yürütülen faaliyetlerde aktif görev alan gönüllüleri, 67 üniversitedeki Genç TEMA toplulukları ve Vakfın çalışmalarını tüm Türkiye’de destekleyen 477 bin gönüllü destekçisi ile faaliyetlerine hız kesmeden devam ediyor’dedi.

       Her yıl 30 bin yeni gönüllü

           Tezcan, ‘Her yıl yaklaşık 30 bin yeni gönüllü destekçi kazanan TEMA Vakfı’nın gönüllü yapılanmasında her yaştan, her meslekten gönüllüye katılım fırsatı tanınıyor. Yapılanma, Minik TEMA’ların, Yavru TEMA’ların, Genç TEMA örgütlenmelerinin ve Mezun TEMA’ların, İl ve İlçe temsilcilikleriyle birlikte yaygın çalışmalar yürütmelerine imkan veriyor. Genç TEMA Gönüllülük Programıyla, gençlerin yerel doğa mücadelelerinde aktif rol almaları sağlanıyor’dedi.

2013 yılında odağına eğitimi alan TEMA’dan 100 bin kişiye eğitim

         Tezcan, ‘Kamuoyunun bilinçlenmesi ve harekete geçmesi için eğitim çalışmalarını odağına alan TEMA Vakfı, okul öncesi ve ilkokul çocuklarına yönelik doğa eğitimi programı olan Minik TEMA programını genişleterek 2013 yılında da sürdürmeye devam etti. Milli Eğitim Bakanlığı desteği ve Türkiye Okul Öncesi Eğitimini Geliştirme Derneği işbirliği ile gerçekleşen ve çocukların doğayla erken yaşta tanışmalarının yolunu açan Minik TEMA programı, 2013 yılında İstanbul’da 500 okulda 29 bin 500 çocukla, Türkiye genelinde ise bin okulda 69 bin çocukla buluştu.

      Türkiye’de bir ilk olan ve Milli Eğitim Bakanlığı işbirliği ile hayata geçirilen Ekolojik Okuryazarlık Öğretmen Eğitimi’ne 2013 yılında da devam eden TEMA Vakfı, 3 yılda 60 ilden toplam 240 öğretmene eğitim verdi.  Ekolojik Okuryazarlık Eğitimi alan öğretmenler kendi illerinde Mahalli Ekolojik Okuryazarlık seminerleri düzenlediler ve meslektaşlarına bilgilerini aktardılar. TEMA Vakfı sadece 2013 yılında 50 ilden yaklaşık 30 bin öğretmene ulaşarak,  Ekolojik Okuryazarlık misyonunu ülke çapında yaygınlaştırma anlamında büyük adım attı’dedi.

Ataç: “2013 yılı toplumun kendi doğasını sahiplenmesi adına önemli bir yıl oldu”

 

    TEMA Vakfı’nın 21. yılına yönelik açıklama yapan TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, “ Yıllardır ekoloji mücadelesini sürdüren bir kurum olarak, son yıllarda ülkemizde ve dünyada doğal varlıkların insanlık tarihinde belki de hiç olmadığı kadar büyük bir hızla yok edildiğini görüyoruz. Ancak, 2013 yılı toplumun doğanın haklarını savunmak adına önemli adımlar attığı bir yıl oldu. TEMA Vakfı olarak 2013 yılında yaşadıklarımızdan çok şey öğrendik, tecrübeler edindik” dedi.

 

        2013 yılında sivil toplum kuruluşlarının omuz omuza vererek birikimlerini paylaştığını ve yeni iş birliklerinin oluştuğunu belirten Ataç, oluşan birlikte çalışma kültürünün, doğanın haklarına saygılı kentsel ve kırsal yaşam politikalarının üretilmesi yönünde atılacak adımların önünü açtığını söyledi. 

Toprak Dede BM tarafından “Orman Kahramanı” seçildi

     2012 yılında Alternatif Nobel ödülü alan TEMA Vakfı Kurucu Onursal Başkanı Hayrettin Karaca’ya ikinci uluslararası ödül Birleşmiş Milletler (BM) tarafından verildi. BM, Hayrettin Karaca’yı 2013 yılı ‘Orman Kahramanı’ seçti. Hayrettin Karaca, ödülünü 197 ülkenin katılımıyla Türkiye’de yapılan BM 10. Orman Forumu’nda aldı.

Kuruluşundan Bugüne TEMA Vakfı, 6 bin futbol sahası büyüklüğünde alana 11,5 milyon fidan dikildi, 11 bin futbol sahası büyüklüğünde alanda 700 milyon adet meşe palamudu toprakla buluşturuldu. 59 Kırsal Kalkınma Projesini hayata geçirildi. Kayıtlı gönüllülerin sayısı 477 bin’e ulaştı. 80 il ve 200 ilçede gönüllü yapılanması sağlandı. 67 üniversitede Genç TEMA toplulukları kuruldu. Yetişkin eğitimlerinde ağırlıklı öğretmenler olmak üzere asker ve din adamlarını kapsayan toplam 40 bin kişiye eğitim verildi. Ortaokul bazında 52 bin öğrenciyle, okul öncesi ve ilkokul bazında 89 bin öğrenciyle doğa eğitimi programları uygulandı. Mera ve Toprak yasalarının kanunlaşmasını sağladı. Suyu varlık olarak kabul eden TEMA Vakfı Su Yasa Taslağı’nı hazırladı. Doğal varlıkların savunuculuğunu kapsamında açılan ve müdahil olunan 188 davanın 87’si kazanıldı, yüzde 71 gibi yüksek oranda başarıya ulaşıldı. TEMA Vakfı Birleşmiş Milletler Çölleşmeyle Mücadele Sekretaryası tarafından 2012 yılında Dünya’da ilk kez verilen Land for Life – Yaşam İçin Toprak Ödülünü aldı.

          TEMA Vakfı Belge Bilgi Merkezi çevre konulu 4 bin 164 adet kitabıyla, Türkiye’nin önemli araştırma ve ihtisas kütüphanelerinden biri haline geldi. Uluslararası alanda da çalışmalar yürütüldü: TEMA Vakfı, Dünya Koruma Birliği IUCN, Küresel Çevre Fonu STK Ağı GEF-NGO, Avrupa İklim Eylem Ağı CAN- Europe kuruluşların üyesidir.

Avrupa Çevre Bürosu EEB ve Çevre Kültür ve Sürdürülebilir Kalkınma için Akdeniz Bilgi Ofisi MIO-ECSDE gibi önemli kuruluşların Yönetim Kurulu üyesi ve Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konseyi ECOSOC’ta danışman STK statüsündedir.  Ayrıca Birleşmiş Milletler Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi UNCCD ve İklim Değişikliği ile Mücadele Sözleşmesi UNFCCC akredite STK üyesidir’ dedi.