Ziyarete, Yalova Sanayiciler Derneği Genel Sekreteri Hikmet Dumantepe, İpek Kâğıt Yalova Fabrika Direktörü Erdem Ülkümen, Ersur Tekstil Fabrikası Müdürü Erkan Erakman, Birfen Elektrik firmasının sahibi Seçkin Özer ve Yalova Sanayiciler Derneği Başkanı Fatih Tanverdi’nin yerine temsilen Akkök Yalova Kurumsal İlişkiler Koordinatörü Atilla Toygür katılım sağladı.
    Yalova’yı daha iyi tanımak için sivil toplum kuruluşlarına ziyaret gerçekleştirdiğini söyleyen Akkök Yalova Kurumsal İlişkiler Koordinatörü Atilla Toygür, ‘Sivil toplum kuruluşlarını belli bir noktaya getirmek gerekiyor. Türkiye’nin gündeminde de, sivil toplum kuruluşlarını öne çıkarmak gerekiyor. Bu iş gönüllülüğe dayanır. Biz Yalova Sanayiciler Derneğine, katıldıktan sonra, Yalova için neler yapabiliriz diye, ziyaretler gerçekleştiriyoruz’ dedi.
Yalovalı TEMA Gönüllüleri’nin sayısı her geçen giderek artıyor
 
       Tema hakkında bilgi veren Yalova İl Tema Vakfı Temsilcisi Faruk Tezcan,‘ Yalovalı TEMA Gönüllüleri’nin sayısı her geçen giderek artıyor. Yıl boyunca ayda bir defa tüm Yalovalı TEMA gönüllüleriyle bir araya geliyoruz. Her ay aramıza yeni TEMA gönüllüleri katıldı. Amacımız bilindiği gibi, çevre sorunlarına karşı daha duyarlı insan sayısını arttırmaktır’ dedi.
    Sanayinin, tarım topraklarını heba etmesine karşı olduklarını söyleyen Tezcan, ‘Sanayi olacak tabi, istihdam yaratması, maliyeti ucuzlatması, insanların temel ihtiyaçlarını karşılaması ve ulaşım açısından önemli. Bizim amacımız, sanayilerin daha uygun yerlerde kurulması. Hava gözlem istasyonu çalışırken teknik bir heyet baksın ama sivil toplum örgütlerinden de gözlemci alsınlar. Tarım alanlarının, sanayiye kurban edilmesi, ormanlarımızın taş ocaklarıyla tahrip edilmesi, denizimizin ve havanın kirletilmesinin önüne geçilmesini istiyoruz’ dedi.
 
Yönetmeliklerin uygulanmasını talep ediyoruz
  Güneyköy ve Paşakent’in bembeyaz toz içerisinde olduğuna da değinen Tezcan, Taş ocaklarının belli bir yönetmeliği var. Taş kırarken ıslatacaksın, toz çıkmayacak. Bakın Taşocakları toz duman içinde. Önerimiz taşocaklarının çıkış noktasında bir kontrol noktası oluşturalım. Kamyonlar üstü örtülerek çıksın, etrafa toz bulaştırmasın. Yönetmeliklerin uygulanmasını talep ediyoruz’ dedi.
 
       Sanayinin, denetimsiz olmasına karşıyız demek lazım
      Toygür, ‘Sanayiye karşı olamaz kimse, eğer sanayiye karşıyız dediğiniz zaman, gelişmeye karşısınız demektir. Taş devrinde yaşamak gerekiyor o zaman. Sanayinin denetimsiz olmasına karşıyız demek lazım. Sanayinin mutlaka denetlenmesi lazım. Büyük sanayi kuruluşları bizler gibi kuruluşlar, ciddi anlamda sadece devlet tarafından değil, dışarıdan da gelen kurumlar tarafından denetleniyor. Belli standartlara uymak şart. Sanayiye önyargılı olmayınız. Karşılıklı iletişim şart bu konularda bilgi sahibi olmak için. Son 5-6 senedir Avrupa’da, Çevre Disiplini açıldığı için bize yönetmelik geldi çevreyle ilgili. Hem devletin,  hem de özel yabancı kuruluşların, denetimi var’ dedi.
     Sanayi konusunda insanların bilinçlendirilmesi gerektiğini ifade eden Toygür, ‘Sanayi genellikle, denize ya da demir yoluna yakın yerlerde kurulmuştur. Başka türlü rekabet edebilme olasılığı yok zaten. Aksine yatırım yapmanın anlamı yok. Sanayi konusunda, insanları bilinçlendirmek lazım’ dedi.
 
Sırf kimyasal değil, biyolojik olarakta deniz ve hava kirleniyor
      18, 19 yıldan beri şirketlerindeki arıtma tesislerinin çalıştığını gördüğünü söyleyen Toygür, ‘Büyük şirketlerin arıtmaları yıllardır var. Ama bakarsınız ki belediyelerin birçoğunun arıtması yok. Mesela, Yalova Belediye’sinin yok. Yalova Belediyesi sanayiden daha çok kirletiyor çevreyi. 2-3 yıldan beri körfezde arıtma tesisi açıldı. Emsal arıtma yapıldı. Karamürsel ve Çiftlikköy’de denize girilmeye başlandı. Aksa kapalı sistem kurmuş, kömür gözükmüyor dahi, küllerin hepsi çimento sanayisinde kullanılıyor. Bazı şeyleri araştırıp bilmek gerek, hepimiz çevreciyiz. Bende mühendisim karşımda Termik Santral, eğer zehirliyorsa ben neden çalışayım. Türkiye’deki alanların, ne kadarı toprak, sanayi ve imara açılmış yerler olduğunu araştırmamız lazım’ dedi.
       Çevreye duyarlı olan insanlara karşı daha açıklayıcı olunması gerektiğini söyleyen Tezcan, ziyaretten dolayı Yalova Sanayiciler Derneği yönetimine teşekkür etti.
    Daha sonra, Akkök Yalova Kurumsal İlişkiler Koordinatörü Atilla Toygür, Yalova İl Tema Vakfı Temsilcisi Faruk Tezcan’a plaket takdim etti.
Haber Foto: Gamze Yüksel