Gencer, Navlun fiyatlarındaki artış ve limanlarındaki konteynır hasar tespitlerine dikkat çekti 

Toplantıda söz alarak Yalova’da yaşanan sıkıntılar hakkında bilgi aktaran Merva Gencer; “İhracatçı firmalarımız Navlun fiyatlarındaki artıştan olumsuz olarak etkilenmektedir. Bu fiyatları yurtdışındaki armatörler belirlediğinden, fiyat artışları konusunda ihracat yapan firmalarımız zorlanmaktadırlar.  

Ayrıca, Yurt içi nakliye firmaları da özellikle yüklemelerin yoğun olduğu dönemlerde keyfi fiyat artışları içinde bulunuyorlar. Bu da ihracat yapan firmalarımızın ciddi sıkıntılar yaşamasına neden oluyor.

İhracatla ilgili diğer önemli bir konu ise aktarma limanlarındaki konteynır hasar tespitleri. Yükleme yapılan liman hiçbir şekilde sorumluluk almıyor ve masraflar tamamen ihracatçı firmalarımıza kalıyor. Belirtmiş olduğum bu iki konuda Devletimiz tarafından üyelerimize destek olunmasını talep ediyoruz.’’

Gencer, ‘’Okul servisçileri zor durumdalar’’

‘’Pandemi nedeniyle servis işletmesi firmalarımız. Özellikle okul servisleri 2020 yılı Mart ayından beri ciddi ekonomik sıkıntılar yaşamaktalar. Okulların belli sınıfların açık olması ve 3 gün online ders yapılmasından dolayı servis işletmelerinin ekonomik durumu çok bozulmuştur.

Açık olan sınıfların da çoğunda, veliler servis kullanmamakta, aileler çocuklarını kendi araçları ile okula götürüp getirmektedirler. Yatırım yapılarak alınan, model yenilenen, birçok araç mart ayından beri kontak açmamıştır. Bu sektör için destek sağlanması önem arz ediyor.’’

Gencer, ‘’Seyahat acentaları ve düğün organizasyon firmaları desteklenmeli’’

“Turizm seyahat acentaları ve düğün organizasyon firmalarımız da yaşanan belirsizlikten dolayı 2021 yılı için planlama yapmakta zorluk yaşamakta, bununla doğru orantılı olarak da işleri ciddi oranda azalmaktadır. Bu sektörlere yönelik sektörel teşvikler olması konusu da Yalova için önemlidir.”

Gencer, ‘’SGK, vergi ile kredilerin geri ödemeleri ertelenmeli’’

‘’Genel olarak üyelerimizi etkileyen bir konu da vergi ve SGK ödemeleri ile kredilerin ödenmesi konusudur. Firmalarımız pandemi nedeniyle cirolarında ciddi düşüşler yaşamakta, belirtmiş olduğum ödemelerin ertelenmesi konusunda da çalışma yapılması üyelerimizi rahatlatacaktır.’’ Dedi.

Hisarcıklıoğlu, ‘’Pandemi sürecinde dijital dönüşümün önemli gördük’’  

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu toplantının açılışında yaptığı konuşmada, pandemi döneminin sıkıntıların yanı sıra fırsatları da beraberinde getirdiğini belirterek, “Bu süreçte dijital dönüşümün ne denli önemli olduğunu gördük.

Kadın Girişimciliğin desteklenmesi ve Kadın Girişimci sayısının artırılması için Ticaret Bakanlığımızla birçok alanda birlikte çalışıyoruz. Bakanlığımızın yürüttüğü Kadın Girişimci network buluşmalarına, yerelde Kadın Girişimciler İl Kurullarımız sahip çıkıyor. Toplantılara aktif olarak katılarak hem iş çevrelerini geliştiriyor, hem de kadın girişimciliğe yönelik destek ve teşvikleri öğreniyorlar” dedi.

Kadın girişimcilerin kurduğu şirketlerin, kamu ihalelerinden daha fazla faydalanabilmesi adına pozitif ayrımcılık yapılması gerektiğini yıllardır dile getirdiğine dikkat çeken Hisarcıklıoğlu; “Bu kapsamda diğer ülkelerde de benzeri görülen fiyat avantajı ve kota uygulamaları ile girişimci kadın sayımız arttırılabilir” diyerek, bu konuda Ticaret Bakanı Pekcan’dan destek beklediklerini söyledi.

Bakanı Ruhsar Pekcan’dan Hisarcıklıoğlu'na teşekkür

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) pandemisinin başından itibaren, ticaretin en az zararla ve kesintiye uğramaksızın devamı için birçok tedbir aldıklarını anlattı.

Temassız ticaretten, sanal ticaret heyetleri ve sanal fuarlara, Eximbank desteklerinin kapasitesinin artırılmasından e-ticarete verilen desteklere kadar önemli birçok çalışma gerçekleştirdiklerini belirtti.

‘’Kendi ulusal hedeflerimiz doğrultusunda, ekonomik gelişim ve kalkınma sürecimize devam edeceğimize güvenimiz tamdır’’ diyen Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, ‘’TOBB Başkanımız Rıfat Hisarcıklıoğlu'nun Kadın Girişimcilerimize verdiği desteklerden dolayı kendilerine teşekkür ediyorum" dedi.