Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA) Kurucusu Hayrettin Karaca’nın vefatının ardından, TEMA Vakfı Yalova İl Temsilciliği anma etkinliği düzenledi. TEMA Vakfı Yalova İl Temsilcisi Faruk Tezcan ve TEMA Vakfı gönüllüleri Hayrettin Karaca ile olan anılarını anlatarak, kendisini andı.

TEMA Vakfı Yalova İl Temsilcisi Faruk Tezcan; “TEMA Vakfının Türkiye’de 850 bin civarında gönüllüsü var. Yalova’da da 4 bin küsür gönüllüsü var. Giderek büyüyoruz. Çevreyi savunan bir sivil toplum kuruluşuyuz. Yalova İl Temsilciliğimde 8 yıldır görevdeyim. Ama daha önce yine TEMA gönüllüsüydüm. Bundan da son derece mutluyum. Çevreyi ve doğayı seven insanlarla daha yakın temasta bulunmayı seviyorum.”

Toprak Dede lakabını çocuklar verdi

“Toprak Dede lakabını ilk okul çocukları verdi. TEMA’nın çıkışı zaten erozyona karşıdır. Bir de Yaprak Dedemiz var. Hayrettin Karaca ile birlikte TEMA Vakfını kurdukları Nihat Gökyiğit var. Yaprak Dede diyoruz ona. İki kişi kurmuşlar zaten TEMA’yı. Birde çaycıları varmış. Bir iş hanında kurmuşlar. 1992 yılında, yıllar geçmiş artık 28 yaşında TEMA. Bir vakıf daha kurmuş Toprak Dede. Karaca Vakfı adında Samanlık köyünde 130 dönümlük arazi üzerinde, Yalova ve Türkiye için bu büyük bir değer. Bunun yaşatılması için elimizden gelen gayreti göstereceğiz.”

Dünya barışı Anadolu’dan sağlanacak

“89-90 senelerinde tanıştık biz Hayrettin Karaca ile. O zamanlar daha TEMA Vakfı kurulmamıştı. O günden bu yana defalarca bir araya geldik. Doğayla ilgili dersler verdik. Doğayı onunla tanıdık, sevdik. Biz onunla çok okullarda dolaştık. Ben onu alırdım okullara giderdik. Sınıflarda çocuklara, anasınıfından Üniversite öğrencisine kadar eğitim verirdi. Çocuklarla diyalogları çok güzeldi. Sonra TEMA’nın bir halk hareketi oldu. Dünya barışı Anadolu’dan sağlanacak derdi. Toprak yoksa barış yok derdi. Toprağa bu derece önem verirdi. Anadolu’daki geleneksel yapının dünya barışında önemli olacağını söylerdi sık sık. Ve Hayrettin Bey çok Atatürk hayranı birisiydi. Kütüphanesinde sanıyorum 30 bin civarında kitap var. Bunun özel bir bölümü Atatürk’e ait. Yayınlanmış bütün Atatürk kitaplarını orada bulabilirsiniz. Özellikle Atatürk ve din konusuna çok önem verirdi. O dinin modern bir şekilde yaşanması gerektiğini söylerdi. Atatürk ile ilgili doneleri anlattıkça gözleri parlardı. Birde Türkçe hayranıydı. Basın ile ilgili bir anıyı anlatayım ben size. Yine bir asın toplantısı yapılıyor. Gazeteci arkadaşlar var. Birini gösterip sen çık buradan dedi. Üzerindeki tişörtte İngilizce bir yazı yazıyormuş. Sen ayrıl sen benim fotoğrafımı çekemezsin dedi. Üzerindeki yazı Türkçe değil dedi. Sonra o gazeteci arkadaşın üzerindeki tişörtü ters çevirip giydirdik. Ondan sonra fotoğraf çekmesine izin verdi. Böyle ilginç anısı vardır.”

Arkandan çok güzel bir nesil geliyor

“Yerinin dolması mümkün değil tabi ama, son zamanlarda çok sevinçliydi. Arkamdan çok güzel bir nesil geliyor bu çevreyi savunacak, sahip çıkacak. Özellikle anaokulundaki çocuklara, sizlere çok güveniyorum derdi. Hedefine, amacına ulaştı. Sıradaki nesil bu çevreyi koruyacak ve gereken değeri verecektir.”

Türkiye’de çevre denince akla ilk gelen sembol olan isim Toprak Dede (Hayrettin Karaca) 22 Ocak Çarşamba günü öğle namazından sonra Fatih Camisi’nden son yolculuğuna uğurlanacak. TEMA Vakfı Yalova İl Temsilciği cenazeye katılmak isteyenler için 22 Ocak Çarşamba günü saat 10.00’da İskele Limanı’ndan Fatih Camisi’ne hareket etmek üzere araç kaldıracak.