Yalova İl Halk Kütüphanesi tarafından düzenlenen online etkinlikte Aşık Veysel Şatıroğlu, 48. ölüm yıldönümünde anıldı. İnstagram canlı yayını üzerinden gerçekleşen etkinlikte, Aşık Veysel’in Torunu Gündüz Şatıroğlu, Kütüphaneci Özlem Görmüş’ün sorularını yanıtladı.

Aşık Veysel ile ilgili doğru bilinen yanlışlar

21 Mart 1973’te hayatını kaybeden Aşık Veysel’in ilk evliliği, sazı ve şiirleri hakkında yanlış bilinenler canlı yayında detaylı olarak Torunu Gündüz Satıroğlu tarafından anlatıldı. Şatıroğlu dedesi ile ilgili şunları söyledi, “İlk eşi Esma Hanımın onu terk etmeye karar verdiğinde kaçmadan bir gün önce onun çorabına para koyma hikâyesi. Bu hikâye aslında Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun senaryosunu yazdığı Metin Erksan’ın yönettiği 1952 de çekilmiş biyografik bir filmin senaryosu. Âşık Veysel’in felsefesiyle örtüşen bir şey fakat bu bir kurgu. Gerçek bir hikâye değildir. Sazı ile ilgili olarak ise; Sazı hediye edilmemiştir. Âşıklık geleneğinde saz hediye etme geleneği olmadığı, saz ancak birine el veriliyorsa yani bu geleneği sürdürecekse ve kendisi artık çalamayacaksa sazın verilebilir. Sağlığında 2 tane sazını oğlu Bahri Beye verir. Bahri Bey sazlardan birini müzeye verir diğeri hala kendisindedir. Ölümünden önce çaldığı sazı müzededir. Bazı şiirlerin ya da türkülerin Aşık Veysel adı altında ona ait olduğu belirtilerek paylaşıldığını görüyoruz. Bunlar Aşık Veysel’e ait değildir. Dizeler Aşık Veysel’in hece ölçüsüne uymadığı gibi anonim olan bazı türkülerin de sadece Aşık Veysel’in bestelediğini sözlerinin ona ait olmadığını görüyoruz.” Son olarak Torun Şatıroğlu, Aşık Veysel’in hayatını merak edenler için birkaç kaynak önerisinde bulundu. Bu kaynaklar, Veysel Kaymak- Âşık Veyselli Yıllar, Kutlu Özen - Selam Olsun Kucak Kucak, Doğan Kaya- Aşık Veysel, Erdoğan Alkan – Kör Oldum Veysel Oldum, Metin Turan – Aşık Veysel.

Online buluşmalar devam ediyor

İl Halk Kütüphanesi pandemi dolayısıyla etkinliklerine online olarak devam ediyor. Çeşitli konu ve konukları, @yalovailhalkkutuphanesi İnstagram adresi ve Youtube kanalı üzerinden buluşturuyor.