Trafik güvenliğinin sağlanabilmesi ve devam ettirilebilmesi amacıyla düzenlenen ‘Uluslararası Karayolu Trafik Haftası Toplantısı ve Ödül Töreni’ programına Vali Muammer Erol, Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman, Trafikten Sorumlu Emniyet Müdür Yardımcısı Mesut Kuğu, İl Jandarma Albay Özkan Seyrek, kurum ve kuruluş müdürleri, amirler, okul öğrencileri ile öğretmenleri de katıldı.

  İl Emniyet Müdürlüğü adına Komiser Sinan Tiryaki konuşma yaptı. Tiryaki, “Dünyada olduğu gibi ülkemizde de her yıl mayıs ayının ilk haftası karayolu trafik haftası olarak düzenlenmektedir. Bu haftanın amacı, her yaştaki vatandaşlarımızın dikkatini trafik ve trafik güvenliği konusu üzerine çekerek, bu konuda daha duyarlı toplum oluşturmaktır.

  Tüm dünyada ve ülkemizde yaşanan, çağımızın en önemli sorunlarından birisi hiç şüphesiz ki trafik kazalarıdır. Günlük yaşantımızın her safhasında trafik ile iç içe olmamız, hızla artan taşıt sayısı ve trafik kuralları ihlalleriyle gerçekleşen trafik kazaları; birçok maddi ve manevi kayıplara yol açmaktadır. Kimi zaman facia boyutlarına ulasan kazalar; çok sayıda can kayıpları, yaralanmalar ya da sakat kalmalar ile birlikte, büyük ekonomik kayıplara da neden olmaktadır” dedi.

Tiryaki, ‘383.535 trafik kazası meydana geldi’

   İstatistikleri de paylaşan Tiryaki, “Ülkemizde 23.199.037 adet tescilli araç, 28.181.930 adet sürücü bulunmaktadır 2018 yılı sonu itibariyle ülkemizde 383.535 adet trafik kazası meydana gelmiş ve bu kazalarda 2138 vatandaşımız olay yerinde hayatını kaybetmiş, 252.128 vatandaşımız ise yaralanmıştır. Bu rakamlara kaza sonrası ve tedavi sürecindeki ölümleri de eklediğimizde 3000 civarında insanımızın hayatını kaybetmesiyle orta büyüklükte bir ilçenin yok olması 260.000 civarında insanımızın yaralanması ile bir il nüfusuna eşdeğer insanın sakat kalma ihtimalini de hesaba katarsak tehlikenin büyüklüğünü biraz daha iyi anlayabiliriz.

   Ülkemizde meydana gelen trafik kazalarındaki can kayıpları ile Avrupa ülkeleri arasında karşılaştırma yaptığımızda uluslararası trafik güvenliği veri ve analiz grubu olan IRTAD’ın raporuna göre 100.000 kişiye düşen ölü sayısı; Avrupa ülkelerinde % 3-4 iken ülkemizde % 9,4 olarak belirtilmiştir. Ülke olarak maddi kaybımız ise yaklaşık 35 milyar TL dir.

   Sonuç olarak trafik kazaları tamamen ortadan kaldırılamaz ancak minimum seviyeye indirgemek adına, toplumdaki her kesimin üzerine düşen görevi layığı ile yapması ve her gün bir kaç saatin geçirildiği trafik ortamında kurallara riayet edilmesi muhakkaktır.

  Karayolu Trafik Haftası'nda düzenlenecek bu etkinliklerle bireysel ve toplumsal duyarlılık ile trafik bilincinin geliştirilmesi hedeflenmektedir. Haftanın amacı, mümkün olduğunca çok sayıda insana ulaşarak trafikte riskler ve kurallar konusunda bilinçlendirmektir. Bu bilinçlenme, özellikle sürücülerin cezalandırılarak değil, isteyerek kurallara uyma düzeyini artırmayı sağlayacaktır.

  İçişleri Bakanlığımızca 2019 yılı “Yaya öncelikli trafik yılı” ilan edilmiştir. Bu kapsamda; açılışını yaptığımız trafik haftasının sloganı da; “öncelik hayatın, öncelik yayanın” olarak belirlenmiştir” açıklamasını yaptı.

  İl Jandarma Komutanlığı adına Jandarma Kıdemli Başçavuş Özay Yalbuz, Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman, İl Sağlık Müdürlüğü adına Ferit Toraman konuşmalarını yaptılar.

Ödüller takdim edildi

  Konuşmaların ardından ‘Öncelik Hayatın Öncelik Yayanın’ konulu resim dalında dereceye giren öğrencilere ödülleri takdim edildi.

  1. olan öğrenci GOP İlkokulu öğrencisi Hazar Barış Gedik, 2. olan öğrenci Atatürk İlkokulu öğrencisi Asya Topaloğlu, 3. Olan GOP İlkokulu öğrencisi Şeref Hamza Karakaş; Kompozisyon dalında dereceye giren öğrenciler, 1. Özel Yalova Bahçeşehir Ortaokulu öğrencisi Hilal Topçular, 2. Bahçeşehir Koleji öğrencisi Melike Kuğu, 3. Bahçeşehir Koleji öğrencisi Eylül Sahra Altunkılıç; Slogan dalında 1. Yalova İmam Hatip Lisesi öğrencisi Sinan Yenigül, 2. Yalova Nene Hatun Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencisi Aslı Balcı, 3. Olan Yalova Nene Hatun Mesleki Teknik Anadolu Lisesi öğrencisi Nilay Küçüker oldu. Öğrencilere ödüllerini ve teşekkür belgesini Vali Muammer Erol takdim etti.

 Yılın örnek Özel Otomobil Sürücüsü Hasan Özbay, yılın örnek Motosiklet Sürücüsü Ahmet Çağatay Öztürk, yılın örnek Ticari Araç Şoförü Arif Oktay Tunç’a plaketlerini Belediye Başkanı Vefa Salman takdim etti.

 Yılın trafik görevlisi seçilen Trafik Denetleme Şube Müdürlüğünde görevli Polis Memuru Engin Güllü, yılın Jandarma trafik personeli seçilen Çınarcık Jandarma Trafik Tim Komutanı Jandarma Astsubay Başçavuş Serdar Var ve yardımcısı Uzman Jandarma 5 Kademeli Çavuş Mehmet Ateş, yılın örnek trafik görevlisi personeli seçilen Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğünde görevli Melek Teke Çil ile Aydan Kansız’a plaketlerini Jandarma Albay Özkan Seyrek takdim etti.

  Yılın örnek Acil Sağlık Görevlisi seçilen İl Sağlık Müdürlüğü GOP İstasyonu’nda görev yapan Acil Tıp Teknisyeni görevlisi Erhan Kaya’ya ödülünü Emniyet Müdür Yardımcısı Mesut Kuğu takdim etti.

Haber/Fotoğraf: Yasemen Yeter