DEVA Partisi Sosyal Politikalar Başkanı Selma Aliye Kavaf, 1 Mayıs mesajında şu ifadeleri kullandı;

“Sendikal alan AB ve İLO standartlarına göre düzenlenmelidir”

Başkan Kaval, “Ülkemizde en abartılı verilere göre dahi her 100 işçinin sadece 14’ü bir sendikaya örgütlü. Sendikalı olmak, işçilerimizin Anayasal bir hakkıdır. Sendikal alanı düzenleyen mevzuatlar AB ve İLO normlarına göre düzenlenmelidir. Tüm çalışanlar sendikal hak ve özgürlüklerden çağdaş yaşam normlarına uygun bir biçimde yararlanırken, sendikalı iş yerlerinin de rekabet gücü korunmalıdır.”

“Kayıt dışı çalışmaya son”

Başkan Kaval, “Çalışan çocuk işçi sayısı 720 binlere yükseldi. Kayıt dışılığın önlenmesi için mutlaka yasal düzenlemeler yapılmalıdır. Süreç, konunun tüm alanlarıyla iş birliği içinde yürütülmelidir. Çalışma hayatı; istihdamı kayıt altına almış, iş sağlığı ve güvenliğiyle verimli, yenilikçiliği artıracak biçimde düzenlenmelidir.”

“Ekonomik Sosyal Konsey’i toplayacağız”

Başkan Kaval, “Devlet iş hayatına dair çalışanların kazanılmış haklarına halel getiren yanlış, eksik uygulamalarından derhal vazgeçmelidir. Sosyal taraflar bir araya gelerek EYT, kıdem tazminatı gibi temel meselelere çözüm üretmelidir. Sürekli çalışanları tedirgin edici çalışma ve söylemlerden vazgeçilmelidir. DEVA iktidarında ilgili tarafların bir araya geldiği kısaca Ekonomik Sosyal Konsey düzenli bir şekilde toplanacaktır.”

“Yıpranma payında adalet”

Başkan Kaval, “İş kanununda ‘yıpranma’, ‘itibari hizmet’ diye geçen uygulama ‘çok tehlikeli işler sınıfında çalışanlar’ için tekrar gözden geçirilmeli ve adaletli hale getirilmelidir. Bu konuyu ‘yıpranma payında adalet’ anlayışı çerçevesinde çözüme kavuşturacağımızı belirtmek istiyoruz.”

“Güvenceli ve güvenli iş, geçinebilir bir ücret”

Başkan Kaval, “İşçilerin çalışma koşullarının, 3G yaklaşımıyla iyileştirilmesi gerekir. İşçiler yarınlarına ilişkin endişe taşımadan üretebilmeli; iş yerinde her türlü iş sağlığı ve güvenliği önlemleri altında çalışabilmeli; insanca yaşayabileceği ve geçim sıkıntısı çekmeyeceği bir ücret kazanabilmelidir. Özgürce meydanlarda kutlayacağımız 1 Mayıs’ları yaşamak umuduyla tüm emekçilerin Emek ve Dayanışma Günü’nü kutlarız.”