Yaklaşık 150 kişiden oluşan protestocuların tek istekleri, ülkelerindeki maddi sıkıntılara yol açan Türkmenistan Cumhurbaşkanı Kurbankulu Berdimuhammedov ve onun ülkeye hakim olan yeğenlerini ülkede istemediklerini ifade etmeleri oldu.

İstanbul’dan Türkmenistan’a sesini duyurmak için izinsiz eylem yapan vatandaşlara İstanbul Emniyet Müdürlüğüne bağlı emniyet güçleri göstericilere müdahale etmedi. Protestocular, eylem sonrası olaysız dağıldı.

Türkmenistan’dan dönüş engelleniyor

İstanbul’da eylem yapan 150 kişilik grup, kendi çocuklarını yıllardır göremediklerini ve istedikleri zaman gidip gelemediklerini ifade etti.

Ayrıca Türkmenistan devletinin Türkiye’den dönen vatandaşlarının çeşitli bahanelerle Türkiye’ye geri dönüşünü engelleyip, Türkmenistan’da ki emniyet güçlerinin kendi vatandaşlarına eziyet ettiklerini açıkladı.

Şu anda Türkmenistan’ın 7 milyonluk nüfusunun üçte biri yurt dışında, değişik ülkelerde çalışıyor.

‘’Yurtdışında çalışan nüfus, gönderdikleri paralarlar ailelerini geçindiriyor. Fakat Türkmenistan hükümeti o paraların yasal şekilde ailelerine ulaşmasına da sorunlar yaratıyor.’’ Diyen göstericiler, ‘’Protestocular bu direnişe cesaret ederek yaptıkları ilk harekettir’ şeklinde bilgilendirmede bulundular.