HABER: Abdullah Bozkurt

Her yıl 16-22 Eylül tarihleri arasında kutlanan ve bu yıl ki teması “Herkes İçin Sıfır Emisyonlu Hareketlilik” olarak belirlenen Avrupa Hareketlilik Haftası kapsamında Yalova Belediye binası önünden başlayarak Raif Dinçkök Kültür Merkezi önünde son bulan bisiklet turu gerçekleştirildi. Yaklaşık 50 ye yakın katılım sağlanan tura, Yalova Belediye Başkan Vekili Mustafa Tutuk’ta katılım gösterdi. Kaskını ve yeleğini takarak güvenlik önlemlerini alan Başkan Tutuk, Yalova Bisikletliler Derneği, Selçuklu Seyyahları Bisiklet Derneği ve vatandaşlarla birlikte pedalladı.

14 km kesintisiz bisiklet yolu

RDKM’de sahneye çıkarak, bisikletliler için projelerini anlatan Yalova Belediye Başkan Vekili Mustafa Tutuk bisiklet yolu projesinden bahsetti. Başkan Tutuk, “Yalova’da 40 km’lik bisiklet yolu organize ediyoruz. Aynı zamanda bu yola entegre olarak yürüyüş yolu da yapacağız. Genişliği 5,5 metre, aksımız Çiftlikköy sınırından başlayıp, Yalova Üniversite’sine kadar olacak. 2020 yılı sonuna kadar Çiftlikköy ile İDO İskelesi arasında kalan ilk etaplık bölümü sonrasında da 2021 yılı içerinde belirtmiş olduğumuz 40 km’nin tamamını hayata geçirmiş olacağız.

20 km’lik hat içerisinde uzun yıllardır kullanıma kapalı olan askeriyeye ait bölümü de komutanlarımız ile gerekli görüşmeleri yaparak halkımızın hizmetine açmak üzere mutabık kaldık. Bu alan 160 metrelik bir kısmı kapsamakta. 

Çiftlikköy sınırından İDO’ya, Gazipaşa caddesinden TİGEM’e kesintisiz akışımızı sağlıyoruz. Trafiğe kapalı alan, çocuklarımız da çok güvenli bir şekilde bisikletini kullanabilir. Yürümek isteyenler ve koşmak isteyenlerin de kullanabileceği 14 km’lik kesintisiz bir aks. Yalova’mıza hayırlısı olsun. İlk etabın ihale aşamasındayız. 10 gün içerisinde ihalesini yapıp, İDO’dan Çiftlikköy’e kadar doğrudan bağlantı sağlayacağız.

2. Etabımız Balaban Dere, ilk defa bir mahallemizde bir bisiklet yolu ve yürüyüş yolu olacak dere kenarında. Balaban Dere, İzmit karayolundan yapacağımız Millet Bahçesi’ne bağlanacak. Oradan dere kenarından kirazlı sanayi sitesine kadar, yürüyüş ve bisiklet yolumuz devam edecek.

3. Etabımız bizim İl Özel İdare yanından başlayarak “Sanat Sokağı” dediğimiz, yerden başlayıp TOKİ’leri geçinceye kadar dere kenarından yine trafiğe kapalı alan, sizin bildiğiniz yine derneklerin olduğu taraftan, yaklaşık 3 km’lik bir bisiklet yolu olacak” şeklinde konuştu.

“Güzergah üzerinde sosyal donatılar yer alacak”

Yapılacak olan bisiklet ve yürüyüş yolu üzerinde vatandaşların ihtiyaçlarını karşılaması amacıyla sosyal donatıların yer alacağını belirten Başkan Vekili Mustafa Tutuk; “Vatandaşlarımızın gerek bisiklet kullanırken gerekse yürüyüş yaparken ihtiyaçlarını karşılaması amacıyla çeşme, bisikletlerin ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri istasyonlar, park alanları da güzergâh üzerinde yapacağız. Projemiz örnek bir proje olup, ülkemizde bu tarz hayata geçirilmiş sayılı projelerden bir tanesi olacak” ifadelerini kullandı.