İSBAK ana sponsorluğunda, bu sene ikincisi gerçekleştirilen çalıştay, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Ulaştırma Mühendisliği Kulübü Başkanı Ersel Altınışık’ın konuşmasıyla başladı. Ulaştırma mühendisliğinin tanımını yaparak sözlerine başlayan Altınışık; “Önderliğini Prof. Dr. Rafet Bozdoğan hocamızın ve akademisyenlerimizin yaptığı bölümümüz, ülkemizin önemli bir ihtiyacı olan ulaştırma eğitimini lisans düzeyine taşımıştır. Bölümümüz ilk öğrenci alımını 6 yıl önce gerçekleştirdi ve geçtiğimiz yıl da ilk mezunlarını vererek ilk ulaştırma mühendislerini ülkemize kazandırdı” diye konuştu.

Ulaştırma Mühendisliği Kulüp Başkanı Ersel Altınışık’ın konuşmasının ardından Ulaştırma Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Rafet Bozdoğan selamlama konuşmasını gerçekleştirdi. Bozdoğan konuşmasında, “Günümüzde teknolojinin çok hızlı ilerlemesi, birçok sektörü mühendislik dalı olarak karşımıza çıkarmaktadır. Bugün birçok ülkenin gündeminde olan Endüstri 4.0 sayesinde, 15 sene sonra çok farklı bir dünya ile karşı karşıya kalacağız. Yalova Üniversitesi olarak bu gelişmeyi öngörerek Ulaştırma Mühendisliği bölümünü açtık” ifadelerini kullandı.

Öğrencilere sürekli gayret ve çaba içinde olmaları gerektiği tavsiyesi ile sözlerine başlayan Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Öztaş; “İkincisini düzenlediğimiz Ulaşım Günleri, öğrencilerimize farklı bakış açısı ve elverişli bilgi kazandıracaktır. Bu nedenle azim, kararlılık ve sabırla çalışmanızı temenni ederim” dedi.

Yalova Üniversitesi’nde bir ilk

Ulaştırma Mühendisliği’nin Türkiye’de ilk kez Yalova Üniversitesi’nde kurulduğunu hatırlatarak sözlerine başlayan Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Suat Cebeci, “Ulaştırma Mühendisliği, ilk bakışta İnşaat Fakültesi’nin bir bölümü gibi düşünülse de hem ülkelerin hem de şehirlerin çok önemli bir problemi olması sebebiyle ayrı bir bölüm olmayı hak ediyor. İlk açıldığı yıllarda öğrenciler Ulaştırma Mühendisliği’ne daha çok ilgi gösterirken son yıllarda bir düşüş gözlemliyoruz. Bu nedenle bölümümüzü tanıtmak için biraz daha gayret sarf etmeliyiz. Ayrıca bütün bölümlerimizin hem uygulama hem de istihdam alanında sektörlerle işbirliği içerisinde olmasını önemsiyoruz” diye konuştu.

Ulaştırma Mühendisliği bölümünün, Türkiye’de ilk defa Yalova’da açılmasından gurur duyduklarını belirten Yalova Belediye Başkan Vekili Hamit Kutlu da “Yalova Belediyesi olarak öğrencilerimize ve hocalarımıza fakültede duydukları ihtiyaçlar konusunda her zaman yardımcı olacağımızı belirtmek isterim” ifadelerini kullandı.

Yalova’daki ulaşım hizmetlerini değerlendirerek sözlerine başlayan Yalova Valisi Muammer Erol ise “Ulaşım söz konusu olduğunda yapılacak işi ‘çözüm’ olarak tanımladık ve bunun için uğraştık ama keşke bu konu problem haline gelmeden önce ulaşımı yönetmeye talip olsaydık. Ulaşım insanlığın var olduğundan ve birlikte yaşamaya başladığından itibaren doğru yönetilmesi gereken önemli bir hizmet alanı. Göreve başladığım 1 haftalık süre boyunca şehrimizin en büyük sıkıntısının ulaşım olduğunu gözlemledim. Bu nedenle Ulaştırma Mühendisliği bölümümüzün öncelikle içinde bulunduğu şehirdeki ulaşım hizmetlerinin iyileştirilmesine katkı sağlamasını diliyorum” diye konuştu.

Prof. Dr. Ilıcalı; “Dünyanın İlk Ulaştırma Üniversitesi İçin Sn. Erdoğan’a raporumuzu sunduk””

Protokol konuşmalarının ardından 22. ve 26. Dönem Erzurum Milletvekili ve İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, “Ulaştırma ve Önemi” başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. Dünyada ilk defa bir ulaştırma üniversitesi kurulması konusunda çalışmalara başladıklarını belirten Prof. Dr. Ilıcalı, “Atatürk Havalimanı’nın atıl kalmaması ve o bölgeye İstanbul Ulaştırma Üniversitesi kurulması için bir rapor hazırlayarak Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a sunduk. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir girişim yok. Bu açıdan kurmayı planladığımız ulaştırma üniversitesi ilk olma özelliği taşıyor” diye konuştu.

Ulaşım alanının ülkemizde hızla geliştiğini belirten Prof. Dr. Ilıcalı, “Ülkemizin son 16 senede hayata geçirdiği atılımlar sayesinde ulaşım alanı muazzam bir hızla gelişmektedir. Son 10 yıl içinde dünyanın en büyük projelerinden 6’sını ülkemiz gerçekleştirdi. Bu konudaki tek eksiğimiz alanda çalışacak insan kaynağıdır. İşte Ulaştırma Mühendisliği bölümlerimiz, bu ihtiyaçları karşılamak için kurulmuştur” açıklamalarına yer verdi. Konuşmasının sonunda 16 yıl boyunca 21.891 km bölünmüş yol ile 16 milyar 552 milyon toplam yıllık tasarrufun sağlandığını belirten Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, bu yollar sayesinde ölümlü kazalarda yüzde 70’e varan bir azalmanın meydana geldiğini vurguladı.

Ayrıca 4 oturum daha gerçekleşti

4 oturumdan oluşan çalıştayda, kentsel dönüşümden trafik sistemlerine, ulaşım altyapılarının bakımından ulaşımın planlanması ve modellenmesine kadar çok sayıda konu masaya yatırıldı.

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkan Yardımcısı Mehmet Özçelik ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Adil Karaismailoğlu’nun katılımı ve İstanbul Ticaret Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi Yalçın Eyigün’ün moderatörlüğü ile gerçekleşen birinci oturumda, “Ulaşım Planlaması, Modellemesi ve Kentsel Dönüşüm” konusuna yer verildi.

Kayseri Ulaşım A.Ş. Genel Müdürü Feyzullah Gündoğu ve Bursa Ulaşım-Toplu Taşıma İşletmeciliği (BURULAŞ) Genel Müdürü Mehmet Kürşat Çapar’ın katılımı ve Yalova Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi Çiğdem Avcı Karataş'ın moderatörlüğü ile gerçekleşen ikinci oturumda “Ulaşım Sitemlerinin İşletim ve Yönetimi” başlıklı konu masaya yatırıldı.

Denizli Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi Başkanı Niyazi Türlü ve Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi Başkanı Mehmet Can Hallaç’ın katılımı ve Yalova Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi Yavuz Delice'nin moderatörlüğü ile gerçekleşen üçüncü oturumda “Trafik Sistemlerinin Yönetim ve Kontrolü” konusu değerlendirildi.

Ve son olarak Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Genel Müdür Yardımcısı İsmail H. Murtazaoğlu ve Yalova Belediyesi Ulaşım Hizmetleri Müdürü Kaan Dumantepe’nin katılımı ve Yalova Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Eray Can'ın moderatörlüğü ile gerçekleşen dördüncü oturumda ise “Ulaşım Altyapılarının Yapım, Bakım ve Onarımı” hakkında konuşmalar yapıldı.