Yalova Üniversitesi ile Yalova İMES Makine İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (Yalova İMES OSB) arasında, 4.000 metrekare büyüklüğündeki Mühendislik Fakültesi, Endüstri Mühendisliği ve Mekatronik Mühendisliği bölümlerinin binasının inşa edilmesi, katma değeri yüksek ürünlerin geliştirilmesi ve nitelikli insan gücünün yetiştirilmesi amacıyla protokol imzalandı.

Özdemir, ‘’Hep birlikte başaracağız’’

Yalova İMES Makine İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Direnç Özdemir, ‘’OSB'mizi ve Yalova’yı; Bilimin, Nitelikli Yeşil Sanayinin ve Teknolojinin buluşma noktası yapmak azmindeyiz. Bunu, hep birlikte başaracağız.’’ Dedi.    

Konuşmasını; ‘’İlk olarak Makine Mühendisliği Bölümünü Organize Sanayi Bölgemiz içerisinde yapıp, eğitim faaliyeti yürütmesi noktasında bir mutabakatımız vardı. Bugün bunu bir adım daha ileriye taşıyoruz. Endüstri Mühendisliği Bölümünü de yine Organize Sanayi Bölgemiz içerisinde yaparak faaliyette bulunmasını, ayrıca açılacak olan Mekatronik Bölümü için de Üniversitemiz tarafından yapılacak başvuruya istinaden, Mekatronik Bölümünün de bölgemize kazandırılmasının imzalarını atıyoruz.

Bu vesileyle, dünyada çok iyi örnekleri olan uygulamalı eğitiminin, sanayi içerisinde üniversite eğitiminin çok güzel bir örneğini, Yalova’da büyük bir teknik üniversite kampüsü ile gerçekleştirmiş olacağız. Bunları biz yapıp, üniversitemize hibe ediyoruz. Binaların bütün maliyeti tarafımızdan karşılanarak Yalova Üniversitesine eğitim-öğretim için teslim edeceğiz.’’ Şeklinde tamamladı.

Cebeci, ‘’İşbirliğini geliştiren bir projenin ön ayağına imza attık’’

Yalova Üniversitesi Rektörü Suat Cebeci ise yaptığı konuşmada, ‘’Devletimiz, kamu-üniversite-sanayi işbirliği projesi kapsamında, biz de iş dünyası ile önce ortak bir teknopark kurma yoluna girdik. Bunun kuruluşunu tamamladık ve inşallah önümüzdeki ay da temelini atacağız.

Yine bunun devamı olarak, Yalova İMES Makine İhtisas OSB ile uygulamaya dayalı, nitelikli eleman yetiştirmek ve ortaklaşa AR-GE çalışmaları yapmak üzere işbirliğini geliştiren bir projenin ön ayağına bugün imza attık. Bundan sonra da işbirliğimiz artarak devam edecek.’’ Şeklinde konuştu.  

Protokol, Bakan Varank’ın katılımıyla imzalandı

Yalova Valiliği’nin ev sahipliğindeki imza töreni Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Yalova Valisi Muammer Erol, AK Parti Yalova Milletvekilleri Meliha Akyol ve Ahmet Büyükgümüş, Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Suat Cebeci ile Yalova İMES OSB Yönetim Kurulu Başkanı Direnç Özdemir’in katılımıyla gerçekleşti.

Kamu ve sanayi iş birliğini üst seviyelere taşıyan protokol ile makine sektörünün ve bölge sanayicisinin gelişimine hizmet etmesi planlanan Mühendislik Fakültesi, Endüstri Mühendisliği ve Mekatronik Mühendisliği bölümü Binası’nın Yalova İMES OSB tarafından inşa edilmesi ve Yalova Üniversitesi’ne tahsis edilmesi kararlaştırıldı.

İstihdam garantili MYO müjdesi

Son dönemde hayata geçirdiği büyük teknolojik atılımlarla adından söz ettiren Yalova Üniversitesi, kamu ve sanayi iş birliğini üst seviyelere taşıyan yeni protokol ile ülkemizin 2023 yılı hedefleri kapsamında büyük bir atılıma daha imza attı.

Bunun yanı sıra önce yerel sonra ise ulusal ve uluslararası alanda büyük bir katma değer üretmesi beklenen Yalova Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi (TEKNOPARK) için de önümüzdeki günlerde temel atma çalışmalarına başlanacağı duyuruldu.

Yapılan görüşmeler sonucunda ise yine ilk olarak Yalova Üniversitesi tarafından hayata geçirilen İstihdam Garantili Meslek Yüksekokulu modeli ile bir meslek yüksekokulu daha kurulacağı da müjdelendi.

Sanayinin ihtiyaç ve önceliklerine uygun dersler

Protokol kapsamında seçmeli derslerin bölge sanayicisinin ihtiyaç ve önceliklerine uygun şekilde belirlenmesi, sanayici ve akademik kadro arasında proje ortaklıklarının gerçekleştirilmesi, sanayicinin proje başvuru ve yazma süreçlerinde üniversite kadrosu ile iş birliği yapması, test ve cihaz altyapılarının kullanımında tarafların birbirlerine destek olmaları, tarafların birbirlerinin uzmanlık, bilgi birikimi ve eğitim imkânlarından indirimli olarak yararlanmaları gibi konularda anlaşma sağlandı.

Öte yandan Yalova Üniversitesi’nde öğrenim görmekte olan lisans ve lisansüstü öğrencilerine birtakım avantajlar sağlayan protokol kapsamında, lisansüstü tez çalışmalarında iş birliği yapılması, lisansüstü tez çalışması yapan öğrencilere firmalara erişimde kolaylık sağlanması ve lisans öğrencilerinin stajlarında gerekli desteğin sağlanması konularında da mutabakata varıldı.