Yalova Üniversitesi Lösev Fayda Topluluğu Başkanı Fatma Esmer, LÖSEV’in faaliyetlerinden ve Yalova Üniversitesi’nde ne tür etkinlik yaptıklarına ilişkin bilgi verdikten sonra Yalova Üniversitesi Kadın ve Aile Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Elif Yüksel Oktay Türkiye’de Mülteci Aile Olmak konulu sunumunu gerçekleştirdi.

Mültecilere yönelik verilen hizmetler hakkında bilgiler verildi

Uluslararası göçün küreselleşen dünyanın kaçınılmaz bir gerçeği olduğunu vurgulayan Yüksel Oktay Türkiye’de uluslararası göçe konu olan kişilerin hukuki statülerindeki farklılıklardan ve yabancı kavramından bahsetti. Türkiye’ye sığınan yabancı ailelerin sahip oldukları hakları ve yaşadıkları sorunları anlatan Yüksel Oktay Yalova’da yaşayan Suriyelilerle yaptığı görüşmelerin yanı sıra Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri ABD doktora programı mezunlarından Dr. Bahar ALTUNOK’LA beraber yaptıkları  “Yalova’da yaşayan Türklerin Suriyeli sığınmacılara yönelik algılarına” ilişkin çalışmanın ön sonuçlarını da paylaştı.

Konferansın ikinci oturumunda, Yalova Aile ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğü’nden Sosyal Hizmet Merkezi Müdürü Sevcan Ayan Kocabaş ve Yalova Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi personeli Cennet Ertürk tarafından mültecilere (Uluslararası koruma ve geçici koruma altındaki yabancılara) yönelik verilen hizmetler hakkında bilgiler verildi.

Suriyeli çocuklar ile Türk çocuklar arasında sosyal, kültürel etkinlikler

Sosyal Hizmet Merkezi Müdürü Sevcan Ayan Kocabaş, Yalova’da yaşayan yabancılara yönelik Avrupa Birliği bütçesinden finanse edilen ve Kızılay Kart aracılığıyla yapılan SUY (Sosyal Uyum Yardımı) yardımları haricinde Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının hizmetlerinden olan Sosyal ve Ekonomik Destek kapsamında geçici ve süreli nakdi yardımlar ile ‘ağır engelli’ bireye sahip ailelere yapılan “Evde Bakım Ücreti”  yardımlarından yabancı vatandaşların da yararlandığını,  Bakanlık ve UNICEF işbirliğinde “Sosyal Uyum Programı” kapsamında Çocuk Hakları İl Çocuk Komitelerine kayıtlı özellikle Suriyeli çocuklar ile Türk çocuklar arasında sosyal, kültürel etkinlikler düzenlendiğini, Yalova Sosyal Hizmet Merkezi bünyesinde de oluşturulan Mobil Ekip ve Mobil Çocuk Sosyal Hizmet Birimleri tarafından sokakta çalıştırılan/dilendirilen okula devamsızlığı olan ihmal, istismar, suça sürüklenme riski taşıyan ve risk altında olan çocuklara yönelik tespit, müdahale ve yönlendirme hizmetlerinin mülteci çocuklara da verildiğini ifade etti.  

Suriyeli kadın telefonla ailesinin yaşadıklarını anlattı

Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi’nde görevli Cennet Ertürk, “6284 Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun” kapsamında Uluslararası Koruma ve Geçici Koruma altındaki kişilere/ailelere de hizmet verildiğini, gerektiğinde aile ziyaretlerinde bulunduklarını, aile içi şiddete maruz kalan yabancı uyruklu vatandaşlara da Türk vatandaşlarına verilen rehberlik, korunma kararı aldırma ve korunma kararına yönelik izleme, kadın konukevi vb. hizmetlerin verildiğini vurguladı.

Konferansın sonunda Prof. Dr. Elif Yüksel Oktay, geçici koruma altında bulunan Suriyeli bir kadını telefonla arayarak ailesinin yaşadıklarını anlatmasını rica etti. Suriyeli kadın savaştan, göç sürecinde yaşadıklarından bahsederek Türkiye’de çok yardım gördüklerini ve  kendilerini vatanlarında hissettiklerini ifade etti. Konferans, konuşmacılara gelen soruların cevaplandırılmasından sonra sona erdi.