Yalova Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Hüseyin Çiçek programın amacını, Üniversite-Sanayi İş Birliği’nin arttırılması ve Yalova ilinin maksimum düzeyde bu desteklerden faydalanması olarak açıkladı.

Çiçek; “Yıllardan beri üniversite-sanayi iş birliğinin olması gerektiğini söyledim. Buradaki hatalar, sanayimizde, üniversitemizde, devletimizde olabilir ama, önemli olan bir araya gelmektir. Bir araya gelmek başlangıçtır, bir arada kalmak ilerlemektir, beraber çalışmak başarıdır. İnşallah bundan sonra hep birlikte çalışarak bu başarıyı elde edeceğiz. Önümüzdeki yıl yine bu toplantıyı yaptığımızda bir yıl zarfında biz ne yaptık?

Ne yapamadık?

Yapamadıysak ne için yapamadık?

Bunların değerlendirmesini yapmayı düşünüyoruz” dedi.

Yalova Üniversitesi rektörü Niyazi Eruslu; “Üniversite – Sanayi İş Birliği deyince akla üniversite ve sanayinin birlikte hareket etmesi gelir. Sanayi iş birliğinin görevi; üniversitede ki bilginin, sanayide ki tecrübenin ve devletin vermiş olduğu organizasyon ve finansın beraberce kullanılarak bölgedeki iş yeri ve diğer faaliyetlerde ki problemleri çözüp yeni sonuçlara ulaşmak ve bunları başarıyla uygulamaya döndürmektir. Bu noktada yeni atanan Bilim Teknoloji Bakanlığı ve kıymetli ekibi, Ticaret ve Sanayi Odası ile üniversitemiz bu noktada beraberce hareket ederek daha önce oluşan reaksiyonları, yavaşlatan problemleri çözüp sonuç üretmek istiyor” şeklinde konuştu.

Ortaya çıkan problemlerin ancak iletişimle çözülebileceğini söyleyen Eruslu; “Enstrümanları ancak temas ettiğiniz zaman çalabilirsiniz. Uzaktan onları sadece seyredersiniz. Buzdolabında ki yemeğin size bir faydası olmadığı gibi üniversite –sanayi iş birliği ile ilgili yazılan raporların da hiç birinin faydası olmaz” benzetmesinde bulundu.

Üniversiteden, konuyla ilgili öğretim üyesinin, tecrübeye sahip iş yerine giderek başarıya ulaştırmanın mümkün olduğunu belirten Eruslu; “Üniversite olarak her zaman ve her yerde problemlerin çözülmesinde katkıda bulunmak için çalışmalarımızı sürdüreceğiz” dedi.

Ülkemiz için geç kalan ama son yıllarda hızlanarak devam eden bu toplantıların Türkiye’nin her tarafında aynı zaman dilimi içerisinde yapıldığını söyleyen Yalova Vali Vekili Cezmi Türkgöçer; “Bir ay önce İstanbul’da Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın, Bakan Yardımcısı başkanlığında, özellikle ağırlıklı olarak üniversite rektörlerinin ve sanayicilerin katıldığı benzer toplantı vardı. Artık dünya değişiyor. Küreselleşme, globalleşme dediğimiz olayda rekabet artık sanayinin ya da ticaretin, adına ne koyuyorsanız koyun, olmazsa olmaz haline geldi” şeklinde konuştu.

Son yıllardaki kadar etkin verimli ve başarılı Üniversite- Sanayi İşbirliği’nin ortaya çıkmadığını belirten Türkgöçer; “Biz bugünkü toplantımızda sanayi ve üniversite iş birliği diyoruz. Üniversitelerimiz aslında ülkenin bir çok yerinde orada ki toplumsal, teknolojik ya da düşünemeyeceğimiz, yöreye özgü bazı sorunlarla ilgili işin içine konuyla ilgili aktörlerle iş birliğine girdiler” dedi.

Yalova Vali Vekili Cezmi Türkgöçer; “Bizim gibi ülkelerde hatta bizim gibi ülkelerden daha çok Amerika’da, Avrupa’da, Japonya’da yani gelişmiş ülkelerde bu artık kaçınılmaz bir olgudur. Bilim, sermaye neredeyse bir araya gelecekler ve ihtiyaç ne ise ona kafa yoracaklar. Sonunda üretim süreçleri gelişecek. Katma değeri yüksek böyle teknolojik yol ve yöntemler izlenerek bir başka yerden daha üstün nitelikte ama daha az maliyetli ürünler üretilecek işte o zaman ayakta kalabileceksiniz” dedi.

Teknogirişim Sermayesi Desteği, Sanayi Tezleri Programı ve Kosgeb destekleri ile ilgili sunumlar yapan uzmanlar, konuyla ilgili bilgiler verdiler. Haber-Fotoğraf: Melike İpek