Kaşgarlı Mahmut Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Türk Dili ve Edebiyat Öğretmeni Tülay Gökhan'ın aracılığıyla düzenlenen imza gününde, adını "Şahmeran" romanıyla duyuran Türkiye'nin tek “efsane” yazarı Hatice Üzgül'ü ağırladı. Okul idaresi tarafından karşılanan yazar Üzgül, ilk önce TÜBİTAK Çalışma Grubuyla bir araya geldi. Üzgül, çalışma gurubuyla efsaneler ve masallar hakkında özel bir röportaj gerçekleştirdi.

Üzgül’e ilgi büyüktü

Ardından okuldaki diğer öğrencilerle buluşan Yazar Üzgül'e ilgi yoğun oldu. Öğrencilerin sorularına içtenlikle cevap veren Üzgül, okumanın önemine defalarca vurgu yaptı. Üzgül, gerçekleştirdiği konuşmasında, yazarlık serüvenine nasıl başladığını; " Her şeye, Türk efsanelerini romanlaştırma fikri ile başladım. Özel ilgimden dolayı biraz araştırma yapınca gördüm ki, geçmişimizde birçok mitolojik öğe, güçlü karakter ve Gök Tanrı’dan kut alan kahramanlar var. Okuduğum yüzlerce efsanede kolayca tespit edilebilen en önemli özellikler, tek tanrı inancı olması, sıkı bir ahlâki yapının varlığı, insan sevgisi ve masumiyetin ödüllendirilmesi… Dolayısıyla, unutulmayı, geri planda kalmayı hak etmeyecek değerleri taşıyorlar. Üstelik inanılmaz bir hayal gücü ile… Gençlere ve hayal gücü henüz ölmemiş yetişkinlere kuru öğütler vermektense, estetik kurgular içinde okuyucuyu alıp götürecek efsanelerle bir şeyler anlatmayı daha ilgi çekici buluyorum. İşte o yüzden de ‘efsane’ diyorum” sözleriyle ifade etti.

Üzgül; “Türk-İslam kültürüne uygun fantastik eser ortaya koymak istedim”

"Fantastik kurgu adı altında, kan emici vampirlerin, vahşi kurt adamların, kendini beğenmiş cadı ve büyücülerin şirin gösterildiği ve kahramanlaştırıldığı bir dönemde yaşıyoruz” diyen Üzgül, Türk-İslam kültürüne uygun fantastik eser ortaya koyma gerekliliğinden yola çıktığını da sözlerine ekledi.

Üzgül, konuşmasının ardından, Termal, şifalı sular ve Üç Azize'ye yer verdiği Ekim 2018'de okuyucusuyla buluşan son kitabı "Sihri Su" adlı eserini imzaladı. Okuldaki çoğu öğrencinin eserini okumuş olmasından memnuniyet duyan Üzgül tüm öğrencilerle teker teker hatıra fotoğrafı çektirdi.

Kaşgarlı Mahmut Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Dr. Uğur İnan, imza töreninin ardından yazar Üzgül'e çiçek takdim etti. Etkinlik okul önünde çekilen toplu hatıra fotoğrafıyla son buldu.