İlk olarak unutulmaz Marmara Depreminde yaşananlar hakkında açıklamada bulunan Üstel; ‘17 Ağustos 1999 Marmara Depremi, Yalova’mızdatelafisi mümkün olmayan can kayıplarına, sosyolojik ve psikolojik yıkımlara neden olmuştur. Dolayısıyla diyebiliriz ki; Türkiye Deprem Yönetmeliği,bir nevi sınıfta kalmıştır. Binalar o günün deprem yönetmeliklerine uygun olarak yapılmış, çoğunluğu mühendislik hizmeti almış olmasına rağmen,depreme karşı dayanmaları mümkün olmamıştır. Bunun yanı sıra binaların oturduğu zeminlerin taşıma kabiliyetinin zayıf, sıvılaşabilir ve gevşek nitelikte oluşu da hasarların artmasında ayrıca etkin olmuştur.

Yalova’da bugüne kadar ne yapıldı?

Yeni bir depreme ne kadar hazırız?

Şehrin üst ölçekli Çevre Düzeni Planları, imar planlarına yön verecek düzeyde olmayıp, mevcut imar planları isekentsel dönüşümünönünü açmaktanuzak,yeni ve güvenilir yapılaşma alanlarının oluşmasına maalesef imkânsağlamamaktadır.

6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüşümü Yasasıkapsamında çıkarılan kanun ve yönetmelikler, yerel yönetimlerce göz ardı edilmiş,küçük ama etkin menfaat çevrelerine hizmet eder duruma getirilmiştir. Şehrin riskli ve rezerv alanları henüz belirlenmemiş,alansal bazda dönüşüm yerine günü kurtarmak adına bina bazında inşaatlara devam edilmiş ve halen de devam edilmektedir.

Bunun yanı sıra,Yalova’da ilk olarak 2006 yılında Bağlarbaşı Mahallesi’nde yapılmak istenen Kentsel Dönüşüm projesi üzerinden tam 12 yıl geçmesine rağmen bir çivi bile çakılmamıştır. Bu sebepledir ki Yalovahalkı, kentsel dönüşüme olan inancını yitirmiş çaresizce yeni bir depremde yıkılmayı beklemektedir. Kentsel dönüşümün önünü açacak Mikrobölgeleme Jeolojik Etüt Raporları sadece Yalova Merkez Belediyesi’nce kısmen yaptırılmışken, söz sahibi siyasi yöneticilerin ise bu raporun ne anlama geldiğinden haberdar olmadıkları da açık ve net olarak görülmektedir’’

 

‘Kol kola vermiş Yalova’yı uçuruma sürüklemektedirler’

‘’Burada üç farklı yönetim ve üç farklı siyaset anlayışının (AKP, DP-AKP, CHP) yanında, son 14 yılda her dönemde Belediye Meclisi’nde çoğunluğu elinde bulunduran sözde İktidar (AKP) partisinin mensupları1. Derecede pay sahibidir.

Mevcut yönetim (CHP) ile sözde iktidar (AKP) temsilcileri el ele, kol kola vermiş Yalova’yı uçuruma sürüklemektedirler.Bunca yıl iktidar gücünü elinde bulundurmasına rağmen Yalova yerelinde kentsel dönüşüm adına hiçbir vizyon ortaya koyamamış bir siyasi anlayıştan da çözüm üretmesini beklemekhayalden öteye geçemeyecektir.

 

‘Yalova İYİ olacaktır’         

İYİ’leriniktidarında Yalova,bilimin ışığında, halkın menfaatleri gözetilerek yeniden planlanacaktır. Yalova’nın tüm sorunları apaçık ortadır ve kadrolarımız bunu yapacak güce sahiptir.Deprem Yalova’nın gerçeğidir, Ancak Yalova depremin esiri olmayacaktır. Yalova İYİ olacaktır.