Raif Dinçkök Kültür Merkezinde saat 12.00’de başlayan programa Yalova İl Göç İdaresi Müdürü Salih Soner Coşkun, Yalova Vali Yardımcısı Mustafa Kılıç, Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Suat Cebeci, Yalova İl Genel Meclis Başkanı Hasan Soygüzel ve Göç İdaresi Genel Müdürlüğü Uyum ve İletişim Dairesi Başkanı Dr. Aydın Keskin Kadıoğlu katılım gösterdi.

Göç̧ İdaresi Genel Müdürlüğü Uyum ve İletişim Dairesi Başkanlığı ile Birleşmiş̧ Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği iş birliğinde uluslararası koruma ve geçici koruma kapsamındaki kişiler ve göçmenler için valilikler, sivil toplum kuruluşları, yerel ve yabancı kanaat önderlerinin katılımıyla Uyum Biz Bize Sohbetler programı diğer illerde olduğu gibi Yalova’da da gerçekleştirildi.

Uyum Biz Bize Sohbetler Programının açılış konuşmasını yapan Yalova İl Göç İdaresi Müdürü Salih Soner Coşkun; “Göç İdaresi Genel Müdürlüğü idaresinde, Birlikte Biz Olacağız temasıyla hazırlamış olduğumuz programa teşvik ettiğiniz için hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum. Hoş geldiniz, sefalar getirdiniz. 2013 yılında kurulan Göç İdaresi Genel Müdürlüğü, 18 Mayıs 2015 tarihinde yabancılar ile ilgili iş ve işlemleri kanun ve vicdan ölçüsünde hizmet vermek anlayışıyla, Yalova ilinde hizmet vermeye başlamıştır. 2013 yılından bugüne kadar, Türkiye’nin göç politikalarını yönetme konusundaki kararlılığı titiz bir şekilde devam ederken, küresel göç dalgası tüm ülke genelini etki edecek şekilde devam etmektedir. Ortadoğu ve Afrika ülkelerinde süre gelen eşitsizlik, adaletsizlik, yoksulluk ve emperyalist saldırıların devam ettiği müddetçe bu dalgaların biteceği öngörülmeyecektir. Bu ve buna benzer durumlar neticesiyle iç savaş, vahşet ve katliamdan kaçan milyonlarca insan zorunlu olarak bu vatan topraklarına sığınmıştır. Bu toplum ve Yalova ilinde her biri iyilik camiasında tanınan ve yolları gözlenen sivil toplum kuruluşları ve çalışanları ile birlikte devlet, millet, STK el birliğiyle yeryüzündeki bütün toplumları kıskandıracak bir cömertlikle kendi yardım elini uzatmış, onları en güzel şekilde misafir etmiş ve etmeye de devam etmektedir. Değerli misafirler hem kapımızı hem de gönlümüzü açtığımız mazlum ve mağdur insanların bize sürekli olarak söyledikleri gibi, anavatanlarına dönme hasretlerinin gerçekleşeceğini umut ediyoruz. Anavatanına dönen bu insanlar, bu aziz millete ve Yalova halkına kıyamete kadar dua edecektir. Bu süre zarfında bir arada yaşamak aynı zamanda ortak bir kültür oluşturmanın da en önemli bir parçasıdır. Bu ortak kültürün en önemli göstergesi Yalova ilinde görülmektedir. Zengin ile fakir, Arap ile Alman, Afrikalı ile İngiliz, zahid ile serkeş, Türk ile Afgan, patron ile işçi, Kürt ile Azeri aynı mahallede yan yana evlerde bir ses işitimi mesafelerde oturmaktadır.” Şeklinde konuştu.

Göç İdaresi Genel Müdürlüğü Uyum ve İletişim Dairesi Başkanı Dr. Aydın Keskin Kadıoğlu; “Bundan bir ay önce kadın buluşmaları etkinliği yaptık, yine Yalovamızda coşku ve tempoyla yatırım çalışmalarımız oldu. Bu yüzden de desteklerinden dolayı Yalova İl Göç İdaresi Müdürlüğü’ne ve çalışanlarına teşekkür ediyorum.” Açıklamasında bulundu. Sözlerini tamamlayamadan kalp rahatsızlığı geçiren Dr. Aydın Keskin Kadıoğlu, görevlilerin yardımıyla en yakın hastaneye kaldırıldı. Dr. Aydın Kadıoğlu’nun kalp spazmı geçirildiği öğrenildi.

Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Suat Cebeci yaptığı konuşmada; “20. Yüzyılda yoğunlaşarak 21. Yüzyıl’a da taşınan uluslararası ilişkilerden çıkar odaklı ilişkiler düzeni var. Yani milletler ilişkilerini tamamen çıkara endekslemiş. Can kaybolmuş, mal kaybolmuş, medeniyetler yıkılmış kimse umursamıyor. 3 kuruşluk çıkarı varsa, binlerce insanın ölmesine göz yumar haline gelmişler. Türkiye son yıllarda yaşadığı bu göç olgusu ile bu dünya uluslararasındaki ilişkilere çok beğenili, insani bir boyut kazandırıyor. Çıkarları bir yana, çıkarlarınızın canı cehenneme, insan insandır, insanın ihtiyaç duyduğu her yerde el uzatmak insani bir görevdir mantığını dünyaya öğretmeye çalışıyoruz. Onun için bu toplantılar çok önemli. Aynı duruma düştüğümüz zaman ancak acısını hissedeceğimiz insanların acılarını, sıkıntılarını o duruma düşmeden önce biliyorsak insanızdır. Ama eğer çıkar perdesi çekilmişse, o acıları, o sancıları, o ıstırapları hissedemiyorsak makineleşmişizdir, maddeleşmişizdir ve insanlıktan uzaklaşmışızdır.” Şeklinde ifade etti.

Yalova İl Genel Meclis Başkanı Hasan Soygüzel; “Bizim kültürümüzün oluşmasında yapıtaşı niteliği taşıyan bir isim var. Bu isim Yunus Emre. Yunus Emre’nin bir dizesini paylaşarak konuşmama son vermek istiyorum. 72 Millete aynı gözle bakmayan, halka müderris olsa, Hakka asidir. Yani biz 72 millete aynı gözle bakan bir milletin temsilcileri olarak burada bulunuyoruz. Bu yüzden birlikteliğimiz, kardeşliğimiz baki olsun diyorum. Hepinize saygı ve hürmetlerimi sunuyorum.”

Yalova Vali Yardımcısı Mustafa Kılıç; “Komşumuz Suriye’de yaklaşık 10 yıl önce meydana gelen bir iç savaştan dolayı bizim tarihten tevarüs ettiğimiz misafirperverliğimiz ve temelleri çok uzun yıllar önce atılan insan hakları kavramına verdiğimiz önemin de bir göstergesi olarak şu an ülkemizde misafir olarak bulunmaktalar. Şu an ki görünen duruma göre misafirlerimizin ülkemizde tarihi olmamakla beraber bir müddet daha beraber yaşayacağımız da aşikâr. Tabi bu birlikte yaşamaktan dolayı ara sıra bazen ülke genelinde ufak tefek sıkıntıların yaşandığı da bir gerçek. Biz bu sıkıntıları en aza indirmek ve birlikte yaşama kültürünü daha ileriye taşıma ve daha huzurlu bir ortamda birlikte yaşamak amacıyla bir uyum kültürünü geliştirdik faaliyetler kapsamında, Bakanlığımız çalışmalar yürütmekte. Bu kapsamda insan bilmediğinin düşmanıdır, diye bir söz vardır. Buradan yola çıkarak birbirimizi ne kadar iyi tanırsak bu sorunlarında en aza indirileceği konusunda da hemfikir olduğumuzu söyleyebilirim. Bu anlamda Bakanlığımızın düzenlemiş olduğu bu tür faaliyetlere gerçekten hem misafir ülke vatandaşlarımızın hem de kendi ülke vatandaşlarımızın özel önem verdiğini görüyor. Bu topluma birçok anlamda katkısı olan komşu ülke vatandaşlarımızın ve dünyanın diğer ülkelerinden misafir olan vatandaşlarımızın önemli bir katkı sağladığını da söylemek isterim. Bu toplantıya katıldığınız için ben hepinize teşekkür ediyorum. Bu toplantının verimli ve ülkemiz için faydalı geçmesini temenni ediyorum.”