Yalova Halk Eğitim Merkezinde yapılan programda, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Hilmi Uzun’da bulundu.

Yalova Müftüsü Kahraman Yaman yaptığı açılış konuşmasında; ‘’Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Yardımcım, Uzman Vaizim, Hafız İmam Hatip Okulu Müdürüm, saygıdeğer bayanlar, sevgili beyler aile ve dini rehberlik büromuzca organize edilen konferansımıza hoş geldiniz. İnancımız ve imanımıza göre ilk yaratılan insan Hz. Adem A.S. dır. Daha sonra ilk yaratılan Hz. Havva validemizdir. Adem ve Havva’nın izdivaçları neticesinde insan nesli türemiş ve bugüne kadar gelmiştir. Bundan sonra da nesil kıyamet gününe kadar devam edecektir. Ancak tarihe baktığımız zaman, değişik zaman mekanlarda ve toplumlarda kadınların vasfı korunumu hep tartışılmıştır. 1700 yıllarında 17. Yüzyılda medeni olarak baktığımız Avrupa’da kadın insan mı, değil mi tartışmaları yapılmış, günümüze kadar da gelmiştir. Son zamanlarda da maalesef İslam ülkelerinde kadın tartışılır hale gelmiştir. Adem’den sonra, Hz. Havva validemiz yaratılmıştır. Adem A.S. kendisine sordu; ‘Ey Havva niçin yaratıldın’ oda cevap verdi; ‘Sen bende sükunet bulasın diye’ daha sonra melekler Hz. Adem A.S. sordular; ‘Ey Adem Havva niçin yaratıldı?’ Adem A.S. şöyle cevap verdi; ‘Ben Havva’da sükunet bulayım, Havva’da bende sükunet bulsun diye. ‘Peygamberimizin kızı Hz. Fatıma’ya sordular; ‘Ey Fatıma hayırlı hanım nasıl olur?’ cevap verdi; ‘Hayırlı hanım, eşini üzmeyen hayalinde de olsa haramlarda gezmeyendir’ diye buyurdu. Bu defa Hz. Ali’ye sordular; ‘Ya Ali hayırlı bey nasıldır?’ Hz. Ali cevap verdi; ‘Hayırlı bey eşini üzmeyen, hayaliyle de olsa haramlarda gezmeyen, eşine haram yedirmeyendir’ şeklinde konuşarak konuşmasını tamamladı.

3 Temel ana başlık üzerinden konuşan Nimet Yılmaz Cemiyet, Cinsiyet, Adalet konularını anlattı. Uzman Vaiz Nimet Yılmaz yaptığı konuşmada; ‘’Allah’ın selamıyla hepinizi selamlıyorum. Konuyu Cemiyet, Cinsiyet ve Adalet olarak üst başlıklarla anlatacağım. Yaşadığımız hayatın şu beraberliğinde cinsiyetimiz üzerinden var olan sıkıntılarımızı adalet boyutuyla nasıl çözebiliriz?

8 Mart Dünya Kadınlar günü tabi ki şuanda başkanlığımızın bu haftayla ilgili olarak özellikle kadın hakkaniyet ve adalet olarak konuşmalar yapmamızı bizden talep etmesinden dolayı konuşuyoruz.  Aslında ben bir güne sıkıştırılmış ve kendi cemiyetimin kendi toplumumun oluşturmadığı başka günler üzerinden konuşmayı aslında şık bulmuyorum ama biliyorum ki, 8 Mart dünya Kadınlar gününü ilan eden toplumun da kadın diye bir yarası vardı. Özellikle aynı işi yapmasına rağmen erkeklerin aldıkları ücreti alamadıkları için batı dünyasında bir zamanlar kadınlar on binlerle işçiler grev yaptılar ve sonunda maalesef yüzlerce insan yanarak can verdiler. Allah bana bir mensubu ümmete, orta ümmet vasfını verdi ve dedi ki bize; ‘Siz yaşadığınız zaman dilimindeki toplumun meseleleri en iyi anlayanı en orta yolu takip edeni ve en güzel çözümü bulacak olanları sizlersiniz. Sizler insanlığa şahitsiniz Resul de size şahittir’ dedi.

Derdimiz bağcıyı dövmek değil, derdimiz üzümü yemek. Bunu aklımızdan çıkartmayalım. Ben bir kadınım, Allah beni böyle takdir ederek yarattı. Bu toplumda büyüdüm, bir sürü sıkıntı çektim kadın olduğum için. Yaşadığımız cemiyetteki cinsiyet kavramını adalet temelli olup olmadığını göreceğiz. İnsan beraber yaşamakla mükellef olan bir varlıktır. Meselemiz kadın meselesi değil, insanlık meselesidir. Asıl mesele de, yetim meselesidir’’diyerek sözlerini sonlandırdı.