Yalova Altınova Tersane Girişimcileri, Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Fazıl Uzun yaptığı açıklamada, “Tersanelerimiz yurtdışına iş yaptığından, daha Covid-19 virüsü ülkemizde görülmemişken farkındalık oluştu; iki aydan uzun süredir çok yoğun dikkat ve özen gösterildi. Bu tutum artarak devam etmektedir. Resmî kurumlar ile toplantılar düzenlendi, alınacak tedbirler hakkında tespitler yapıldı; tersanelerde üst ve orta düzey yöneticilerin bilgilendirilmesi sağlandı.

Tersanelerimizde iki aylık geçen zamanda, Covid-19 ile mücadele eylem planı kapsamında uygulanan; Bilgilendirme ve Eğitim, Hijyen ve Dezenfektasyon, Gemilerle İlgili Özel Tedbirler, Yoğunluğu ve Teması Azaltacak Tedbirler başlıkları altında pek çok işlemlerdir.

Başlangıçta yurtdışı risk yüksek görülürken, artık risk sadece yurtdışı kaynaklı değildir; virüsün yurt içinde yayılmasına karşı, kendi inisiyatifimizdeki önlemleri belirlemek ve uygulamak üzere kamu kurumları ve uzmanlar ile çalışmalarımız devam etmektedir.

Gelişmelere göre; Sağlık Bakanlığımızın direktifleri ile her türlü ek tedbirleri almaya hazır olduğumuzu, basınımızın değerli katkıları ile kamuoyunun bilgilerine sunarız” ifadesinde bulundu.

Tersanelerde alınan tedbirler şu şekilde;

Sağlık Bakanlığımızın 14 kuralı kapsamında çalışanların bilinçlenmesi sağlandı.

Kolay görünen yerlere konu ile ilgili afişler asıldı.

Tersane iç iletişim kanallarında (e-bülten vb.) bilgilendirici ve eğitici yayın yapıldı.

Alt işveren şirketlere, elektronik posta ile konu ile ilgili detay bilgilendirme, eğitim, korunma ve diğer uygulamalar konularında yazı hazırlandı ve gönderildi.

Hijyen ve Dezenfektasyon Tedbirleri:

Ofisler, tuvaletler, tüm binalar, yemekhaneler, soyunma yerleri ve benzeri alanlar ile çalışanların toplu bulunduğu tüm mahaller ve kara ve deniz personel taşıma araçları günde 1 ila 3 kere uzman ekiplerce dezenfekte edilmekte.

Ortak kullanılan alanlara el dezenfektanları yerleştirildi, banyo ve tuvaletlere bolca sıvı sabun ve beyaz sabun sağlanmakta. Ofislere kolonya ve el dezenfektanı dağıtımı yapıldı.

Çay ocaklarında ambalajlı küp şeker ve tek kullanımlık karton bardak kullanılmakta.

Salata, sirke, yağ, tuz, baharat servisi durduruldu. Yerine meyve, ambalajlı turşu, tek kullanımlık paketli baharat verilmekte.

Yemekhanede; çatal, kaşık, içme suyu paketli verilmekte.

Çay ocakları ve yemekhanede servis personeli sağlık kontrolleri sıklaştırılıp, eldiven, maske kullanmaları daha sıkı denetlenmekte. Görevli olmayanların girmemeleri sağlandı.

Temizlik görevlileri, dokunulan her yeri sürekli, alkol/dezenfektan/seyreltik çamaşır suyu ile silmekte. Personele, kâğıt mendil / ıslak mendil/ beyaz sabun / cep dezenfektanı gibi malzeme dağıtılmaktadır.

Gemilerle İlgili Özel Tedbirler:

Gelen tüm gemilerin sağlık denetimleri ve risk değerlendirmeleri, Yalova Sahil Sağlık Denetim Merkezi tarafından yapılmakta, “pratika” verilmeden kılavuz kaptan bile gemiye çıkmamakta, gemi tersaneye yanaşmamakta. Gelen gemiler Sağlık Bakanlığının ilan ettiği yasaklı ülkelerdeki limanlara uğramışlarsa, (Sağlık Denetim Merkezi risk değerlendirmesine göre) 14 gün süreyi tamamlamak üzere demir alanında bekletilmekte. Gemi personeli ateş takibi gemi kaptanınca yapılmakta.

Gemilerde, güverte üzerinde ve kapalı çalışma mahallerinde dezenfektasyon yapılmaktadır.

Yoğunluğu ve Teması Azaltacak Tedbirler:

Güvenlik personeli ve iş sağlığı personeli iş birliği ile; tersane girişlerinde personelin ateşi ölçülerek, sağlıklı ise çalışmasına müsaade edilmekte.

Yemekhanede kapasitenin yarısı kullanılarak ve birkaç grup halinde dönüşümlü yemek yenmesi sayesinde, yoğunluk ve temas azaltılmakta.

Yeni personel alımı ve işe giriş eğitimleri ile zorunlu haller hariç eğitim ve toplantılar ertelenmiş olup, staj programlarına ara verildi.

Tersanelere denizden ulaşımda kullanılan hızlı botlara ve kara servis araçlarına binişte de ateş ölçümü yapılmakta.

Tersanelerimiz evden çalışmaya uygun olan personelini, uzaktan çalışmak üzere evlerine gönderdi.

60 yaş üzeri ile kronik rahatsızlığı olan ve hamile personele izin verildi. (65 yaşa kadar Yönetici ve kritik personel hariç)

Çay saatlerinde toplu oturulmasına izin verilmemekte.

Mescitlerde toplu ibadete izin verilmemekte.

Ziyaretçi girişleri, görüşmeler kısıtlandı. Kişisel kargo teslimatı yasaklandı.

Yurtdışından gelen yerli ve yabancı ziyaretçilere Sağlık Bakanlığı ve işletmenin kuralları tebliğ edilmekte.

Personel, gün boyunca; iş güvenlik uzmanları, amirleri ve tersane sağlık personeli tarafından sürekli kontrol edilmekte. Öksürük, nefes darlığı, yüksek ateş, sürekli hapşırma vb. olan personele acil müdahale edilmekte.

Servis varış saatleri zamana yayılarak, girişte ve soyunma odalarında seyrelme sağlandı. Mesai çıkışında da soyunma odalarına küçük gruplar halinde girilmesi düzenlendi.

Çalışan sayısı yüksek olan bazı tersaneler ek önlem olarak, tesis girişlerine püskürtmeli hijyen tüneli sistemi kurmakta.

Çalışanların bir kısmına geniş alanda birbirlerinden uzak yiyebilecekleri şekilde kumanya dağıtımına geçildi. Böylece yemekhanede yoğunluk azaltıldı.

Yemek sırasında konuşulmaması istendi.

Çalışan sayısı yüksek olan tersanelerde, tersane sahasına girişte termal kamera ile tüm personelin ateş kontrolü yapılmakta.

Denizden servis yapan yolcu motorları büyük motorlarla değiştirilerek daha seyrek oturma imkânı sağlandı ve gemiler dezenfekte edilmekte.

Cumartesi ve pazar günü çalışmaları kaldırıldı/azaltıldı; genel olarak kapasite kullanım oranı düşürüldü.