Genel Güvenlik Değerlendirme Toplantısı’na Yalova Valisi Muammer Erol, İl Emniyet Müdürü Mehmet Hakan Fındık, İl Jandarma Komutanı J. Alb. Ali Gemalmaz katıldı.

  Yalova İl Emniyet Müdürlüğü personeli tarafından gerçekleştirilen sunumda, Yalova’da Emniyet mensuplarının operasyonları, yaptığı çalışmalar, gerçekleştirilen projeler anlatıldı.

Vali Erol, ‘Tüm rütbeli rütbesiz personele can-ı gönülden teşekkür ediyoruz’

 Vali Muammer Erol; “Önce tüm basın mensubu kardeşlerimize, geldikleri için teşekkür ediyoruz. Her iki sunumda da açıklanan çalışmalar ve başarılı sonuçlar için de başta Müdürümüz ve Sayın komutanımız olmak üzere tüm rütbeli rütbesiz personele can-ı gönülden teşekkür ediyoruz. Şehir adına, hakikaten güvenlik başlığı altında yürütülmeye çalışılan hizmetler, artan bir ivmeyle ve inşallah sonuç alınarak devam ediyor. Bu çalışmaların önümüzdeki yılda devam edilmesi adına, tüm personeli samimiyet ve gayret içinde başarıyla devam eder inşallah diyoruz” dedi.

Emniyet Müdürü Fındık, ‘Her söylediğiniz şey çok dikkate alınıyor’

  Yalova İl Emniyet Müdürü Mehmet Hakan Fındık; “Basın mensuplarıyla sık sık görüşüyoruz. Kendilerinden öz eleştiri alırsak, bunları not alırız. Sizin bize yaptığınız pozitif eleştiriler çok önemli, hepsini değerlendiriyoruz. Her birinizi mesai arkadaşı olarak görüyorum, verdiğiniz her bilgi bizim için çok önemli. Bizim bazen öğrenemediğimiz, alamadığımız bilgileri, siz çok daha rahat alıyorsunuz. Bu irtibatta bize çok fazla fayda sağlıyor. Şehrimiz için fayda sağlayacak her bilgiyi, her şeyi bize aktarmanız ve beraber bu sıkıntılardan şehrimizi kurtarmayı umuyoruz. Her söylediğiniz şey çok dikkate alınıyor” dedi.

  İl Jandarma Komutanı J. Alb. Ali; “Tüm personelimiz ile emniyet ve asayişi sağlamaya çalıştık. İnşallah 2019’da da devam edeceğiz” dedi.

Vali Erol, “Yerel yönetimler ve merkezi idare birimlerinin hepsi beraber çalışacağız”

  Son yıllarda uyuşturucu ile mücadelede çok yol kat edildiği, Yalova’da belli bir mahalle ve bu mahallenin kentsel dönüşüm ile ıslah edilmesi ile uyuşturucu kullanımının düşebileceği söyleniyor. Buna yönelik bir çalışma olacak mı sorusuna Vali Erol; “Öncelikle belli bir mahalle deyip, o mahallede yaşayan bütün insanları töhmet altında bırakacak bir tanımlamayı artık yapmayalım müsaade ederseniz. Bu uyuşturucunun kullanıldığı, yakalandığı mekanlara baktığımızda aslında şehrimizde özelliklede turizm ile sayı artığı zamanlarda çok ciddi, şu anki nüfusumuzun üç, dört katı kadar ciddi, hareketli nüfus var oluyor. O hareketli nüfus ile gelen uyuşturucu başlığı altında, konuştuğumuz durumlar cereyan ediyor. Bunu sıfırlamak mümkün mü? Maalesef değil. Tatil, turizm, eğlence, keyif maksatlı gelişler, maalesef içerisinde uyuşturucu kullanım alışkanlıklarıyla birlikte gidiyor, geziyor. Bu her tarafta böyle. Biz şehrimizde, sadece bir mahallesini, evet burası kentsel dönüşüme muhtaç ve oradaki yerleşim yeri itibari ile biraz daha dikkat edilmesi gereken yer hüviyetini koruyor; ama o mahallenin içerisinde çok da düzgün, öğrenci toplayabilen kaliteli okullarımız da var. Oranın imarı, inşası ve demokratik yapısı hep beraber; yerel yönetimler ve merkezi idare birimlerinin hepsi beraber çalışarak hallolacak. Şehrin bir mahallesine özgülenerek değil topyekün mücadele olmalı. Onları damgalayarak, bu suçların konusu haline getirmeyelim istiyorum. Onların içerisinde çok güzel, kaliteli ve bu işten canı yanan insanımız var.

   Kentsel dönüşüm meselesinde de, bu şehirde ve özellikle o mahallemiz için ilk sırada konuşulan mesele olarak ortaya çıkıyor. Kentsel dönüşüm olmalı mı? Olabilir. Ne zaman olur kentsel dönüşüm? Tüm yasal yapısı, muvzuat alt yapısı eksiksiz çıkarıldı, ama şurada bir gerçek var ki kentsel dönüşüm kağıt ve orada yaşayan insanların kentleriyle ilgili beklentilerin kesiştiği, birbiriyle uyumlaştığı bir nokta.

  Oraya bir takım firmalar şahıslar girecek, devlet bunu kolaylaştıracak, oradaki insanların anlaşmaları yoluyla olacak; yoksa herhangi bir kamu güncü kullanarak dayatma yoluyla ‘biz isteseniz de istemeseniz de dönüştüreceğiz’ diye bir durum yok. İnsan haklarına da aykırı olur. Sorunlu alt yapı olsa da kıymetli bir yer” dedi.

Emniyet Müdürü Mehmet Hakan Fındık, ‘Burada kalan herkesi denetim altında tutuyoruz’

  Yalova’nın en güvenli il olması adına ne gibi önlemler alınacak, bir planlama var mı sorusuna ise Emniyet Müdürü Mehmet Hakan Fındık; “Yalova’da 22 bin yabancımız var, bu sayıda bir hareketlilik de var. Malum gündüz gelip gidenler oluyor. Biz bunları göç idaresi ve asayiş olarak kayıt altında tutmaya çalışıyoruz. Aynı zamanda yabancıların yoğunlukta oldukları bölgeleri devamlı izliyoruz. Yabancı yoğunluğunun, biz de mutlaka tasnifi var. Kimden ne kadar var, bunlar nereye gider, nerede oturur, nerede okurlar bunla ilgili Sayın Valimize bilgileri iletiyoruz. İlimizde şöyle bir avantaj var. Bizde Iraklı Suriyeliden daha fazla ve bizim ilimizdeki yabancılar, diğer illere göre biraz daha yerleşmiş ve oturmuş yabancılar. Bizdeki yabancıların eğitim ve kalitesi daha iyi durumda. Asayiş, göç, suçla alakalı kaçakçılık, organize şubelerimiz devamlı takip ediyor.     

  İlin biraz da ufak olmasından dolayı, bu hareketliliği kontrol etmemizi sağlıyor. Hemen hepsi denetimimiz altında. Kaçak olanları da şöyle yapıyoruz; Jandarma komutanlığımız da aynı şekilde bizim her hafta metruk yerlerdeki, iş yerleri ile ilgili bilhassa günü birlik evler ile ilgili bunların içinde günü birlik evler en çok dikkat ettiklerimiz. Her yerden takiplerini yapıyoruz. Kayıt altına alınmasını sağlıyoruz. Burada kalan herkesi denetim altında tutuyoruz. Ayrıca üç büyük ilin kapısı durumundayız. Bunun hassasiyetini de bildiğimiz için kontrollerimizi yapıyoruz. Yol uygulamalarında nüfusa göre baktığımızda birinci durumdayız” dedi.

Vali Erol, ‘Eğer bir yer yaşanabilecek olacaksa oradaki insanların birbirine sahip çıkmasını çok önemsiyorum’

  Vali; “Güvenlik birimlerinin vatandaşlarımızın güvenliği adına alacağımız tedbirler, güvenliğin temini noktasında, bugün geldiğimiz aşamada bakarsak çok iyi mesafe alındığı görünüyor. Yüzde yüz güvenlik ya da kötülükleri sıfırladık gibi bir iddia, boş bir iddiadır. İnsanın olduğu yerde hele hele hareketli nüfusun olduğu yerde suç riski her zaman vardır. Bu risk değerlendirmeleri de bir takım tedbirlerin alınmasını gerektirir. Güvenlik güçlerinin alacağı tedbirler etkilidir; ama en etkili tedbir hepimizin içinde yaşadığımız çevrede suç oluşturacak ve yanlış davranış olarak nitelendirdiğimiz davranışlara set çekme adına bir emek, gayret en azından birbirimizi uyarma, iyiliğe yöneltme adına bir gayretin çabanın içerisinde olmamızı gerektiriyor. Bananecilik bu işlerde çok tercih etmememiz gereken bir davranış oluyor.

  Ahalinin birbirini çok yakın tanıdığı yerlerde, olmuyordur; ama tolerans bu noktada bu şu kötülüğü yapıyor yapmaya da devam etsin, küçük yerlerde tercih edilen bir şey değil. İnsanlar küçük yerlerdeki yakın gördükleri insanların yanlış davranışlarını uyarma noktasında otokontrollerini çalıştırarak bir takım çaba gayret içerisinde olurlar. Bunu kaybetmememiz lazım. Artı ne yaparsak iş güzelleşir diye düşündüğümüzde, ben diyorum ki biz iyilik adına heveslendirsek daha iyi olur. İyilikleri arttırırsak güvenlik ile ilgili tahmin ettiğimizden iyi bir noktaya geliriz diye düşünüyorum. Bir insanın bir şehirde yaşarken kendini güvende hissetmesi ve orada yaşamayı arzu etmesi güvenlik tedbirleriyle tabii doğru orantılı; ama bunun yanında oradaki insanların birbirlerine olan tutum davranışları da çok önemli. Eğer bir yer yaşanabilecek olacaksa oradaki insanların birbirine sahip çıkmasını çok çok önemsiyorum. Basın mensuplarının elinde iyiyi güzeli yüceltmek noktasında da büyük bir güç var, bunu da değerlendirmek gerekir.

  Uyuşturucu ve adaba mugayir suçlarla ilgili şikayetler oluyor; ama Allah'ın izniyle bundan sonra arkadaşlarımızın gayreti ve kararlılığıyla bunların olduğunu değil; bunların ortadan kaldırılmasına yönelik mücadelenin haberini, bilgisini duyacaksınız. Şehirde bunlara soluk aldırmamaya, böyle işlerin Yalova’da olduğunu bittiğini, kimseye söyletmemeye kararlı olacağız. Bundan kimsenin şüphesi olmasın. Bu kararlılığın da altını kalın kalın çiziyoruz. Gereğini de yerine getireceğiz, kimsenin şüphesi olmasın” dedi.

Haber/Fotoğraf: Yasemen Yeter