Yalova Valisi Muammer Erol, sıcak tavırları, esprili yaklaşımı ile basın mensuplarının sorularını samimi bir şekilde cevapladı.

    Yalova’nın sorunlarını anlamaya çalışıp, neye öncelik vermesi gerektiğini belirlemeye çalıştığını ifade eden Vali Erol, basın mensuplarıyla ilk basın toplantısında buluştu.

    Sorulardan öne çıkan başlıklar; Şehir içi ulaşım problemleri, yeni hastane binası yapımı ile ilgili süreç, OSB’lerin geldiği nokta, Valilik Binası’nın taşınıp taşınmayacağı, Yalova Üniversitesi’nde eğitim adına öne çıkması gerekenler, şeklinde oldu.

    Davete katılım gösteren basın mensuplarına teşekkür ederek konuşmasına başlayan Vali Erol; “Yalova’da bundan sonra güzel işlerde de beraber oluruz. İnsanlarımız, olanla bitenle ilgili olarak hakkımızda hüsn-ü şehadet edebilecek durumda olurlar inşallah” dedi.

Vali Erol, “Ulaşım sorunu şehir merkezinde 5 kat artıyor”

   İlk olarak, Yalova’nın ulaşım sorunu hakkında konuşan Vali Erol; “Ulaşım, memleketin en büyüğünden en küçüğüne, bütün şehirlerin problemi. Akşam çıkarken arkadaşlara ‘Valiyi götürmeyi bıraksanız, ben yaya olarak eve daha çabuk giderim’ diyorum.

   Yalova’nın nüfusu ilçelere ne kadar dağılıyor bilmiyorum; ama şehir merkezinde 5 kat artıyor. Gelenler aracı ile geliyorsa, yayan gezmek daha uygun görünüyor. Bu durum, şehir planlaması dersine çalışarak çözülür. Bundan sonrasında şehrin gelişimini doğru planlarsak sorun çözülür. Belediye’nin yetkisinde kalan alan diyoruz; ama hepimize düşen görevler, yapılması gerekenler vardır” şeklinde konuştu.

“Seçim tarihi baz alınacaksa, o tarihe pek mümkün görünmüyor”

   Yeni Hastanenin yapılması ile ilgili sorulan soruya Vali Erol; “Projesi tamamlanıp, bakanlığa gönderilmiş. Hastanenin önce ihaleye çıkması, ödeneğinin hazır hale gelip ihaleye çıkması sağlanmalı. Her şey çok hızlı ve yolunda gitse dahi, seçim tarihi baz alınacaksa, o tarihe yetişmesi pek mümkün görünmüyor. İhale kararı alınır, ilana çıkılırsa işin yapılması adına temeli atmak olur diyebiliriz. Konuyu İl Sağlık Müdürlüğü ve siyaseten takip edenler var. O noktada benim ne katkım olabilir diye düşünüyorum, yerine gidip aciliyet belirtilebilir” dedi.

“Valilik binasının yapılması, yatırım kararlarının verilmesi ile ilgili bir durum”

    Yalova için yeni bir Valilik binası arayışı olduğu, tasarruf planları kapsamında nasıl değerlendirilecek sorusuna Vali Erol; “Valilik binasının yapılması yatırım kararlarının verilmesi ile ilgili bir durum. Bu hükümet konağı projesi plana girmemişse, Ankara’daki normal prosedür olarak işlemesi gereken bir yatırım.

 Bu konuyu Yalova Belediye Başkan yardımcılarıyla konuştuk. Bu konu onlarla da gündeme geldiğinde, belki siz de ilk defa duyacaksınız, ‘O yerin dışında bizim düşündüğümüz bir başka alternatif yer daha var. Orası daha iyi olur diye düşünüyoruz’ dediler.

Valilik Hizmet binası için, ‘burası resmi kurum alanıdır’ diye plana işlenmiş bir durum yok.

 Kamu kuruluşunun ticari alana katkısı düşünülerek planlama yapılabilir. Belediyeden gelen arkadaşların, bu alanları vatandaşa sosyal tesis imkanı olarak sunma söylemlerine sevindim doğrusu. Ticari rant mevzusu olmamasına memnun oldum, inşallah öyle de olur” şeklinde konuştu.

“OSB’lerde 2 yıldan evvel işletmeye açtım, çalıştıracağım demek zor gibi görünüyor”

    Vali Erol Yalova’da bir türlü faaliyete başlayamayan OSB’ler hakkında sorulan sorulara ise; “5 tane OBS’den en önde gideni 2 tanesi; Gemi İhtisas OSB ve Avrasya Tekstil OSB olarak görülüyor. Bu bahsettiğim iki OSB, Mülkiyet problemini kendileri satın alarak halletmişler. Finans ve yatırım problemleri var. O problemleri aşma niyet, gayretleri var. Hem bizim, hem merkezi idarenin buradaki OSB’ye destek sağlanması noktasında, vereceği üst düzey kararlar ile sorun hallolacak gibi görünüyor. Daha ileri gitmelerini sağlayacak bir yerel desteği bizden de bekliyorlar doğrusu. O yere gidip ‘ne yapıyorum’ göreyim istedim. 5’i ile ayrı ayrı görüşmeye çalıştım. Hepsini ile ayrı ayrı göreyim ki nerelerde tıkandıklarını bileyim istedim.

   Karma OSB ihtimali olan ise Kalıpçılar OSB, onların da yer ile ilgili kamulaştırma problemleri var. Önümüzdeki süreçte hepsiyle ile bir araya gelerek neler yapabileceklerini öğrenmeye yönelik bir toplantı yapmaya çalışacağız. Yatırımcı kuruluşları bir araya getirerek süreci doğru planlamak istiyoruz. Hedef söyledikleri 50 bin çalışan. Bu nüfusun çoğalması demek. Hepsi yerleşir mi, şimdi bilemeyiz. Planlamada yanlış yapmamalıyız diye düşünüyorum.

  OSB’leri 2 yıldan evvel işletmeye açtım, çalıştıracağım demek zor gibi görünüyor.  

  Tersanelerin yarattığı çevre kirliliği endişesi yersiz, arıtma tesisleri bu durumu çözüyor. Bana büyük bir sorun gibi aksettirilmedi” dedi.

“Net, belirlenmiş bir istikamet gözlemleyemedim”  

  Yalova Atatürk’ün şehri olarak, çiçek şehri, sağlık şehri, eğitim şehri olması noktasında ne düşünüyorsunuz sorusuna Vali Erol; “Yalova turizm, kültür kenti; tarım gelirlerinin yüksek olduğu algısı olan bir yer. Tarım üretimi %5, bana çok iyi bir oran gibi gelmedi.     

  Yalova’yı nasıl geliştirelim, bunu buraya gelen arkadaşlardan öğrenmeye çalıştım. Net, belirlenmiş bir istikamet gözlemleyemedim. Yalova’nın sloganı var mı dedim. Belediye Başkanından, ‘değişen sloganları var’ cevabını aldım. Yalova için her zaman geçerli olabilecek bir slogan geliştirmeye çalışalım.

“Bilgi üretmek üniversiteyi prestijli kılar”  

  Atatürk’ün; “Yalova benim kentimdir” öyledir öyle gitmektedir. Yalova halkının da bunun altını doldurduğunu görüyorum. Yalova için yapılacakları çeşitlendirmek lazım” dedi.

  Yalova Üniversitesi hakkındaki düşünceleri sorulunca Vali Erol; “Başlangıçtan bu yana kurulacağı yer olarak Yalova gündeminde yer işgal eden, idari yapısıyla ilgili problemler olmuş, kalıcı sorumlu bir rektör olmadığı bunun idari problemlerin birikmesine yol açmış’ dedi.  

  Yalova Üniversitesi bünyesinde olan bölümlerin kalite ve niteliklerinin arttırılmasından yana tavır içinde olan Vali Erol; ‘Umarım yeni rektör kalıcı olur, bir şeyler yapma arzusu olduğunu gözlemliyorum. Bilgi üretmek üniversiteyi prestijli kılar. Ürettiği, uluslararası alanda yaptıkları önemli olan. Nitelik artışına yönelik bir büyüme olmalı. Mesela Yalova Üniversitesinde Ulaşım Mühendisliği bölümü var. Bu bölüm başka yerde yok, bunda öncü olunmalı, bir fark yaratmalı. Üniversite için doğru istikamet belirlenebilirse, bunun da şehre katkısı olur. Akademisyenlerin de şartları iyileştirilmeli” dedi.

  Vali Muammer Erol ile Valilik binası önünde basın mensupları ile toplu fotoğraf çektirilmesi ardından toplantı sonlandı.

Haber/Fotoğraf: Yasemen Yeter