Vali Muammer Erol, 18 Aralık Salı günü, saat 15.30’da Yalova Gazeteciler Cemiyeti’ni ziyaret etti. Vali Erol’u YGC Başkanı ve Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Ayhan Polat karşıladı. YGC Genel Sekreteri ve Çınarcık Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Emine Ballı, YGC Saymanı ve Anadolu Ajansı Termal İlçe Muhabiri Onur Erdik, YGC üyesi Yasemin Karadeniz ve Gazetemiz çalışanları hazır bulundular.

  YGC Başkanı Ayhan Polat, YGC’nin işleyişi hakkında Vali Erol’a bilgilendirmede bulundu.

Polat; “YGC’nin 45 tane üyesi var ve tek gelirimiz üye aidatları. 2009’dan bu yana 4. dönem, yönetimdeki arkadaşların, arada bir sponsor firmaların katkılarıyla, Basın İlan Kurumundan gelen yardım ile giderlerimizi karışılamaya çalışıyoruz.

  Son 3 yıldır Basın İlan Kurumu (BİK) ile Anadolu’daki meslek örgütlerine, Basın İlan Kurumuna üye bulunan illere 20.000 TL, BİK’in şubesi bulunmayan bizim gibi küçük illere de 6.000 TL civarında, yılda bir defa yardım yapılıyor. Son 3 yıldır BİK’den pay alıyoruz.  

   Basın İlan Kurumu ise resmi ilan yayınlayan yayınlardan kesintiler yapıyor.  Bu kesintiler yıllardan beridir Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, İzmir Gazeteciler Cemiyeti, Ankara Gazeteciler Cemiyeti büyük payı alan meslek örgütleri olmuşlardır. Özellikle Türkiye Gazeteciler Cemiyeti bu paydan en büyük dilimi alan gazeteci meslek örgütü oldu yıllarca.

  Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu, 2014 yılında kurulduktan sonra şu an itibariyle Türkiye’nin en güçlü meslek kuruluşu durumundadır. En güçlü olmasının nedeni ise, Anadolu’da yayın yapan 1200 civarında vasıflı gazetenin yaklaşık bin oyu ile 3 TGK (Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu) çatısı altında olan arkadaşımızı BİK’in 36 kişilik Komisyonuna seçilmesini sağlamasıdır. BİK’de bu 3 arkadaşımızın yaptığı mücadelenin sonucunda; son 3 senedir, Anadolu’daki tüm il cemiyetlerine, yardımın yapılmasını sağladılar’ dedi.

Polat, ‘2009’da YGC’de bir tek Sarı Basın Kartı taşıyan yoktu’

  ‘Biz Yalova Gazeteciler Cemiyeti olarak Yalova’da 10 arkadaşımızın Sarı Basın Kartı almasında önemli rol üstlendik’ şeklinde konuşmasını sürdüren Polat; ‘Bizim burada 3 tane gazetemiz var; ‘Çiftlikköy Gazetesi’, ‘Çınarcık Gazetesi’ ve ‘Yalova Manşet’. Gazetelerimiz burada hazırlanıyor. Sitelerin güncellenmesi de buradan yapılıyor. Şu an WEB TV projemiz var. İnşallah önümüzdeki süreçte Yalova’ya bir TV kazandıracağız’ dedi.

Polat, ‘Türkiye’de kayıt dışı gazeteciliğin önlemek, kanunlarla mümkündür’

Vali Erol’un; “Bu konu ile ilgili bir yayın izni gerekiyor mu” sorusunu YGC Başkanı Polat; “RTÜK’e giden bir yasa tasarısı var; ama daha resmileşmedi. Bir yasa tasarısı bizim için iyi olur. Bir basılı yayın, Resmi İlan yayınlama hakkına nasıl sahipse, bu hususta belli yasalar varsa, bu yasalar uygulandığı takdirde Yalova’da ve Türkiye’de kayıt dışı gazeteciliği ortadan kalkacağı düşüncesindeyim” dedi.

   Vali Erol, “Gazeteciliğin görev tanımları tanımlanmış olur o zaman. Gazetecilik, kötü yapılanmaya açık, belirlenecek bir nizam olmayınca iyi olmuyor. Gazetecilik mesleği, legal, açık, sorgulanabilir olmalı. Emeğe saygı olmalı, emeğin, gayretin önünün açılması lazım. Kötüye kullanmak için de tehlikeli bir silah, bunu yapanlara bir bedel ödetmesi de söz konusu olmadığı için problem teşkil ediyor” dedi.

Polat, ‘Yalova İl Kontrol Kurulu’na, YGC’den bir temsilci seçilmeli’  

  YGC Başkanı ve Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Ayhan Polat; “Valilikler tarafından belirlenen Kontrol Kurulu, Resmi İlan Kurumunun ilde yayınlanan vasıflı gazetelerin şartlarını yerine getirip getirmediklerini denetler. Bu kurul Valilik denetiminde oluşuyor. İl Kontrol Kuruluna üye noktasında Yalova Gazeteciler Cemiyeti’nden de sarı basın kartı sahibi arkadaşımızın İl Kontrol Kurulunda olmasını istiyoruz” şeklinde talepte bulundu.

Vali Erol, ‘Benim iş yükümü arttırmayın’

   Vali Muammer Erol bu konuyu not ederek, araştırmasını yapacağını ifade etti.

   YGC Genel Sekreteri ve Çınarcık Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Emine Ballı’nın, herkes sizi tanıdı, özlenen bir insanmışsınız sözlerine Vali Erol, benim iş yükümü arttırma diyerek esprili şekilde konuştu.

  Vali Erol; “İnşallah randevu sistemini kaldıracağız, herkese kapımız açık, sadece bir arayın yerimizde olalım. İş çıkmazsa bunlar laf-ı güzaf kalır. İnşallah istediğimiz gibi gelişir şartlar, arkadan gittiğimizde Allah razı olsun denirse sermaye o” şeklinde konuştu.

Vali Erol, Yalova’yı iki keleme ile anlattı, ‘Önemli ve Değerli’

   Yalova’yı nasıl buldunuz sorusuna Vali Erol; “Yalova’yı iki kelime ile özetle derseniz, ‘Önemli ve Değerli’ derim. Niye önemli? Yalova, coğrafi olarak kaderin bahşettiği bir güzellikte… Etrafımızdaki Bursa, Kocaeli, İstanbul’u birlikte düşünelim, birer saat mesafede, onların ortasında, belki onların en küçük ilçesi kadar olan bir il Yalova. Etrafındaki bu şehirlerin ve onların oluşturduğu ticaret potansiyelinin, onların bu tarafa yöneltilebilecek imkanlarının boyutu düşünüldüğünde çok önemli bir kent. O önemin karşılığında beklentilere cevap verebilecek kıymet, değer burada var mı? Var. Ne aradığınıza ve aradığınızı bulduğunuzda neyi, nereye koyabileceğinize bağlı. Eğer bu iyi planlanırsa, daha farklı olabilirdi, olamamış. O olamamışları bir kenara koyalım saymayalım; ama bundan sonra ne olabilir ile ilgili düşünelim.

  Yalova’nın ne şehri olmak istediği ile ilgili, ‘Biz bunda ittifak ettik’ diye Yalovalıların bir fikri yok, hepsinin kaynaştığı. Genel konuşulduğunda Termal kaplıcaları ve çiçekçilikten bahsediliyor. Bir de anlatıldıkça büyüyen OSB hikayesi var. Anlatılarak büyütüldüğü kadar değil. Kuruluş, başlangıç aşamasından ileri bir noktaya, ülke problemleri nedeniyle gelinebilmiş değil. Yalova bu etrafındaki büyük şehirlerin oluşturduğu nüfus yoğunluğu 5, 10 yıl aralığında 40 milyon olacak. Nüfusun yarısının ortasında imkan, kaynak ve potansiyelleri tam değerlendirilmemiş. O yüzden her santiminin planlı, Yalova’nın değil de içinde bulunduğu coğrafyanın kendisine yüklediği sorumlulukları ve beraberinde getirdiği imkanları birlikte değerlendirilerek planlama yapılsa daha faydalı olur” dedi.

Vali Erol, ‘Üstümüze ne düşerse yapabilirim’ yerine, ‘Ben şunu yapabilirim’ denilmeli… 

  Vali Erol; ‘Üstümüze ne düşerse yapabilirim’ diye söyleme, ‘Ben şunu yapabilirim’ diye söyle. Yapabileceklerini söyle, biz onları nereye koyacağımızı düşünelim. Gücü yetenlerin şehre bir şey katması noktasında bir gayretleri olmalı. İdare edenlerin sorumluluğu da var. Vatandaşın bilgi edinme hakkı temin edilirken çok güzel yol alınabilir.

  Ahaliye sorun, ‘bu yeni dönemde belediye başkanlardan ne bekliyorsunuz?’ diye… Yalova’nın şehir şebekeleri asbestli borularla su taşıyor. Önümüzdeki dönemde bu şehir şebekesi yenilecekse, önümüzdeki 2 sene çamurun içinde kalacaksınız. Ben bunu yaparsam sizi asbestli borulardan kurtaracağım derim. Yapma derseniz yapmam; ama gönlüm yapmaktan yana. Böyle bir şeyi söyleyen adam iş yapma kaygısı taşıyan adamdır. Vatandaş bunu arıyor. Riyakarca olmayan, arkasında bulunulacak sözlerle ortada olunmalı” şeklinde konuştu.

  Yapılan ikram ve toplu çekilen fotoğrafın ardından Vali Muammer Erol, Yalova Medyasına Yalova Gazeteciler Cemiyeti’nden başladığı ilk ziyaret sonrası diğer medya mensuplarına yaptığı ziyaret ile programını sürdürdü.   

Haber/Fotoğraf: Yasemen Yeter