Vali Muammer Erol yayınladığı mesajda; “3 Aralık tarihi tüm dünyada engelli insanların sorunlarına dikkat çekmek ve onları bir nebze olsun daha iyi anlayabilmek amacı ile Birleşmiş Milletler’ in 1992 yılında almış olduğu karar sonrası “Uluslararası Engelliler Günü” olarak ilan ve kabul edilen bir gündür. Bu gün en azından engelli insanları anlayabilmek, onlar için yaptıklarımız ve yapamadıklarımızı sorgulayabilmek açısından önemlidir. Ancak ülkemizde engelsiz yaşamla ilgili çalışmalar yalnızca 3 Aralık’ta değil, yılın her günü duyarlılık ve farkındalık oluşturarak sürdürülmelidir.

   Türkiye nüfusunun yaklaşık % 12’si fiziksel, ruhsal, duyusal, duygusal veya gelişimsel bir engel ile yaşamak zorundadır. Toplumsal yaşamda, iş yaşamında ve birçok alanda çeşitli engeller ile karşılaşan engellilerimizin farkında olmamız ve bu konuda farkındalık oluşturmamız bir gerekliliktir. Onlarla birlikte yaşadığımız, onların gözünden bakabildiğimiz oranda sorunları en aza indirebileceğimiz unutulmamalıdır. Bu yönde ülkemizde önemli adımlar atılmış, özellikle son dönemde çalışmalar hız kazanmıştır. Engellilere yönelik gerek kurum bakımı, gerekse evde bakım maaşı, 2022 sayılı yasaya bağlı olarak verilen engelliler maaşı, ücretsiz seyahat imkânı gibi birçok hizmet sunulmakta ve engelli vatandaşlarımızın maddi manevi ihtiyaçları karşılanmaya çalışılmaktadır.

   Diğer taraftan, bilindiği gibi 5368 sayılı Engelliler Hakkında Kanun ile, umuma açık her türlü binaların, yol, kaldırım, yaya geçidi, açık ve yeşil alanların, spor alanları ve benzeri sosyal ve kültürel alt yapı alanlarının ve toplu taşıma hizmetlerinin engellilerin erişilebilirliğine uygun olması için kurum ve kuruluşların gereken tedbirleri alması hüküm altına alınmıştır. Bu doğrultuda, ilimizde komisyonlar oluşturularak görev alacak kişilerin eğitimleri tamamlanmıştır. Var olan denetleme ve izleme çalışmaları 3 Aralık 2018 tarihi itibariyle yeniden revize edilerek çalışmalara hız kazandırılacak ve engelli bireylerimiz için yaşanabilir çevre hızla hayata geçirilecektir.

    Engelsiz ve ulaşılabilir bir hayat için her zaman engelli bireylerimizin ve ailelerinin yanında olduğumu belirterek saygı ve sevgilerimi sunuyorum” dedi.