Şanlıurfa Kent Konseyi Başkanı Yusuf Sabri Dişli’nin konuşması ile başlayan V. Türkiye Kent Konseyleri Buluşması’nın açılışında Türkiye Kent Konseyleri Birliği IV. Dönem Başkanı ve Kahramanmaraş Kent Konseyi Başkanı Zeynep Arıkan’ın yanı sıra; Şanlıurfa Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Vali Celalettin GÜVENÇ ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk ÇELİK de katılımcılara hitap etti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik konuşmasında; 2005'de Belediye Kanunu içerisine giren kent konseylerinin önemli görevler üstlendiğini, kent vizyonu, kentlilik bilinci oluşturulması, sürdürülebilir kalkınma, sosyal dayanışma gibi alanlarda söz sahibi olduğunu ve görüş ifade edebildiğini söyledi.

Üretimdeki değişimin, kentleşme olgusunu ortaya çıkardığını, sanayi devrimiyle bu olgunun ivme kazandığını belirten Çelik, şunları söyledi;

"Ülkemizde 1950'den sonra köyden kente göç süreçleri yaşandı. Yoğun şekilde yaşanan bu göç, yüzde 15'lerde olan şehir nüfusunu bugün yüzde 75'lere taşıdı. Bugün şehirlerde yüzde 75, kırsalda ise yüzde 15-20 nüfus olduğunu söyleyebiliriz. Tabi bu göç, beraberinde başka sorunlar da getirdi. Kent konseyleri oluşmasının bir nedeni de bu."

Planlı kalkınmanın, geçmişte siyasete ve politikaya kurban edildiğini vurgulayan Bakan Çelik, bunun önüne geçmek için kent konseyleri oluşturulduğunu, bu kapsamda ayrıca Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın da kurulduğunu söyledi.

 "Gelecek nesillerden yiyoruz"

Tarım arazilerinin tahrip edilmemesi gerektiğine de işaret eden Çelik, şöyle konuştu:

"Gelecek nesillerden yiyoruz, nesillerin haklarını, imkânlarını tüketiyoruz, alanlarını daraltıyoruz. Eğer böyle bakarsak onlardan dua falan beklemeyelim. Onların bize ne söyleyecekleri belli... Hoş bir seda nedir? Yaptığın işin doğru olmasıdır. Gelecek nesillerin 'Allah razı olsun, gelmişler, yapmışlar ve eserler bırakmışlar' demeleri son derece önemli. Bunu dedirtmemiz gerekiyor. Bunu söyletmemiz için de kentin marka özelliklerini öne çıkarmamız gerekiyor."

Seçilmişlerden, kapılarını diyaloglara sonuna kadar açmalarını isteyen Çelik, sivil toplum örgütlerinin de sorun çözmeden yana, bilimsel verilerle yönetimlere destek vermesi gerektiğini belirtti.

Türkiye Kent Konseyleri Birliği Genel Sekreteri Hasan Soygüzel tarafından IV. Dönem Faaliyet Raporu’nun katılımcılara sunulmasının ardından Dönem Başkanlığı Devir Teslim Seramonisi’ne geçildi. Türkiye Kent Konseyleri Birliği Flaması, Bakan Faruk Çelik’in de eşlik ettiği seramoniyle Kent Konseyleri Birliği IV. Dönem Başkanı Zeynep Arıkan tarafından Şanlıurfa Kent Konseyi Başkanı Yusuf Sabri Dişli’ye teslim edildi. Türkiye Kent Konseyleri Birliği V. Dönem Başkanlığı böylece Şanlıurfa Kent Konseyi’ne geçmiş oldu.

V. Türkiye Kent Konseyleri Buluşması kapsamında ayrıca “Hemşehri Hukuku ve Kentlilik Bilinci” başlıklı bir de panel gerçekleştirildi. Gaziantep Kent Konseyi Başkanı ve aynı zamanda da Gaziantep Üniversitesi Rektörü olan Prof. Dr. Yavuz Coşkun’un moderatörlüğünü yaptığı panele Prof. Dr. Ruşen Keleş’in yanı sıra Harran Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mithat Arman KARASU ve Şanlıurfa Belediyesi Hukuk İşleri Müdürü ve Türkiye Belediyeler Birliği Hukuk Komisyonu Üyesi Av. M.Lamih Çelik konuşmacı olarak katıldı. Panelistlerin sunumlarının ardından Türkiye’nin birçok şehrinden buluşmaya katılan kent konseyi temsilcileri de yorum ve sorularıyla katkıda bulundular.

V. Türkiye Kent Konseyleri Buluşması’nın öğleden sonraki oturumunda ise Grup Çalışması yapıldı. “Hemşehri Hukuku” ve “Kentlilik Bilinci” olarak iki gruba ayrılan kent konseyleri, hemşehri hukuku ve kentlilik bilinci bağlamında “temel sorunlar ve engeller”, “kent konseylerinin işlevleri” ve “çözüm önerileri” olmak üzere tespit ve görüşlerini ortaya koydular. Grup çalışmasının çıktıları daha sonra, toplu olarak tartışılarak değerlendirildi.

Toplantıda son olarak bir sonraki ‘Kent Konseyleri Buluşması’nın yapılacağı şehir ve VI. Dönem Başkanlığı’nı üstlenecek kent konseyi belirlendi.

      Yapılan seçim sonucunda; VI. Türkiye Kent Konseyleri Buluşması’nın Yalova’da yapılmasına karar verildi. Ayrıca, 2014 yılında başlayacak Türkiye Kent Konseyleri Birliği VI. Dönem Başkanlığı görevine de Yalova Kent Konseyi Genel Sekreteri Hasan Soygüzel seçildi. 

Türkiye Kent Konseyleri Buluşması’nın ikinci gününde ise geleneksel “Şehir Gezisi” gerçekleştirildi. Kent Konseyleri Temsilcileri, Halil İbrahim Peygamber’in Makamı, Balıklı Göl, Şanlıurfa Çarşısı, Halfeti İlçesi ve Göbekli Tepe Antik Kazı Alanı başta olmak üzere Şanlıurfa’nın tarihi ve doğal güzelliklerini görme fırsatı buldular.