Yalova Belediyesi Encümen Salonu’nda düzenlen basın toplandısında, yapılan düzenlemelerin vatandaşları mağdur etmediğini, tam aksine rahatlattığını belirten Koçal; “İster doğudan, ister batıdan gelsin tüm araçların İDO’nun yanındaki toplama alanına gelmeye devam edecek. Şuan Yalova’da 5 İlçe  9 belde,  43 tane köyümüz var. Yalova Belediyesi hudutları dışında taşımacılık yapan tüm ticari minibüsler, İDO’ nun yanındaki terminalde toplanacaklar” dedi.

  Yapılan uygulamanın kendi kararlarının olduğunu söyleyen Koçal, ”Bu ne zaman uygulamaya geçti? Seçimden sonra uygulamaya geçti. Bizler yaptık. Diğer bütün kentlerdeki uygulama şöyledir; Köylerden, ilçelerden, beldelerden gelen araçlar, o kentin terminalinde toplanıp, terminalden tekrar ilçe ve köylere giderler.

Biz seçimden önce halka bir söz verdik. Yalova’daki köy ve beldelerden gelen vatandaşlar, belli birkaç noktaya muhakkak tek araçla gitmeleriydi. Bunlar Hastane, Terminal gibi yerlerdi. Bu sözümüzü uyguladık. İster doğudan, ister batıdan olsun, Yalova’ya gelen tüm araçlar mevcut İDO’nun yanındaki terminalde toplanacaklar. Meclis kararıyla Yalova’ya gelen araçlar, Terminal’e uğramak suretiyle Pazar yerinin karşısındaki terminale gelmeleri yönündeydi. Bu uygulamadan vazgeçilmeyecek. Yalova’nın tüm belde ve köylerinde gelen insanlar, İDO’nun yanındaki terminale tek araçla gelecekler” dedi.

Eleştirilere cevap veren Koçal, yapılan düzenlemede aktarmayla ilgili bir değişikliğin olmadığını, sadece güzergah değişikliği olduğunu belirtti. Yapılan düzenleme ile yolun daha da kısaldığını söyleyen Koçal, ”Niye batıdan gelen araçlar istemiyorlar? Değişen ne?  Eskiden, batıdan gelen araçlar dört yoldan,  termal yolundan gelen bütün araçlar bulvara giriyorlar, bulvara girdikten sonra, terminale dönüyorlar, Termal’den dönüp İDO’nun yanındaki toplama yerine geliyorlardı. Eski hat buydu . Peki bunu uyguluyorlar mıydı? Hayır..!

 Terminale gitmek zorundaydılar. Ne yaptık? Yeni uygulamayla bu güzergahı değiştirdik. Bulvara girdikten sonra hastane karşısında, Rahmi Üstel Caddesi’nde daha kestirme bir şekilde direk terminale gidip, oradan da İDO toplanma alanına gelecekler. Yani dedikleri gibi uzayan bir yol yok. Tam aksi, eski hat 10 km iken, yeni hat 8 km civarında. Peki bunu bile bile neden yapıyorlar. Amaç orda indi-bindi tabiriyle şehir içi yolcularını almak. Şehir dışı minibüslerin yasal hakkı olmayan şehir içi minibüslerin hakkını almak. Yani, vatandaşla ilgili bir mağduriyet yok. Vatandaş her zamanki gibi İDO’ya tek araçla gelecek. Yol uzamıyor, tam aksine kısalıyor. Yapılan uygulama bu.” Şeklinde konuştu. 

     Yapılan düzenlemenin tamamen, Ulaşım Mastır Planı’da, teker teker adları olduğunu belirten Koçal, düzenlemede de ikinci bir aktarmanın olmadığını belirtti.

    Cumartesi ve Pazar günü, batı bölgesinde yolcu taşıyan minibüsçüler ile yapılan toplantılara da değinen Koçal, “Perşembe, Cuma günü yaşanılan protestodan sonra onların temsilcileri, Oda Başkanları, Esnaf Odaları Birliği Başkanı, Yalova Belediyesi’ne gelerek dertlerini anlattılar. Esnaf Odaları Birlik Başkanı, Yalova Belediye Meclisi’nin huzurunda bizden talepleri oldu. Yalova Minibüsçüler Odası, Yalova Servisçiler Odası, Termal Minibüsçüler Odası, Çınarcık Minibüsçüler Odası Esnaf Birliği Odalar Başakanı, milletvekillerimiz bir araya geldi. Çözüm üretelim dediler. Gelin bir araya ortak bir çözüm üretin, biz de gelelim oraya bilgi verelim dedik. Ne isteniliyorsa, bizler yaparız dedik. Ama bir iki saat süren toplantıda ortak bir çözüm çıkmadı. Ortaya farklı bir çözüm önerilerigetirdiler. Bu önerilerini kendileri kabul etmediler. Gelen çözüm önerilerinden biri; “Yalova’nın dışından, Çınarcık yolunda bir toplama alanı olsun, oradan da Yalova şehir merkezine ücretsiz olarak yolcular taşınsın, bunu kabul ettik. Ama kendileri bunu da kabul etmediler.” Şeklinde konuşarak gelinen noktayı basın mensuplarıyla paylaştı. Haber-Fotoğraf: Halil Fidan