Yalova Barosu'ndan yapılan basın açıklamasında;

"Son dönemlerde tüm yerel ve ulusal basın/yayın organlarında Yalova Belediyesi Hayvan Bakımevinde yetkililerin görev ve amaca aykırı şekilde ,sistematik olarak hayvan katli gerçekleştirdiği şeklinde haberler yer almaktadır.

Hayvan Hakları Bildirgesinde de beyan edildiği üzere “Bütün hayvanlar yaşam önünde eşit doğarlar ve aynı var olma hakkına sahiptirler. İnsan , hayvanları yok edemez. Zorunluluk olmaksızın bir hayvanın öldürülmesi yaşama karşı suçtur. Çok sayıda yabani hayvanın öldürülmesi demek olan her davranış bir soykırım, yani bir suçtur.”

5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ve uygulama yönetmeliği uyarınca; “sahipsiz veya güçten düşmüş hayvanların toplatılması, kısırlaştırılması, aşılanması, gerekli tıbbî bakımlarının yapılması ve işaretlenmesi, alındığı ortama geri bırakılması, sahiplendirilenlerinin kayıt altına alınması yerel yönetimlere bırakılmıştır.”

5199 sayılı kanunun uygulanmasına ilişkin yönetmeliğe göre; “geçici bakımevlerine getirilen hayvanların sahiplendirilmesi için belediye tarafından belediye ilân panoları ile belediyenin internet ortamında ve diğer tüm yayın organlarında duyuru yapılmakta ve sahiplendirilme teşvik edilmektedir. Geçici bakımevlerinde on gün süre ile gerekli duyurular yapıldığı halde sahiplendirilemeyen hayvanların; kontrolleri, aşıları ve tıbbî müdahaleler ile kısırlaştırılmaları yapıldıktan ve operasyon yaraları kapandıktan en az yedi gün sonra kayıt altına alınıp, müdahale görmüş olduklarını gösteren işaretleri üzerlerinde olacak şekilde veteriner hekimin onayı ile alındıkları ortama geri bırakması gereklidir.”

Ne var ki ilgili kurum ve bağlı organları amaçlarına aykırı olacak şekilde yaşatmak değil öldürmek üzerine hareket etmişlerdir.

İnsan olarak üzerimize düşen görev , hayvanların korunmasını, gözetilmelerini, bakımları ve kötü muamelelerden uzak tutulmalarını sağlamak , bunların olmaması için gerekli önlemleri almaktır. İnsani ve vicdani sorumluklarımız gereğince birlikte yaşadığımız bu dünyada onlara da uygun şartları sağlamalı ve işkence altında öldürülmelerini engellemeliyiz. Hayvanların rahat yaşamlarını , onlara iyi ve uygun muamele edilmesini temin etmek, hayvanların acı, ıstırap ve eziyet çekmelerine karşı en iyi şekilde korunmalarını, her türlü mağduriyetlerinin önlenmesini sağlamak insani görevimizdir.

Yalova Barosu olarak Yalova Belediyesi Hayvan Bakım Evi başta olmak üzere tüm hayvan bakım evlerinde canlılara yönelik katliam ve ihlalleri kınıyor, sorumluların cezalandırılması için yasal sürecin takipçisi olacağımızı kamuoyuyla paylaşıyoruz." İfadelerine yer verildi.