Su şebekesindeki kayıp ve kaçakların önüne geçilecek olan bu uygulama ile kiracıların mal sahibi veya önceki kiracı adına su kullanmasını önleyerek, mal sahibi ve  kiracı arasındaki ihtilaflarını çözecek. Depozit iadesinde tutarın güncellenmemesi nedeniyle depozitin değer kaybı ile ilgili vatandaş şikâyetlerini ortadan kaldıracak. Abone ne kadar su harcaması yaptığını ve daha ne kadar yapabileceğini her an kontrol edebilecek. Aynı zamanda abonelerin satın aldıkları kredi miktarı kadar su sarfiyatı yapmaları sağlanmış olacak.

 Abonenin su borcunun bulunması akıllı su sayacına geçiş için engel teşkil etmeyecek. Borçlu abonelerin akıllı su sayacına geçişte mevcut borçları da bir ödeme planına bağlanacak. Akıllı su sayaçlı aboneler tükettikleri su tarifesinin en alt kademesinden ücretlendirilecek.

Uygulama kapsamında mekanik sayaçlar akıllı sayaçlar ile değiştirilecek. Uygulama ilk etapta yeni binalarda başlanacak, daha sonra kademe kademe tüm abonelerde uygulanacak. Aboneler sayaçları bu firmalardan doğrudan kendileri alacaklar ancak sayaçlar Yalova Belediyesi  görevlilerince yerine takılacak. Protokol yapılan firmalar, 2015 yılı sonuna kadar Akıllı Su Sayaçları KDV dâhil 212,40 TL den daha yüksek bir fiyata satmayacak ve kredi kartına taksit uygulaması ile vatandaşa kolaylık sağlanacak.

Akıllı sayaç uygulaması, kontrollü su tüketimi bilincini de ön plana çıkarmayı hedefleyerek, Yalova da ki susuzluk  problemini de azami ölçüde ortadan kaldırması düşünülen çevre dostu bir uygulama olacak.

Yalova Belediye Meclisince belirlenen 2015 yılı su satış tarifesi gereğince faaliyet grupları itibariyle kademeli tarife uygulanacak. Bu uygulama, aylık su tüketimi 10 m3 ten fazla olan meskenler ile diğer tüm abonelere ve özellikle de ticarethanelere büyük avantaj sağlayacak. Ayrıca akıllı su sayaçlı abonelerden depozit bedeli alınmayacak. Tüm bu çalışmalarla birlikte 2015 yılı için mevcut abonelerin ticarethanelerde % 40, meskenlerde % 20 oranında değişim öngörülüyor.