Bireysel Emeklilik ve Otomatik Katılım sistemlerinin faydalarını ve merak edilenleri konuşmak için 6 Kasım Salı günü, saat 13.30’da Halk Eğitim Merkezi Konferans Salonu’nda panel gerçekleşti.

   Paydaşları bilgilendirmek, bireysel tasarruf ve yatırımlara ilişkin vizyonlarını kamuoyuyla paylaşmak amacıyla başlatılan “Emekliliğiniz İçin Buluşuyoruz, Türkiye BES’ leniyor” projeleri kapsamında Emeklilik Gözetim Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Taylan Tükölmez ve Yalova Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tahsi Becan’ın girişimleriyle panel ve Habertürk canlı yayını gerçekleşti.

   Habertürk Bakış programı Noyan Doğan Moderatörlüğü’nde gerçekleşti. Yalova Ticaret ve Sanayi Odası Kurulu Başkan Tahsin Becan, Yalova Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Muğlim Bağatar, AvivaSa Genel Müdürü Fırat Kuruca konuşmalarını yaptı.

   Programda Otomatik Katılım hakkında, izleyiciler bilgilendirdi. Otomatik Katılım’ın, 45 yaş altında olan özel sektörde veya kamu sektöründe çalışan veya çalışmaya başlayacak kişilerin, otomatik olarak Bireysel Emeklilik Sistemi'ne (BES) dâhil edildiği bir uygulama olduğu belirtildi. 1 Ocak 2017'de hayata geçen Otomatik Katılım uygulamasına dâhil olan her işverenin kanunen, bir emeklilik şirketi ile sözleşme yaparak kriterlere uyan çalışanlarını bu plana dâhil etme zorunluluğu bulunduğu ifade edildi. Otomatik Katılım sistemine dahil edilen çalışanların, her ay prime esas kazançlarının veya emeklilik seçeneğine esas aylıklarının minimum %3'üne karşılık gelen tutarın, Otomatik Katılım planlarına aktarıldığı ve çalışanların, sistemde kaldıkça devlet katkısı gibi avantajlardan da faydalanarak emekliliğe yönelik ek tasarruf yapma imkanları elde ettiği belirtildi. Gönüllülük esasına dayalı olan uygulamada, çalışanlar dilerse 2 ay içerisinde herhangi bir kesinti olmadan sistemden çıkış yapılabileceği ve tasarrufu bireysel ve ulusal ölçekte yaygınlaştırmayı hedefleyen Otomatik Katılım ile ekonomiye de uzun vadeli kaynak sağlanıp dalgalanmaların önlenmesine katkıda bulunabileceği beklentisi belirtildi.

  YTSO Yönetim Kurulu Başkanı Tahsin Becan; “Bizler daha iyi kazanırsak daha iyi harcarız. Bireysel emekliliğe katılıyoruz. Çalışanların ikinci bir geliri yok, o zaman bireysel emeklilik daha çok ön plana çıkıyor. Bu birikim ile bir anda ev alabileceğiniz bir durumda bunu gerçekleştirme imkanı ortaya çıkabilir. Cayma süresini uzattığımız zaman ve benzeri durumları iyi anlatabilmek lazım, iyi anlatamadığımızı düşünüyorum. Çalışanların maaşı kendilerine zor yetiyor. O yatırılan SSK primleri bir parça düşürülürse daha faydalı olabilir” ifadelerini kullandı.

  YTSO Meclis Başkanı Muğlim Bağatar; “Bireysel emekliliğe şu şekilde bakıyoruz. Yalova Turistlik bir il ve gelen turistlerimize bakıyoruz. Hayatlarını rahat yaşıyorlar, refah düzeyleri yüksek. Bireysel emeklilik ile ülkemizde çalışan kişilerin de refah düzeyleri yükselecektir. Bu konu ile ilgili toplantılar yaptık” dedi.

  AvivaSa Genel Müdürü Fırat Kuruca; “Sevgili Yalovalılara ev sahiplikleri için teşekkür ederim. Bireysel emekliliğe bakarsak bu tür ekonomik çalkantılar gündeme geldiğinde bireysel emeklilikten konuşmaya başlanıyor. Bunun sebebi bireysel emeklilik ve bu birikimin sağladığı güç. Santral, otoyol ya da tersane yapmak istendiği zaman genelde var olan kaynak ile yatırım yapmak zorunda kalınıyor. Türkiye’deki birikimler, varlıklar pek yerli değil; daha çok emlak alanlarına yönelmiş durumdalar. Bireysel emekliliği destekleyen politikalar olmaması ekonomik çalkantıları daha çok hissetmemize neden oluyor. Her türlü finansman ihtiyacı oluyor. Otomatik Katılım ile kendi hesaplarında bir birikim sağlaması, emeklilik döneminde rahatlık sağlar. Otomatik Katılım ile yeni düzenlemeler gündemde. 2019 yılı içerisinde kesin bir düzenleme beklentimiz var. 12 milyona ulaşmış durumdayız otomatik katılımda. Kişilerin daha fazla birikim yapması gerekiyor” dedi.

   YTSO Meclis Başkanı Bağatar; “İlk başta giriş yapıyorlar devamını getirmekte zorlanıyorlar. Ya primler düşürülmeli ya da gelir düzeylerinde bir artış sağlanarak bu makas kapatılabilir” açıklamasında bulundu.

Kokteyl ile program son buldu.

Haber/ Fotoğraf: Yasemen Yeter