Yalova Belediye Meclis Salonu’nda yapılan toplantı, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından, Yalova’da Turizm projeleri hakkında sunum yapıldı.

Gönüllüler Meclisi’nin açılış konuşmasını gerçekleştiren Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal, 1998 yılında yaptıkları ve 6 ay süren bir Yalova Kongresi’nin meyvelerini bugün aldıklarını belirtti.

6 ay boyunca ev ev, mahalle mahalle dolaştıklarını ve halkın hayallerinde neler olduğunu belirlediklerini söyleyen Koçal; “1998 yılında Yalova’da bir kongre gerçekleştirdik. Buna Yalova Kongresi dedik. Altı ay süren bu Kongre’de ev ev, mahalle mahalle dolaşarak, insanlara nasıl bir Yalova hayal ediyorsunuz?, Gelecekte Yalova nasıl olmalı? Şeklinde sorararak, hayallerini bizlerle paylaşmalarını istemiştik. Bu çalışma neticesinde akademisyenlerinde katıldığı bir kongre gerçekleştirdik. Aradan 14 yıl geçti. O zaman önümüze bir fotoğraf koyduk. O zaman bizler dedik ki, her adımımızı o fotoğrafa göre atacağız. Bugün ne yapıyorsak, 14 yıl önce bunları biz tespit ettik. Şimdi o yaptığımız çalışmalara bakarak Yalova’nın bir turizm kenti olması, hem tarihsel tecrübesiyle, hem de sahip olduğu doğal güzellikleri mümkün. Yalova bunlardan çok şey kazanabilir. O günden itibaren hedeflediklerimizi teker teker hayata geçirdik. Neden söyledim bunları ? Çünkü, artık mutlu ve heyecanlıyım. Baktığımız o fotoğrafın, teker teker karelerinin tamamlandığını görüyorum.” Şeklinde konuştu.

Yalova’da  esnafların çok fazla olduğunu, bundan dolayı da esnafın ekonomik olarak zorlandığını belirten Koçal, “Yalova’da esnafı ayağa kaldırmak için turizmin canlandırılması gerekir.

Geleceğe yönelik hedefler koyarsanız, gelişen nüfusla birlikte esnaf da gelişir. Peki esnaf nasıl gelişir ? Bunun dünyada tek örneği var, oda turizmdir. Yalova binlerce turiste evsahipliği yapabilecek kapasiteye sahiptir” dedi.

 Konuşmasını sonlandırırken, Yalova Belediyesi’nin borçlarına değinen Koçal; “Yalova Belediyesi’ni bataklığın içinden aldık. Evet bataklıtan aldık ama, o borçlar bizim zamanımızda yapılmadı. Şuan Yalova Belediyesi için ödediğimiz borç miktarı 2013 yılı dahil, 25 tirilyonu bulacak. Bunun yanında, Yalova Belediyesi’nin yatırılarımlarını da hiç aksatmadık” dedi.

Daha sonra, mahalle sözcüleri kürsüye bir bir gelerek, kendi mahallelerinin sorunlarını anlattılar.

  Foto: Halil Fidan