Maliye Bakanı Şimşek'e, eşi Esra Şimşek de eşlik etti. Yalova Valisi Esengül Civelek’i ziyaret eden Bakan Şimşek daha sonra Yalova Belediyesi’ne geçti. 
  New York'ta yaşarken Yalova'nın Çiftlikköy ilçesinde bir yer aldığını, emekli bir öğretmen ağabeyinin de burada yaşadığını söyleyerek, kendisinin de bir anlamda Yalovalı olduğunu ifade etti.
Kamu lojmanlarının satışı hakkında Maliye Bakanı Mehmet Şimşek yaptığı açıklamada; “Özellikle güvenlik gibi alanlarda böyle bir tasarruf söz konusu olmayacaktır. Yine teröre maruz bölgelerde lojman konusunda yeni bir yaklaşım içerisinde olmayacağız” diyerek güvenlik gibi alanlarda tasarrufun söz konusu olmayacağını vurguladı.
 
 Mümkün olduğunca kamuyu rasyonelleştirme çabası içerisinde olduklarını söyleyerek kamunun harcamalarının önemli ölçüde vergilerle finanse edildiğini ve bu çerçevede vatandaşların üzerindeki yükleri mümkün olduğunca aşağı çekilmesini amaçladıklarını belirtti.

Vatandaşın vergi yükünü arttırmasının çok önemli olduğunu, bu anlamda da kamunun kaynaklarının rasyonel ve etkin bir şekilde kullanılmasının önemli olduğuna vurgu yapan Şimşek; “Tabi ki bu lojman konusunda Sayın Başbakanımız da bir açıklama yaptı. Daha önce bu konuda, çok kapsamlı bir çalışma yaptık ve kendilerine arz etmiştik. Gelinen noktada biz önce Maliye Bakanlığı, özelleştirmeye bağlı bazı kurumların bünyesindeki bazı lojmanlardan başladık. Ama şunun altını çizmek istiyorum. Özellikle güvenlik gibi alanlarda, böyle bir tasarruf söz konusu olmayacaktır. Yine teröre maruz bölgelerde lojman konusunda herhangi yeni bir yaklaşım içerisinde olmayacağız. Bahsettiğimiz daha çok büyük şehirlerde olan ve hakikaten ihtiyaç anlamında çok zaruri olmayan alanlarda, bu kaynakları ekonomiye kazandırmak, kamuyu daha etkin, daha verimli bir noktaya getirmek." Dedi.
 
  “Kamu taşıtları konusunda çalışmalarımız var”
Kamu taşıtları konusunda da çalışmalarının olduğunu vurgulayan Şimşek; “Aslında kamuda yine taşıtların rasyonel bir şekilde kullanımı, kontrolü, takibi noktasında önemli bir yasa tasarısı inşallah bu önümüzdeki dönem de sonuçlanır. Böylece kamunun milletten aldığı kaynakları, doğru bir şekilde kullanmasına yön verecek, bir takım uygulama ve düzenlemeler için sürekli çalışıyoruz. Bu bahsettiğimiz konuda bunun bir parçası" diye ifade etti.
 
“IMF borçları mayıs ayı itibariyle sıfırlanacak”
Türkiye'nin, IMF'ye olan borcuna ilişkin süreçte gelinen aşamayla ilgili, devletin bilançosunun son 10 yılda çok sağlamlaştığını, hükümetleri döneminde kamu borcunu, ciddi bir şekilde iyileştirdiklerini söyledi.
 
  Şimşek, sözlerine şöyle devam etti: "Hükümetlerimiz döneminde, gerçekten kamu borcunu, bir anlamda devletin bilançosunu ciddi bir şekilde iyileştiriyoruz. Çünkü azaltılan bütçe açığı borçlara yansıdı. IMF borçları bu mayıs ayı itibariyle sıfırlanmış olacak. Bu önemli, çünkü 1958 yılından bu yana sürekli bir şekilde program, borç diyaloğu oluşmuş, Bu anlamda Türkiye yeni döneme girmiş oldu. IMF’ye borcunu kapatmakla Türkiye artık bir sınıf atlamış olacak bu bir. İkincisi kamunun dış borcuna baktığınız zaman, kamunun döviz rezervi karşılaştırıldığı zaman bizim dünyadan 31 milyar lira üzerinde alacağımız var. Biz devlet olarak, dış dünyaya hazine olarak, bizim borcumuz net bazda yok. Tam aksine bizim alacağımız var. Rezervlerimizle borcumuzu karşılaştırdığımız zaman devlet olarak bizim, dünyadan alacağımız var. Fakat ülke olarak baktığınızda özel sektörü içine kattığınız zaman tabii ki Türkiye’nin dış borcu var. Ama firmalarımızın da yatırımları var. Firmalarımızın değeri artmış. Olaya o çerçevede bakmak lazım. Bizim amacımız şu; Türkiye’nin bütçesini, kamu maliyesini, mali dengeleri sürekli iyileştirmek için bunlarda başarılı olursak, Türkiye’nin hakikaten belki Osmanlı’dan bu yana sıkıntılarını çektiğimiz süreçlere son vermiş olacağız."
 
   Toplanan vergileri faize değil, millete hizmet olarak sunmak istediklerini, 10 yıl kadar önce Maliye’nin topladığı 100 lira verginin 86 lirasının devletin iç ve dış borç faizine gittiğini ifade eden Şimşek; "Bugün bunun 17 lirasını iç ve dış borç faizine ödüyoruz. Yani eskiden yüzde 86’sı faize giderken, şimdi yüzde 17’si faize gidiyor. Bu aradaki farkla şimdi biz insanımızın eğitimine, sağlığına, altyapısına AR-GE’ye, mahalli idarelerimize daha fazla kaynak aktarıyoruz. Bunlar önemli konular. Devletin kendi evini düzene koyması, kamu mali dengelerini iyileştirmesinin yansımaları, sadece devletle sınırlı kalmıyor. Özel sektöre yansıması var, vatandaşa yansıması var. Bu nedenle biz bunu hep önemsedik. Bu konuyu bütçe disiplinini, mali disiplinini öncelendirdik. Dolayısıyla IMF’ye ikili ilişkilerde borç ödeme noktasına yani kapatma noktasına geldiğimizde aslında bu uzun sürecin son halkasıdır diye düşünebiliriz." Şeklinde konuştu. Haber-Foto: Melike İpek